Foto: Shutterstock
Ja mūsdienās celtā mājā var atļauties eksperimentēt ar stiliem, krāsām un noskaņu, kā nu katram labpatīk, tad mājās ar laika zobu tomēr gribas kaut kā nebūt respektēt vēsturi un nepārvērst mājokli līdz nepazīšanai vai vismaz nepārvērst par to, kas tas patiesībā nemaz nav. Šajā sakarā ''Apartment Therapy'' apkopojis dizaineres ieteikumus, kā gudri iekārtot tieši vecākus mājokļus.

Dizaineres Adrianas Brauksas māja ir 100 gadus sena, un kad viņai pašai nācās to iekārtot, radās ne viens vien secinājums, kas varētu palīdzēt arī citiem īstās noskaņas radīšanā. Dizainere gan uzsver – nevajag būt tik viennozīmīgiem un arī šajā gadījumā var izmantot mūsdienīgus risinājumus.

Noteikums – nav noteikumu

Lai arī gribētos iepazīties ar veselu sarakstu, kas pateiktu priekšā, ko darīt un ko nē, dizainere uzsver, ka nav striktu noteikumu šajā jomā. Tas, kas vienam šķitīs gaumīgi, kādam citam galīgi nepiemēroti, tāpēc jāvadās katram pašam pēc savām sajūtām un mājoklī jārada personalizēta noskaņa.

Eclectic Stoke Newington Apartment

Mēbeles ar stāstu

Interjerā, kas pēc būtības rada nedaudz vēsturisku noskaņu un tur atrodamas lietas ar vēsturi, nevajadzētu nomākt ar stilīgākajiem dīvāniem, aktuālākajām tendencēm krēslu izvēlē utt., tā vietā izvēlies pārbaudītas vērtības. Antīkas mēbeles, atjaunotas no tām pašām mājām, pasniegtas nedaudz patīkamākā veidolā noteikti būs pateicīgāks risinājums par skapi, kumodi vai kaut vienu krēslu, kas vairāk piestāvētu jaunuzceltā mājoklī.

Vairāk par mēbelēm, piemēram, retro noskaņas, kas itin labi iederēsies interjerā arī šobaltdien, lasi šeit.

VINTAGE TILES -www.luxurystyle.es

Aksesuārus ar mēru

Visai bieži cilvēki kļūdās tieši aksesuāru jomā. Dažādus antīkos sīkumus var atrast tik daudz, ka gribas visu – glāzes, sienas dekorus, pulksteņus, vāzes, rāmīšus, kompozīcijas un ne tikai. Kas par daudz, tas par skādi. Visam ir jābūt balansā, arī aksesuāriem, ar kuriem it kā var panākt vēlamo noskaņu. Ja to būs par daudz, mājoklis līdzināsies noliktavai, savukārt, ja to nebūs nemaz, izskatīsies, ka interjerā kaut kā trūkst.

Gan aksesuāru izvēlē, gan telpas iekārtošanā dizainere liek pievērst uzmanību asimetrijai. Ar to var panākt efektu un arī defektu. Ja tie ir bilžu rāmīši pie sienas, izkārto tos vienā līmenī vai tā, lai kopskats būtu gaumīgs, arī mēbeļu izkārtojumam jābūt pārdomātam, lai paskats nebūtu nevīžīgs.

London Loft Apartment

Krāsu pieskaņošana

Krāsu piemeklēšana interjeram nav tas vieglākais uzdevums. Un tomēr, tam ir lielāka nozīme, nekā varētu domāt. Spilgti, drosmīgi krāsu toņi pēc dizaineres domām labāk iederēsies mūsdienīgi iekārtotā mājvietā, savukārt dzīvoklī vai mājā ar senatnes elpu jāpielāgo kas neuzkrītošāks, ļaujot izcelties kam citam, piemēram, antīkajām mēbelēm.

Kas attiecas uz piemērotajiem krāsu toņiem, dizainere min zaļos toņus, dūmakaini zilo, pelēko, bēšo. Arī ar baltā izvēli nebūs nošauts greizi. Ja mājoklī ir koks, jāizceļ tā krāsa un tekstūra, vai tā būtu grīda, loga rāmju vai galda virsma. Telpas, kas ir salīdzinoši nelielas, dizainere iesaka krāsot vienā tonī, ievērojot tā paša toņa izmantojumu arī durvīm, ailēm, grīdai utt., lai nerastos ievērojami kontrasti, kas telpas sadala mazākās.

Te būs vairāk informācija par to, kādi krāsu toņi itin labi iederēsies tieši lauku īpašumos.

Lake Toxaway

Tekstiliju izmantošana

''Tava Māja'' iesaka rūpīgi izvērtēt arī interjerā izmantojamās tekstilijas. Katram stilam piedien savs, un mājokļos ar vēsturisko auru labāk piedienēs kas dabīgs, piemēram, lins, kokvilna. Biezos, taftētos un spīdīgos audumus labāk pietaupīt kam citam un tā vietā izmantot ko neitrālu, bet tanī pat laikā laikmetam atbilstošu. Mēbelēs nevairies no samta, velveta, paklāji var būt arī tamborēti, gultas klājumā izmanto kādu adītu segu un spilvendrānu – tas viss piestāvēs.

Mary Prince Photography © 2012 Houzz

Izcel būtiskāko

Padomā par to, kas konkrētajā telpā ir būtiskākais. Tā var būt gaisma, kas nāk no logiem, lustra griestos, atpūtas krēsls vai saglabātais parkets. Un tad arī visu pārējo iekārto tā, lai akcentētu šo svarīgāko. Ja tas ir parkets, par visām varītēm nenoklāj to visur ar paklāju, tāpat vērtīgo kumodi nenokrāmē mantām un logus ar bieziem aizkariem, lai nenomāktu svarīgāko. Atceries zelta likumu – mazāk ir vairāk. Tāpēc, ja nezini, ko pielikt, ko atņemt, labāk atstāj mazāk.

Bayshores Drive
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!