Ja dzīvoklis ir mazs, iespējams, veiksmīgākais un labākais risinājums ir iekārtot to studijas veidā. Atkarībā no dzīvokļa plānojuma, logu izmēra un atrašanās vietas un griestu augstuma iespējams izveidot funkcionālu un ērtu dzīvokli, neraugoties uz to, ka patiesībā tas nav nemaz tik plašs.

Neatkarīgi no platības, studijas tipa dzīvoklim raksturīga izteikta brīvības un plašuma izjūta. Funkcionāli atvērtā plānojuma dzīvoklis sastāv no vienas plašas istabas un atdalītas vannas istabas. Visa sadzīves norise notiek vienā telpā, kas sadalīta dažādās funkcionālās zonās, ko iespējams viegli variēt, piemēram, - apvienojot virtuvi ar viesistabu, guļamistabu ar darba kabinetu. Lai vizuāli pastiprinātu dažādu zonu robežas, var izmantot dažādus grīdas segumu pārklājumus, aizkarus un sienu krāsas.

Iekārtojot atpūtas zonu, var izvēlēties galdu, kas kalpotu kā žurnālu galdiņš un ēdienreižu laikā - pusdienu galds. Studijas tipa dzīvoklim ieteicams izvēlēties stūra mēbeles.

Pat gadījumā, ja studijas tipa dzīvoklis ir neliels, tajā ir jāieplāno vieta arī garderobei. Apģērba skapji un kumodes nederēs. Kā garderobi var izmantot nelielu pieliekamo.

Šāds dzīvoklis nav īsti piemērots ģimenēm ar bērniem, tas drīzāk paredzēts jauniešiem vai omulīgiem vakariem draugu lokā. Studiju tipa dzīvokļiem ir vairāki trūkumi, pirmkārt, - ātra smaržu izplatība. Šādā dzīvoklī nav ieteicams gatavot ēdienu bez tvaika nosūcēja vai smēķēt, pretējā gadījumā drēbes un gultasveļa ātri piesūksies, piemēram, ar tabakas vai ceptu kotlešu smaržu.

Otrkārt, liela problēma šādā dzīvoklī ir - tauki. Ēdiena gatavošanas laikā, tauki un ēdiena izgarojumi kopā ar karsto gaisu paceļas pie griestiem un sienām. Tauki nosēžas arī uz mēbelēm un elektrotehnikas ierīcēm.

Treškārt, skaņas caurlaidība. Pat mazākais troksnis būs dzirdams visā dzīvoklī, tāpēc ieteicams izvēlēties tādu sadzīves tehniku, kā piemēram, ledusskapi, kurš nerada troksni.

Veidojot atvērtā plānojuma dzīvokli, svarīgi ir dažādi racionāli un vizuāli estētiski risinājumi, rūpīgi jāpārdomā vissīkākās detaļas, piemēram, kur priekšnamā novietot atslēgas, kur apsēsties, aujot kājās apavus.

Svarīgs ir mājinieku dzīves veids - jāpārdomā, vai dzīvoklis būs vieta, kur tikai izgulēties, vai mājās tiks strādāts, vai tiks rīkotas ballītes ar draugiem, bet varbūt mājas iemītniekiem raksturīga savrupa vientuļnieku dzīve. Rūpīgi jāpārdomā, kā iekārtot guļamzonu, gādājot sev labas kvalitātes matraci un gultu. Ja plānots uzņemt viesus, jāpārdomā, vai nepieciešamas vēl papildu guļvietas (izvelkamais dīvāns vai matrači). Ja dzīvokļa iemītniekam nepatīk gatavot ēst, vai tiešām vajadzīga cepeškrāsns? Šīs un vēl citas neskaitāmas nianses jāņem vērā, lai izveidotu savas mājas.

Brīvā plānojuma dzīvokļa izveidē var izvēlēties jau gatavu būvnieku piedāvāto dzīvokļa paraugu, bet to var organizēt arī pēc savām vēlmēm. Vienīgā prasība - pirms darbu sākšanas jaunizveidotā dzīvokļa projekts jāapstiprina attiecīgajās iestādēs.

Izvēloties brīvā plānojuma dzīvokli, jāpievērš uzmanība logiem - cik lieli un kur telpā tie ir izvietoti. Neveiksmīgs risinājums - novietot visus logus vienas sienas pusē.
Tikpat liela uzmanība jāpievērš stāvvadu skaitam un izvietojumam dzīvoklī. Labākais variants ir, ja dzīvoklī ir divi stāvvadi, kas izvietoti dažādās pusēs. Tāds izvietojums sniedz pilnīgu turpmāko plānojuma brīvību.

Arī rozešu skaits un to atrašanās vieta dzīvoklī jāieplāno jau laikus, lai pēc ievākšanās nav jābojā jau pabeigtās sienas ar jaunu vadu vai pagarinātāju ievilkšanu.

Risinot ar dzīvokļa plānošanu saistītus jautājumus, var iegūt nestandarta, skaistu un plašu studijas tipa dzīvokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!