Foto: Shutterstock

Nereti ir pieņemts grāmatas kārtot alfabētiskā secībā, pēc žanra vai izmēra. Tomēr arvien populārāka kļūst koša tendence – sakārtot tās pēc krāsas, izmantojot varavīksnes principu.

Iedvesmojoties no portāla "Apartment therapy", pētām kāpēc grāmatu kārtošana varavīksnes krāsu secībā ir tik populāra un kā tā var ienest jaunas dvesmas bērnistabā.

Varētu teikt, ka grāmatu kārtošana līdzinās debatēm par papīra dvieļu un/vai lupatiņu izmantošanu – katram no mums ir savi principi un izvēles pamatojums. Tomēr vienojošais faktors ir grāmatas, kas mājās rada mājīguma atmosfēru. Tās tiek lasītas mazajiem pirms gulēšanas, kā arī bērni tās iznēsā pa visu māju, lai vienmēr būtu kopā ar mīļākajiem grāmatu varoņiem.

Kā norāda raksta autore Šifraha Kombitha (Shifrah Combiths), kopš viņa pievērsās grāmatu kārtošanai pēc varavīksnes krāsu principa, neviena cita kārtošanas metode viņas ģimenē vairs netiek izmantota. Viņa atklāj, ka šis princips ir palīdzējis bērnu istabā ienākt harmonijai un vispārējam mieram, kas pārņem ikvienu, kurš ierauga krāsainos plauktus.

Kombitha norāda, ka bērns redz un novērtē krāsas jau no agra vecuma, seko līdzi, kur grāmatas tiek novietotas. Laikam ejot, mazie ķipari zina, kur jāliek attiecīgās grāmatas, un pat vēlas to darīt. Viņa novērojusi, ka tad, kad bērni kārto grāmatas pēc krāsu principa, tās paliek kārtībā ilgāku laiku nekā tad, ja viņa tās kārto pati.

Vieni no ekspertiem varavīksnes principa ieviešanā bērnistabās un citās dzīvojamās telpās ir "The Home Edit" , kas nodarbojas ar mājvietas organizēšanu un iekārtošanu. Viņu iedvesmojošie attēli vietnē "Instagram", rosina domāt krāsaini un radoši.

Viens no "The Home Edit" pārveidošanas spožākajiem piemēriem ir aktrises Gvinetas Paltrovas bērnu spēļu istabas iekārtojums. Gaišie plaukti koši kontrastē ar krāsainajām grāmatām, kas izceļas uz baltā fona.

Uz kādas lietotājas attēla komentāru par to, ka varavīksnes krāsas ir bērniem par uzmācīgu, uzņēmuma pārstāves sniedz paskaidrojošu komentāru: "Bērniem būtu jāzina par grāmatu kategorijām. Viņiem ir daudz vienkāršāk atrast meklēto, kā arī viņi zina, kur pēc tam jānovieto paņemtās grāmatas. Šis princips ne tikai papildina istabas kopējo iekārtojumu, bet arī palīdz izveidot organizēšanas sistēma, kas balstīta uz instinktiem un intuīciju. Tas pierāda, ka bērni ir spējīgi būt organizēti."

Pēc sajūsmas komentāriem pie šīm bildēm, var spriest, ka cilvēki atbalsta un priecājas par jauno tendenci. Tomēr tikai paši mājvietā dzīvojošie varēs spriest par to, vai varavīksnes principa ievērošana bērnistabas plānošanā nes gaidītos augļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!