Foto: Shutterstock
Balta krāsa nenoliedzami izskatās eleganti, aktuāli jebkurā laikmetā, taču laikā, kad tā sastopama teju katra mājās un pēc gaišuma interjerā alkst katrs, kas plāno lielākas vai mazākas pārmaiņas mājokļa iekārtošanā, tomēr der kārtīgi apsvērt, vai konkrētajam elementam tik tiešām vajadzētu būt baltam. Nereti gadās tā, ka pēc laika izvēle jānožēlo, jo grūtību beigu beigās ir vairāk, nekā prieka par baltumu.

Viena no lietām, ko varu pēc savas pieredzes teikt – neizvēlies baltas vai gaišas flīzes vannasistabā! Lai vai cik vilinoša doma tā šķistu, uz grīdas būs pamanāms katrs mats un mazākais pleķis. Kaut vai ūdens piles, kas izžūst uz grīdas, pēc tam paliek redzamas nosēdušos putekļu dēļ. Un tas attiecas ne tikai uz vannasistabu – jebkurā telpā balts vai pietuvināti balts grīdas segums nebūs tā labākā izvēle, ja vien neesi pedantisks un redzami netīrumi uz grīdas netraucē. Pie tam baltas flīzes pieprasa arī baltas flīžu šuves, taču tās ir pirmās vietas, kur sakrājas netīrumi. Tā kā iztīrīt šuves ir ļoti grūti, balto krāsu būs teju neiespējami saglabāt visu laiku.

Vēl visai bieži pieļauta kļūda – balti paklāji. Visai bieži tādus izvēlas vannasistabā, taču arī viesistabā un kur nu vēl bērnistabā šāda izvēle visai ātri liks vilties. Lai vai cik tīrīgi dzīvotu, var gadīties uzliet, uzbērt ko tādu, kas atstās neizmazgājamu pleķi. Ja tomēr gribas balto krāsu uz grīdas, izvēlies musturainu paklāju, kur balto papildina kāda cita krāsa, līdz ar to, radušies pleķi nebūs tik pamanāmi. Te jāmin arī baltie kažokādu paklāji – uz grīdas izklāti, tie pat ļoti uzņems putekļus un netīrumus, tāpēc jārēķinās ar īpašām kopšanas prasībām.

Balts dīvāns minimālisma stila interjerā – izklausās vilinoši, taču ne realitātē. Allaž satraukties par to, vai bērns nesazīmēs audumu, vai mājdzīvnieks neiekāps ar netīrām ķepām, vai paši nenosmērēsim. Aiztaupi sev raizes un neizvēlies baltas krāsas dīvānu – vienalga, vai tas būtu ādas vai kāda viegli kopjama mīkstā auduma. Visai ātri sapratīsi, kāpēc šāds ieteikums izskanējis. Jāsaka, ka arī balti ādas krēsli vai gultas rāmis nav visai praktisks – smalkajās šķiedrās ar laiku nosēžas putekļi un ar mitru lupatiņu virsmu apslaukot, tie izceļas vēl vairāk, tāpēc jāiegādājas speciāli līdzekļi un jāvelta laiks kaprīzās virsmas tīrīšanai.

Foto: Shutterstock

Tiem, kam aktuāla mājas būvniecība un dzīves telpas radīšana no nulles, vērts ņemt ieteikumu par izvairīšanos no baltas krāsas ārdurvīm. Visai bieži gan redzams, ka šis mājas elements izvēlēts tieši balts, un tomēr – ilgstošā praksē apstiprināsies, ka tumšākas krāsas durvis būtu piemērotāks risinājums. Iepazīstoties ar informāciju, kādas krāsas durvis iesaka izvēlēties, pavīd informācija, ka uz baltajām durvīm paliks redzami pirkstu nospiedumi, arī no apaviem paliks švīkas durvju apakšā, ja ir mājdzīvnieki, arī šis faktors ietekmēs durvju paskatu. Izvēle ir tavā vaļā, bet nesaki, ka neviens nebrīdināja!

Balti dvieļi vannasistabā – arī šis šķiet visai vilinoši. Lai arī skaidrs kā diena, ka baltie dvieļi būs jāmazgā biežāk, jārēķinās ar to, ka baltus dvieļus varēs mazgāt tikai kopā ar baltiem dvieļiem (dvieļus nav ieteicams mazgāt ar citiem apģērbiem), un ja to nav pietiekami daudz, būs sarežģīta veļas mazgāšana. Krāsoto matu īpašnieces (īpaši rudmates un sarkanmates) visai ātri sāks meklēt padomus, kā atgūt dvieļu balto spožumu. To pašu var teikt par virtuves dvieļiem – ēdiena gatavošanā neiztikt bez netīrām rokām un virsmas. Turklāt, ja steidzīgi vajadzēs saslaucīt galda virsmu, no baltā dvieļa arī varēsi atvadīties.

Starp citu, arī tāds elements kā atkritumu tvertne baltā krāsā liks vilties. Lai vai cik rūpīgi ieklāsi maisu, arī pati tvertne nosmērēsies un pēc laika to nemaz tik viegli neatmazgāt, tāpēc labāk izvēlies to neitrālākā krāsā, kas neizcels katru pleķi. Par virtuves aksesuāriem turpinot, plastmasas baltie rīki arī ir slikta doma. Piemēram, balts zupas kauss visai ātri iekrāsosies un zaudēs savu sniegbalto spozmi. Atliek vien atstāt mērcēties biešu zupas katlā, lai uz visiem laikiem aizmirstu par balto kausiņu. To pašu var teikt pat baltiem plastmasas dēlīšiem – arī tie no produktu griešanas paliek netīri un neatmazgājami.

Foto: Shutterstock

Kad jādomā par aksesuāriem interjerā, bieži rodas vēlme pēc balta dekoratīvā spilvena dīvānā vai gultas klājumā. Tā kā mājiniekiem ļoti tīk šos spilvenus paņurcīt, it īpaši, ja tas ir pūkains, mīksts un patīkams arī diendusas izmantošanai, jārēķinās, ka visai ātri tas paliks jau kremkrāsas, ne vairs sniegbalts. Pie tam, ja tas nav mazgājams, šādai izvēlei pievērs divtik lielu vērību. Te uzreiz jāmin arī mīkstie, pūkainie pledi. Arī šie elementi nav tie praktiskākie, ja izvēlas baltas krāsas. Jauna sega izskatās ļoti labi, bet visai ātri tā apbružājas un ir žēl pat segties, jo zināsi, ka tā sasmērēsies.

Aktuāli vannasistabā izvēlēties pītos groziņus, kur salikt tualetes papīra ruļļus, mazgāšanas līdzekļus vai pat netīro veļu. Šāda izvēle nav slikta, taču pēc pieredzes jāsaka, ka balti krāsoti pītie grozi nav tā labākā doma. Jau pēc gada tie apbružājas un zaudē krāsu, noput un vairs nav tik sniegbalti. Labāk izvēlies ko tumšāku vai dabīgā salmu krāsā.

Ja zini vēl kādu interjera vai mājas sastāvdaļu, kuru pēc tavas pieredzes noteikti nevajadzētu izvēlēties baltā krāsā, padalies komentāros!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!