Foto: DELFI
Vislabāk to zinās pats mazais istabas iemītnieks. Tikai, vai viņš spēs iepazīstināt jūs ar savu koncepciju? Bērna domāšana pilna ar košiem tēliem un asociācijām, tie neatbilst mūsu loģiskajiem un prātīgajiem formulējumiem. Iekārtojot bērna istabu, atgriezieties bērnībā un kļūstiet ar savu bērnu vienlīdzīgi.
Bērnu domās ir virkne tēlu (orientieru). Tie bieži nomaina viens otru, tādejādi, bērns nenogurst no pārāk lielas koncentrēšanās uz kaut ko vienu. Tādēļ bērna interjerā vienveidībai nav vietas. Sienām, aizkariem, gultas pārklājam jābūt košiem. Bērniem neeksistē jēdziens „pārāk spilgts”. Jā, krāsu daudzums var to uzbudināt, bet nekad - nogurdināt.

Izmantojiet sīkas detaļas, piemēram, mīļu pasaku tēlu figūriņas uz sienām, aizkariem. Tie ne tikai izdaiļos istabu, radīs priecīgu noskaņojumu, tie ļaus pārslēgt bērna uzmanību no viena tēla uz otru.

Visas bērnu rotaļas imitē pieaugušo dzīvi. Atdarinot pieaugušos, bērns attīstās un cenšas panākt pēc iespējas reālāku savu darbību atbilstību pieaugušo rīcībai. Tādēļ labi, ja bērna istabā ir daudz miniatūru pieaugušo dzīves priekšmetu.

Bērna rotaļlietām paredzētie grozi un kastes ir ne tikai istabas kārtību nodrošinošie priekšmeti. Tie ir spēles sastāvdaļa, kas māca bērnam kārtības mīlestību, pie tam, labi, ja to attīsta pēc iespējas agrākā vecumā.

Uz grīdas izklājiet krāsainu paklāju ar jautriem zīmējumiem, kas izgatavots, vislabāk, no dabīga materiāla. Galvenais, lai bērnu istabas grīda būtu silta. Vecāku bērnu istabā derēs grīdas klājums ar oriģinālu un interesantu rakstu.

Sienas var būt krāsotas vai ar tapetēm. Gar sienām novietojiet plauktus rotaļlietu (vēlāk grāmatu) novietošanai, piekariet mazas glezniņas, vai pašu bērnu zīmējumus.

Darba zonai (rakstāmgaldam) jābūt labi apgaismotam. Gaisma bērnu istabā spēlē lielu lomu, tai jābūt ne tikai gaišai, bet arī interesantai. Piemēram, izgaismota neona stiegras vai atsevišķu gaismas staru izmantošana dažādu priekšmetu vai detaļu akcentēšanai dod interesantu un neparastu efektu.

Ne mazāk svarīga ir bērnistabas atrašanās vieta dzīvoklī. Svarīgi, lai pie vajadzības bērns varētu ātri nonākt pie vecākiem, atvērt vai gluži otrādi, aizvērt savas istabas durvis, ja vēlas vienatni. Pati tālākā dzīvokļa vai mājas istaba nav piemērota bērnu istabai.

Plašais un bagātīgais bērnistabas mēbeļu klāsts ļauj izvēlēties tieši tās, kas pasvītro katra bērna individualitāti. Vai tā būtu princeses vai maza alpīnista gulta, tā ir jūsu bērna izvēle. Labi, ja mēbeles ir ne tikai praktiskas - slidkalniņš, virves, zviedru siena, daudzas kastītes un atvilktnes, viss izmantojams rotaļās.

Bērnu mēbeles vajadzētu izvēlēties tādas, kas izgatavotas no dabīgiem materiāliem, kuru ražošanā un apstrādē nav izmantotas kādas kaitīgas vielas. Un atcerieties, ka uz bērna istabas mēbelēm nevajadzētu ietaupīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!