Foto: stock.xchng
Gulta ir būtisks interjera priekšmets guļamistabā, tomēr tās galvenā nozīme ir sniegt ērtības sajūtu saldam miegam. Meklējot piemērotāko gultu, jāraugās, lai tā atbilstu katra cilvēka personīgajām komforta prasībām un būtu kvalitatīva.

Lai noskaidrotu, kāds ir izturīgākais un ērtākais gultas rāmis un kādas ir kvalitatīvākās rāmja līstes, Delfi Māja un dārzs apkopoja ārvalstu plašsaziņas līdzekļu informāciju un padomus par to, lai atvieglotu gultas izvēli.

Gulta sastāv no trīs pamatelementiem: karkasa, rāmja un matrača. Veikalos iespējams piemeklēt sev piemērotāko gultas karkasa lielumu un piemeklēt tīkamāko matraci.

Gultas karkass mēdz būt divu veidu: tas var būt veidots no divām balsta daļām, kuru malās stiprinās divi sānu paneļi, vai arī tas sastāv no četrām balsta daļām, kurām ir viena vai divas iekaramas detaļas. Šim variantam obligātas ir atbalsta "kājiņas". Ērtības labad, iecienītas ir gultas ar paceļamu mehānismu un iebūvētu veļas kasti.

Gultas rāmis neietekmē miega kvalitāti, lai arī tā var būt dārgākā gultas sastāvdaļa. Rāmim jābūt estētiski pievilcīgam un vienlaikus - jāiekļaujas guļamistabas interjerā. Jāraugās, lai rāmis ir ērts iekāpšanai un izkāpšanai gultā. Ja gultas matracis nenosedz rāmja asās kantes, tās var radīt diskomfortu un pat traumas.

Vienkāršākie rāmji, un līdz ar to arī lētākie, ir veidoti no diviem gariem dēļiem (vai metāla stieņiem) ar perpendikulāri novietotām līstēm. Līstes balsta matraci, ļauj regulēt gultas slīpumu un cietību, kā arī nodrošina gaisa cirkulāciju zem matrača.

Līstīšu skaits un izejmateriāls ietekmē gultas izturību un vērtību. Kvalitatīvākās ir bērza un dižskābarža līstes, jo tās ir elastīgākas. Jebkādam svaram pakļaujas līdz pat centimetru biezas daudzslāņainas līstes, kas rada ortopēdisko efektu: tās izliecas zem ķermeņa svara, ļaujot mugurkaulam palikt taisnā stāvoklī.

Dažiem regulējamajiem rāmjiem ir pozīcijas maiņas funkcija, kas ļauj pacelt un nolaist galvgali, centrālo daļu vai kāju augstumu. Tāpat iespējams regulēt arī guļvietas cietību. Šādi rāmji sniedz lielu komfortu, bet ir krietni dārgāki.

Gultas atzveltne ir krāšņākā gultas detaļa, kurai ir neskaitāmas variācijas: tā var būt taisna vai izliekta, lielāka vai mazāka ar dažādiem dekoratīvajiem elementiem un zīmējumiem; tā arī režģa formā vai pat pārvilkta ar ādu. Gultas atzveltne var kļūt par krāšņu dekoru guļamistabā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!