Vai esat aizdomājušies, cik daudz roku skārušas jūsu mājas durvju rokturi? Un biroja durvju? Bet muzejā? Un veikalā? Kaut gan veikals nav labs piemērs, jo aizvien izplatītākas kļūst durvis, kas automātiski atveras, un tām nemaz nav kliņķu.

Ikdienā bieži vien nemaz nepievēršam uzmanību, kā izskatās rokturi, ar kuru palīdzību veram kāda nama durvis, bet velti - īpaši vecākos namos tie ir kā mākslas darbi. Tēlaini izsakoties, durvju kliņķi ir kā mājas vizītkarte, kas jau pie ieejas stāsta par to, kas dzīvo un notiek namā.

Lai gan varētu šķist, durvju rokturis - kas gan tur īpašs! Galvenais, lai tas būtu ērts, taustei patīkams un nepaliktu rokās, verot durvis. Tomēr tas var būt arī kā mākslas darbs, turklāt laika gaitā ir izveidojusies sava veida tradīcija - jo svarīgākas durvis, jo greznāki un iespaidīgāki ir to rokturi, slēdzenes un apdare. Pareizi izvēlēts, atbilstoši veidots durvju rokturis, atslēga vai apkalumi var pilnībā pārvērst vai veiksmīgi papildināt nama fasādi.

Fotogalerijā apskati dažus senus un ne tik senus, interesantus, klasiskus un avangardiskus, metālmākslinieku un amatnieku radītus durvju kliņķus, kas liek aizdomāties: interesanti, kas atrodas aiz šīm durvīm? Kādi cilvēki tur dzīvo vai pavada ikdienu?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!