Foto: Shutterstock
Vidusjūras zemes aizrauj ne vien ar fantastisko dabu un neskaitāmiem apskates objektiem, bet arī interjeru. Tam piemīt mājīgs šarms gan krāsu, gan izmantoto materiālu klāstā, un katrs kaut nelielu kripatiņu no tā visa var aizlienēt mājokļa iekārtošanai arī mūsu pašu mīļajā Latvijā.

Koka brusas

Atjaunotas un interjerā izceltas koka brusas gan nav nekas svešs arī latviešu mājās, taču nereti par to akcentēšanu piemirstam, ja telpu iekārtojam mūsdienīgā stilā. Aizlienējam šo paradumu un pat mūsdienīgā interjerā godā ceļam saglabājušos vērtību. Brusas jo īpaši izcelsies, ja griestus un sienas nokrāsos baltus, ļaujot koka dabīgajai krāsai dominēt.

A photo posted by LouRézio (@dazulterra) on Oct 24, 2016 at 5:03am PDT

Sienu faktūras

Autentiskā Vidusjūras stila mājā sienas ar dekoratīvu apmetumu izvēlas tīri praktisku apsvērumu dēļ, turklāt tapetes vai stilīgi krāsotas sienas te pat būtu grūti iedomāties. Nevienmērīgi špaktelētas un pēcāk nokrāsotas sienas iederas Vidusjūras reģionos, bet, pareizi noformētas, piestāvētu arī pie mums.

A photo posted by Pauline Agnew (@agnewp) on Sep 17, 2016 at 7:30am PDT

Flīzes it visur

Flīzes kā apdares materiāls sienām un grīdām ir lielā cieņā arī pie mums, tikai šeit tās ierasts izvēlēties gludas un līdzenas. Turpretim lielākoties visos Vidusjūra stila mājokļos var manīt nevienmērīgas grīdas flīzes, un tur nevienam nerūp, ka šķirbas ir dziļākas vai ka katrs akmens ir sava lieluma. Tāpat Vidusjūras stilā manīsiet visai košus rakstus, raibus musturus flīžu apmetumos, dažādu krāsu un formu salikumus, un tas viss iekļauts tik gaumīgi, ka nekas nešķiet lieks.

A photo posted by ARDO Studio (@studioardo) on Nov 14, 2016 at 4:59am PST

Greznas lustras

Šajā stilā lielā cieņā ir dažreiz pat pārlieku greznās lustras ar svecēm vai spuldzītēm. Šādi gaismekļi labi iederas ne vien viesistabā, bet arī virs ēdamgalda, kur parasti norit visģimeniskākās un draudzīgākās sarunas. Vidusjūras stilā šādus gaismekļus var sastapt arī vannasistabā un guļamistabā.

Ķieģeļi

Saules sildītajās zemēs visai bieži manīsiet ķieģeļus interjerā. Ne tikai kā vienu sienu telpā, bet nereti kā visas, un vēl grīdu un durvju aili. Nevar noliegt, ka to klātbūtne lauku īpašumā rada vēl īpašāku noskaņu, bet arvien biežāk ķieģeļus pat imitē vai mākslīgi ievieš arī modernos pilsētas mājokļos.

Detaļas

Vidusjūras stilā vienmēr atrast kādu interjera ''odziņu''. Vai tā būtu ķieģeļu siena, flīzēta grīda, koka rāmji logu un durvju ailēm vai iespaidīga mēbele uz balto sienu fona, šejienieši māk izcelt skaistāko. To noteikti var atrast katra mājās, neraugoties uz defektiem un trūkumiem. Tāpēc izcel skaistāko un defektam atrodi veidu, kā to pārvērst par efektu.

Goda vieta aksesuāriem

Vai tie būtu suvenīri no ceļojumiem, mīļas dāvanas, ko tā vienkārši plauktā aiz durtiņām negribas noslēpt, vai no vecmāmiņas mantotā servīze, šādas lietas pelnījušas glabāties goda vietā. Un šajā sakarā var aizņemties ideju par aksesuāru plauktiņiem radošās interpretācijās. Kā plauktu var izmantot arī vairākas vienu virs otras saliktas grāmatas, čemodānus – ne vienmēr jāsteidz iegādāt šim nolūkam paredzētu mēbeli.

A photo posted by etooja (@etooja) on Nov 8, 2015 at 6:29am PST

Romantiskie baldahīni

Nemaz nevajag dzīvot siltās zemēs, lai atrastu iemeslu virs gultas iekārt baldahīnu. Šis gaisīgais tīkliņš noder karstajās naktīs, sargājot no dažādiem knišļiem, ir visai estētiska vērtība – guļamistabā tas raisa pasakainu noskaņu.

A photo posted by @dlt.margaret on Jul 20, 2016 at 3:19pm PDT

Koks, koks un vēlreiz koks

Spānija, Grieķija, Francija vai Itālija, visur kā viens lielā cieņā ir koka mēbeles. Turklāt ne tikai viesistabā, bet arī virtuvē, kur masīvais koks gaumīgi iekļaujas gan kā darba virsma, gan kā materiāls kumodei. Turklāt – jo vecāka koka mēbele, jo labāk, tāpēc parevidē bēniņus un palūko, varbūt kaut ko no krājumiem var izmantot.

Tekstilizstrādājumi kā aksesuāri

Ja logos bieži nemanīt aizkarus, jo to vietā biežāk izmanto slēģus, tas vēl nenozīmē, ka tekstilizstrādājumiem interjerā nav vietas. Tie parādās paklājos, gultas un galda klājumā, kā arī interjera aksesuāros, piemēram, ar spilveniem, plediem un sienas dekoriem. Šeit lielā cieņā ir dažādi tamborējumi, austas tekstilijas, pinumi, kas arī pievilina mājīgumu.

A photo posted by St Barts (@stbartsstores) on Jan 21, 2015 at 2:30pm PST

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!