Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai nu par ko, bet par gulēšanas komfortu mums katram būtu jādomā īpaši rūpīgi. Teju vai tik rūpīgi, kā pasakā par princesi uz zirņa. Mēs katrs esam pelnījis labi izgulēties un atpūsties, tāpēc nežēlo laiku miegam un līdzekļus matracim, kurā jūties vislabāk.

Kad jāmaina matracis?

Ja tev radušās aizdomas par nepieciešamību pēc matrača maiņas, tad šo lēmumu palīdzēs pieņemt situācijas, kad tas patiesi ir obligāti jādara. Visbiežāk mūsu pašsajūta pasaka priekšā, ka ir laiks mainīt matraci vai pašu gultu – ja radušās muguras sāpes, no rīta ir stīvi vai savilkti muskuļi vai arī jūties neērti guļot. Arī tad, ja matracim radušies kādi defekti, piemēram, bedre, atsperes nav stingras vai arī tās sāk durties, matracis sācis čīkstēt, un gultas virsma nav līdzena, ir pienācis laiks kārtīgi apdomāt jauna matrača iegādi vai gultas maiņu. 

Matraču piedāvājums

Pirms izvērtē savas nepieciešamības un vēlmes, ir vērts iepazīties ar matraču plašo piedāvājumu. Vispirms matračus iedala divās lielās kategorijās – ortopēdiskie un parastie matrači, zem kā arī ietilpst visi mums zināmākie veidi. Parasto matraču kategorijā ietilpst atsperu, porolona, putu, lateksa, kokospalmu šķiedru, gaisa un pat ūdens matrači, un katrs no tiem ir ļoti atšķirīgs un piemērots dažādām cilvēku nepieciešamībām. Katrs matracis ir specifisks, tāpēc ir vērts iepazīties ar visiem veidiem, lai izvērtētu – kas ir atbilstošākais tavai veselībai, komfortam un naudas maciņam. Ja vien ir iespēja, aplūko un izmēģini tos arī dzīvē, iespējams, visatbilstošākais matracis būs tas, kuru līdz šim nemaz nebiji iepazinis. 

Kas jāņem vērā?

Tas, ka cilvēki dodas uz gultas saloniem, matraču veikaliem tos izmēģināt, noteikti nav nekas uzjautrinošs, bet pat nepieciešams. Dažkārt cilvēki pat izmēģina pārdesmit minūtes pagulēt uz potenciālā matrača, lai pārliecinātos par pareizāko izvēli, jo viens kļūdains solis var novest pie daudzām neizgulētām naktīm. Meklējot savu ideālu matraci, ir jāņem divi ļoti svarīgi faktori – komforts un mugurkaulam atbilstošs atbalsts. Tā kā katrs mēdz gulēt citādāk, tad arī mainās matrača mīkstuma vai cietuma nepieciešamība. Ja gulētājs pārsvarā guļ uz sāniem, tad nepieciešams mīkstāks matracis, bet ja uz vēdera vai muguras, tad cietāks. Svarīgi, lai matracis nodrošina dabisku un vienmērīgu mugurkaula atbalstu – lai muguras apakšdaļa netiktu izvirzīta par daudz uz leju vai par daudz uz augšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!