Foto: Shutterstock
Ja vienā guļamistabā jāsadzīvo vecākiem kopā ar bērniem, atvēlot vienu ne vien gultām, bet arī spēļu stūrītim un varbūt pat rakstāmgaldam, tas nebūt nav vieglākais uzdevums. Svarīgi neapdalīt gan bērna, gan pieaugušo vajadzības, turklāt jāizmanto katrs centimetrs gudri, lai telpa funkcionētu pēc iespējas efektīvāk.

Viens no vērtīgākajiem padomiem, ko sniedz ''Ikea'' dizainere Emma Parkinsone – neiekārtot telpu, respektējot tikai bērna vajadzības, pilnībā ignorējot pašu nepieciešamības. Iekārtojot kopīgu guļamistabu, nebūt nav pilnībā jāatsakās no savām vēlmēm attiecībā uz telpas izmantojumu, ir tikai gudri jāpārdomā, kā visu kompakti apvienot.

A post shared by L I N D A (@liveloudgirl) on Mar 16, 2015 at 2:23am PDT

Visbiežāk guļamistabā apvienojam vairākas zonas, un bez gultas noteikti jāatvēl vieta skapim un varbūt pat spēļu stūrītim un darba galdam. Pat ja telpa ir paredzēta koplietošanai, tas nebūt nenozīmē, ka no kaut kā ir jāatsakās, un tanī pat laikā iekārtojumam jābūt tādam, lai katram būtu savā privātā telpa.

Ļoti labs veids, kā salīdzinoši nelielā telpā apvienot visu nepieciešamo, izvēloties bērnam gultu, kas atrodas kā otrajā stāvā jeb tuvāk griestiem. Ja ir divi bērni, tad var izvēlēties divstāvu gultu, bet vienam bērnam pirmo stāvu var izmantot kā spēļu zonu un mantu glabāšanas vietu, ko aizsegt ar aizkariem.

Ideāli iekārtota kopīgā guļamistaba būs tad, ja bērna guļamzona būs kā nodalīta no pārējās telpas. To var panākt, gultu novietojot kādā nišā vai norobežojot ar aizkaru, sienas paneli, starpsienu, bīdāmām durvīm vai plauktu. Norobežošana nepieciešama arī tādēļ, lai bērnam būtu sajūta, ka viņam ir pašam sava telpa vai vismaz zona, tādējādi pēc laika būs vieglāk pierast pie sadzīves istabā vienam pašam.

Tāpat rūpīgi jāpārdomā, kā atdalīt vecāku un bērna zonu telpā. Starp šīm zonām var būt rakstāmgalds, kāda kumode, skapis, mīksts dīvāns vai kas cits, kas palīdz nošķirt telpu daļas vienai no otras.

A post shared by Rani (@a_perfect_obsession) on Apr 18, 2016 at 1:40pm PDT

Ja šajā telpā jāieplāno vieta skapim, tam jābūt gana lielam, lai vietas pietiktu gan pieaugušo, gan bērnu drēbēm. Ar skapja novietojumu arī jābūt vērīgam – tam jābūt starp abām zonām, lai tas būtu pa ceļam gan bērna, gan pieaugušajiem. Ja nepieciešams, bērnam tuvāk gultai var būt kāda kumode, kur glabāt lielāko daļu drēbju, tāpat var labi noderēt stalažas, ko izmantot kā skapja alternatīvu. Lielā skapja gadījumā noteikti jāizmanto veļas grozi, katram atvēlot savu, tāpat jābūt sadalītiem plauktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!