Foto: Shutterstock
Ar to vien, ka iegādāts interjeram pieskaņots un gaumīgs paklājs, nepietiek. Tas var kļūt par traucēkli, ja nopirkts nepareizais izmērs vai arī, ja tas nepareizi izklāts. Šajā sakarā ''Apartment therapy'' sniedz noderīgus ieteikumus, kā to pareizi piemērot telpai.

Interjera dizaineriem tas grūtības nesagādā, un tie uzreiz konkrētai telpai varēs pateikt piemērotākā izmēra paklāju un ieteikt, kā to labāk izklāt, tomēr tiem, kas paši lēmuši iekārtot savu dzīves telpu, varētu sagādāt grūtības šādu lēmumu pieņemšana. Viens no priekšnoteikumiem, ko ieteicams ņemt vērā – neizvēlies nelielus paklājus, jo tie izbīdīsies no vietas, būs apgrūtinoša grīdas tīrīšana un tie pildīs vien estētisko funkciju. Tas gan nenozīmē, ka viss grīdas segums jānoklāj ar paklāju, tomēr jāņem vērā, kur tam vajadzētu būt un kur tas ir lieks.

Viesistaba

Tā kā viesistabā neatņemama sastāvdaļa ir dīvāns un citas mīkstās mēbeles, kā arī kafijas galdiņš, svarīgi ņemt vērā, ka paklājam šādā telpas iekārtojumā jābūt pie katras mēbeles. Vai tas būtu dīvāns, klubkrēsls vai galdiņš, paklājam jābūt visur, lai esot pie katras interjera sastāvdaļas, uz grīdas būtu paklājs.

Ja dīvāns ir izvietots pie sienas, nav nepieciešamība paklājam turpināties līdz pat sienai, tad tas var būt tikai līdz pusei vai nedaudz zem dīvāna, taču rupja kļūda būs, ja izvēlēsies nelielu paklāju, virs kura būs galdiņš, bet pie dīvāna vai krēsliem būs divi segumi – gan cietais, gan paklājs. Tādā gadījumā jāizvēlas – vai nu pie kājām ir paklājs vai cietais grīdas segums, bet robežām nevajadzētu būt šajās zonās, pirmkārt, lai neaizķertos, otrkārt, lai glītāk izskatītos. Ja telpas vidū būs izvietots neliels paklājs, pārejas vietās no seguma uz seguma būs redzami putekļi, netīrumi, tāpēc vai nu neizvēlies paklāju nemaz, vai izklāj to lielāka izmēra.

A photo posted by SoRozon (@sorozon) on Sep 26, 2016 at 6:20pm PDT

Ēdamistaba

Arī ēdamistabā vai virtuves zonā, kur izvietots lielais ēdamgalds, nav nemaz tik viegli pielāgot paklāju. Vajadzētu būt tā, ka paklājs ir ne vien zem galda, bet arī zem kājām, proti – krēsla. Tāpat svarīgi, lai paklāja pāreja uz cieto grīdas segumu nebeigtos tur, kur krēsla mala, lai sēdēšana būtu stabila.

Neatkarīgi no tā, cik liels ir galds un kādas formas, paklājam vajadzētu būt krietni lielākam par to. Paklājs būs pietiekami liels, ja sēžoties pie galda un atvelkot krēslu, tas joprojām ir uz paklāja. Pārvietojot krēslu, tam nevajadzētu saskarties ar grīdas segumu, bet joprojām tikai ar paklāju, lai krēsls būtu stabils. Zem ēdamgalda noteikti izvēlies stingra materiāla paklāju.

Guļamistaba

Arī guļamistabā paklāja izvietošana nav nekas svešs. Šajā sakarā jāatceras, kādam nolūkam tad izvēlēts paklājs – ja tikai dekoratīvam, tad varbūt nozīme nebūs tik liela, bet, ja vēlies, lai tas sasildītu kājas, kāpjot ārā no gultas, tas jāņem vērā izvietojumā. Un tas nenozīmē, ka tie mazie paklājiņi būs tie piemērotākie. Tā vietā izvēlies vienu, bet lielu, lai katrā gultas pusē nevajadzētu pa paklājam. Turklāt mazie paklāji visbiežāk mainīs atrašanās vietu.

Ideāli, ja paklājs ir tik liels, ka apstaigājot ap gultu, visu laiku ir paklājs un tas beidzas tikai divus soļus prom no gultas. Mazākā istabā var izvēlēties paklāju, kas beidzas tur, kur ir gultas galvgalis, tātad visbiežāk pirms nakts skapīša. Kļūdīga būs izvēle, ja paklāju noliksi tikai gultas kājgalī, jo visbiežāk jau gultā un ārā no tās kāpj pa sāniem, tāpēc paklājs nepildīs savas funkcijas.

Guļamistabu iekārtojumos, kur gulta piestumta pie vienas sienas, izvēlies gareniskas formas paklāju visā gultas garumā, tukšajā grīdas zonā, pa kuru tad arī iekāpj gultā, jo šādos gadījumos lieki izklāt paklāju pa visu telpu vai aizņemt lielu daļu zem gultas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!