Foto: Shutterstock

Lievenis ir gluži kā mājas vizītkarte, jo tas rada pirmo iespaidu par mājokļa saimniekiem. Kā to iekārtot skaisti un gaumīgi, idejas smeļamies no portāla "Houzz" ekspertu ieteikumiem un pašu pieredzes.

Augi. Krāšņāku un košāku lieveņa apkārtni palīdzēs radīt dažādi augi. Tie var būt ne tikai skaisti košumkrūmi, bet arī puķes podos, kas būs iekārtas vai novietotas uz lieveņa pakāpieniem. Pie tā vari sastādīt kādus aromātiskos augus, piemēram, lavandas, puķu tabaku, hiacintes, maijpuķītes vai krāsainos puķuzirņus un citus augus. Šajā rakstā vari aplūkot stādaudzētāju košumkrūmu top 5.

Apgaismojums. Lai vairāk akcentētu savu mājokli, der padomāt arī par gaismekļiem, piemēram, taciņas izgaismošanu, kas ved uz lieveni, vai arī kādiem lukturiem vai virtenēm, kas piestiprinātas pie mājas sienas vai jumta. Atceries, ka tieši gaisma ir viens no elementiem, kas rada mājoklī omulības sajūtu. Ja lievenis ir ar jumtiņu, tad vari apsvērt domu par sveču apgaismojumu, kas mājoklim piešķirs kripatiņu romantikas.


Mēbeles - krēsls vai galdiņš. Protams, šis ieteikums vairāk ir izplatīts tieši ārzemēs būvētām mājām, kur lievenis ir iekārtots par īstu atpūtas stūrīti, jo tajā ir galds, krēsls vai pat griestos iekarams krēsls-šūpoles. Kāpēc gan šo ideju neaizņemties arī sava lieveņa iekārtojumam? Uz galda vai krēsla varēs novietot pirkumus, lai tie neradītu grūtības durvju atslēgšanā (piekritīsiet taču - ar maisiņu paunām to ir grūtāk izdarīt). Tikai jāatceras viens - mēbeļu dzīves ilgums būs krietni lielāks, ja tās būs zem jumta, nevis pakļautas tiešai laikapstākļu ietekmei.


Skaists un gaumīgs paklājiņš. Kas gan ir durvis bez paklājiņa! Tas ne tikai pildīs prakstisku funkciju, jo tajā varēs noslaucīt netīros apavus, kā arī tas būs lielisks interjera papildinājums. Paklājiņi mūsdienās ir ne tikai melni vai drūmi pelēki, bet arī košākās krāsās, ar dažādiem rakstiem, uzrakstiem un pat bārkstīm. Paklājs var būt arī lieliska "odziņa" mājas koptēlam.

Košas durvis. "Houzz" eksperti iesaka lemt par labu košām un izteiksmīgām durvīm, kuras piesaistīs viesu un garāmgājēju uzmanību. Durvju krāsu var saskaņot arī ar puķu podu toni un paklājiņu.

  • Kā izvēlēties vispiemērotāko ārdurvju krāsu, lasi šeit.

Savukārt "Tava Māja" mudina neaizmirst par tīrību un kārtību lievenī. Diez vai būs patīkami, ja pirmais, ko viesi ieraudzīs, būs izsvaidīti krokši un netīri gumijnieki pie mājas durvīm, nobružājies durvju zvans vai pāris dienas neslaucīta grīda. Tomēr ir patīkami pašiem uzturēties tīrā un skaistā vidē!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!