Foto: PantherMedia/Scanpix
Par īpašu vietu bērns noteikti uzskata savu istabu. Kā to iekārtot?

Lai veido pats!

Bērnistaba mainās līdz ar tā iemītnieku. Piemēram, tās iekārtojums zīdainim atšķirsies no bērnudārza apmeklētāja istabas. Pavisam mazam nepieciešama gultiņa, autiņu mainīšanas galdiņš, viņam nepieciešamo lietu skapis vai kumode, turpretim lielākam jau vajadzīgs krēsliņš, lielāka guļvieta, rotaļu stūrītis un galds, kur mācīties.

- Iekārtojot istabu skolniekam, ieteicams to veidot kopā ar bērnu, vismaz aprunāties, lai uzzinātu, ko viņš vēlētos tur redzēt. Turklāt bērna gaume veidojas jau mazotnē, istabas iekārtošana var būt pirmais solis, kur viņam likt lietā savu izpratni un fantāziju. Jāņem vērā, ka tur dzīvos bērns, nevis viņa vecāki, tāpēc jāraugās uz šo telpu ar bērna acīm. Pieaugušie, iegādājoties sev gultu, pieraduši to pat praktiski notestēt, tāpēc ļaujiet to darīt arī bērnam, - uzskata arhitekte dizainere Natālija Mitina.

Tematiskais stils

Šobrīd viens no populārākajiem interjeriem bērnu istabu noformēšanā ir tematiskais. Izvēloties vienu tēlu, piemēram, princeses pili, jūru un kuģi vai džungļus, telpu veido atbilstošās krāsās, kā arī izmanto attiecīgos rotājumus un dekorus. Piemēram, princeses pils, kas ir vispopulārākais motīvs meitenes istabai, varētu būt rozā toņos ar atlasu un mežģīnēm, izsmalcinātām lampām, skaistu gultu ar baldahīnu un daudzām lellēm. Bet puisim bieži izvēlas jūrnieka tēmu - noformē istabu zilos toņos ar baltām svītrām un dekorā izmanto virves, stūres ratu un karogus.

- Daži interjera dizaineri uzskata, ka tematiskais interjers ir ļoti atrak­tīvs un mudina bērna fantāziju. Bet citi iebilst, ka tas bērnu ierobežo, neļaujot viņam likt lietā savas fantāzijas. Patiesi, tāds interjers ir diezgan statisks, izvēlēto tēmu ir ļoti sarežģīti mainīt, netaisot istabā remontu. Ja nav šāda konkrēta varianta, bērns telpu var veidot pats pēc savas iztēles, turklāt arī viņa intereses strauji attīstās. Tāpēc labākais variants ir istaba ar neitrālo apdari, kurā interjera tēmas var izveidot ar mobiliem elementiem - plakātiem, uzlīmēm, fotoattēliem, rotaļām un dekora priekšmetiem. Šāda istaba var mainīties un attīstīties kopā ar bērnu, turklāt ar viņa piedalīšanos. Un vecākiem tas neizmaksā dārgi, - savu viedokli pamato N. Mitina.

Transformējamās mēbeles

Mēbeļu tirgū piedāvā arī tā sauktās transformējamās mēbeles. Piemēram, gultu dienā var pārvērst par galdu, arī mazuļa gultiņa vajadzības gadījumā var kļūt par bērna dīvānu. Šādas mēbeles parasti ir dārgākas par parastajām. Taču jāņem vērā, ka tās ir iespējams izmantot gadiem, nepērkot vairākas gultas.

- Bērniem parasti patīk lietas, kuras var pārvietot un salikt, tāpēc transformējamās mēbeles parasti izraisa interesi. Taču saliekama mēbele mēdz būt arī nedroša, tāpēc tā jāizvēlas ļoti rūpīgi, - turpina Mitina.

Par noderīgu dizainere uzskata arī vietu, kur bērns glabā savas rotaļlietas. Tā var būt kāda kaste vai atvilktne. Turklāt, vienuviet tās noliekot, bērnam veidojas ieradums un apziņa, ka katrai mantai ir sava vieta un istabā vēlama kārtība.

Lielākoties bērni ir ļoti radoši, tāpēc savā istabā vēlas redzēt arī pašu darinātas lietas. Var pat padarīt sienas krāsainākas, protams, kopā ar vecākiem. Piemēram, uzklājot uz bērna plaukstas netoksisku krāsu un piespiežot to pie sienas, iespējams veidot interesantus zīmējumus. To var darīt ik pēc laika, kad rociņa paaugusies.

Svarīgākais ir ērtības

- Būtiskākā kļūda, iekārtojot bērna istabu, ir veidot to skaistu, nevis ērtu. Pirmajā vietā bieži liek dekorus un tikai pēc tam domā, vai tie būs praktiski. Taču svarīgāka ir funkcionalitāte, lai bērns justos ērti un droši, - uzsver N. Mitina.

Arī telpas lielums ir atkarīgs no ģimenes iespējām. Nevar teikt, ka lielāka istaba bērnam ir piemērotāka nekā maza.

- Dažkārt vecāki, cenšoties dot labāko, rīkojas aplam. Diezin vai sporta zāles lieluma telpa bērnam ir ideāla. Viņam svarīga ir vieta, kur kārtīgi izgulēties, spēlēties, mācīties un justies pasargātam. Arī vecākiem tas ir pats būtiskākais, - akcentē N. Mitina. Padomi

Ko izvēlēties bērnistabai?

Bērna istabā var izvietot augus un uzticēt viņam to kopšanu, piemēram, laistīšanu.

Mēbelēm jābūt drošām - bez asiem stūriem, vēlams no priedes koka, matracim un gultasveļai no ekoloģiskiem materiāliem.

Mēbelēm ieteicami dažādu krāsu maināmie pārvalki.

Vislabākā ir dabiska materiāla grīda. Viens no interesantākajiem un praktiskākajiem ir korķa segums - tas ir silts un mīksts, turklāt ekoloģisks.

Paklājs veicina putekļu uzkrāšanos un var izraisīt alerģijas, tādēļ tas nav nepieciešams.

Labākais variants sienu apdarei ir krāsojamās tapetes.

Gultiņu vai pārģērbšanas galdiņu nav ieteicams novietot zem lampas, jo gaismai ir jāpiepilda istaba, nevis jāspīd bērnam acīs.

Tuvojoties skolas vecumam, pārdomāti jāizvēlas darba galds ar piemērotiem krēsliem, jāierīko arī labs apgaismojums.

Dators vai televizors nav piemērots pirmsskolas vecuma bērna istabai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!