Foto: Shutterstock
Iekārtojot māju, galvenajā lomā ierasti izceļam sienas, mēbeles un kādu krāšņu gaismekli pie griestiem, taču nevajadzētu aizmirst arī par to, kas atrodas zem kājām. Tādēļ šoreiz uzmanības centrā – neierastā korķa grīda!

Lai gan korķa grīdas tirgū pieejamas jau gadu desmitiem, pēdējā laikā tās kļuvušas arvien populārākas, norāda portāls "The Spruce". Galvenokārt tādēļ, ka tas ir atjaunojams resurss, kuru savā mājoklī izmantot bez vismazākās vainas apziņas. Korķa grīdas tiek radītas no korķozola mizas, un to periodiski novāc no kokiem komerciālos nolūkos iestādītās plantācijās. Lai mizu izmantotu grīdas seguma izstrādē, tā tiek samalta un saspiesta, bet pēc tam pārvērsta loksnēs.

Korķa grīda ir viena no ekoloģiskākajām izvēlēm – materiāls sava dzīves cikla beigās sadalīsies apkārtējā vidē, nenodarot tai kaitējumu. Korķa grīda ir antialerģiska, tā nepievelk putekļus, nepūst un nepelē, tādēļ būs izcili piemērota alerģiskiem cilvēkiem un kā grīdas segums bērnu istabās. Korķa grīdām piemīt arīdzan labas amortizācijas (pēc saspiešanas materiāls atgūst savu sākotnējo stāvokli) un arī skaņas izolācijas spējas. Materiāls ir mīksts un pēdai patīkams.

Kopšana ir gana viegla – to, kā jebkuru citu segumu, nepieciešams regulāri izsūkt, uzslaucīt, un reizi pa reizei izmazgāt. Lai uz grīdas neveidotos traipi, jāievēro, ka visi izlijušie šķidrumi jāuzslauka pēc iespējas ātrāk.

Lai gan korķa grīda ir ūdensizturīgs materiāls, ilgstošs mitrums var segumu sabojāt – laika gaitā var deformēties tā forma un mainīties krāsa, tādēļ to nebūtu vēlams ieklāt vannasistabā. Tāpat jāņem vērā, ka asi, cieti priekšmeti un mājdzīvnieki segumu var sabojāt daudz vieglāk, kā citus. Lai izvairītos no situācijas, ka grīdas segums tiek bojāts smagas sadzīves tehnikas dēļ, zem tiem var izvietot speciālus paliktņus vai citus atbalsta elementus. Arī tieši saules stari var izraisīt grīdas seguma krāsas maiņu. Šajās situācijās palīdzēs aizkaru vai žalūziju iegādāšanās.

Labā ziņa – korķa grīdu varam atjaunot, to noslīpējot un pārkrāsojot. Turklāt šos darbiņus var veikt pat vairākas reizes, atkarībā no materiāla biezuma.

Un pats galvenais – korķa grīdas dizains ir visnotaļ daudzveidīgs, un, lai arī klasiski korķa apdares plāksnes ir gaiši brūnas, tās iespējams ietonēt izvēlētajā krāsā. Pašlaik piedāvājumā ir arī korķa grīdas, kas pēc skata atgādina marmora, betona vai koka grīdu.

Lūk, dažas idejas interjera dizainiem, lai gūtu priekšstatu, kā korķa grīdas segums izskatās mājoklī.









Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!