Skaistas gleznas, fotogrāfijas un reprodukcijas pārveido jebkuru telpu, piešķirot tai atbilstošu noskaņu un raksturu.

Kādas gleznas izvēlēties?

Izvēloties gleznu, jābūt pārliecinātam, ka tā atbilst telpas iemītnieku gaumei, raksturam un iekšējai būtībai, kā arī iekļausies kopējā noskaņā. Glezna ir ne tikai priekšmets, ar ko aizpildīt sienas laukumu, tā telpai piešķir šarmu un jaunu skanējumu.

Jebkurai lietai mājās ir sava loma. Psihologi uzskata, ka attēls, ko uzlūkojam, vistiešākajā veidā ietekmē mūsu noskaņojumu. Tādēļ mājām labāk neizvēlēties drūmus un nomācošus zīmējumus, kā arī gleznas, kurās attēloti briesmoņi, katastrofas, vardarbība, kara ainas un grautiņi. Pat, ja zīmējums ir ļoti skaists, ar laiku tas var negatīvi iespaidot telpas iemītniekus.

Mājām labāk izvēlēties pozitīvas gleznas. Piemēram, viesu istabai piemērotas ir skaistas pilsētas vai lauku ainavas, virtuvei - visdažādākie dabas motīvi, piemēram, krāšņi augļi, dārzeņi vai ziedi.

Guļamistabā iederas mierīgi, simboliski attēli - gleznas, kurās atainoti iemīlējušies pāri, naksnīgas debesis vai zvaigznāji.

Darījumu telpām un kabinetiem tradicionāli tiek izvēlēti klinšainu kalnu vai ūdenskritumu skati, medību ainas. Bērnistabā iederēsies koši, mīļi un naivi zīmējumi. Izvēlieties savu bērnu glītākos vai sentimentālākos mākslas darbus un izvietojiet bērnistabā.

Arī gleznas rāmim ir ļoti būtiska nozīme, to jāizvēlas atbilstoši mēbeļu stilam.

Kā izvietot gleznas pie sienas?

Šim mērķim vislabāk derēs gaišas, vienkrāsainas sienas, kuras neskar tieši saules stari. Lai veiksmīgāk izplānotu bilžu kompozīciju, sākumā ieteicams tās kārtot uz grīdas, eksperimentējot un veidojot dažādus izkārtojuma variantus un izvēloties visveiksmīgāko. Gleznas var kārt gan simetriski, gan gluži pretēji - asimetriski.

Lai piestiprinātu gleznu pie sienas, nav obligāti jāizmanto naglas. Saimniecības un kancelejas preču veikalos ir atrodami arī plastikāta āķi gleznu piekāršanai, ko pie sienas stiprina ar montāžas līmlentes kvadrātiņiem. Tāpat, ja plānots pie sienas likt vairākas gleznas, visā sienas garumā pie griestu līnijas var piestiprināt metāla vai koka stangu un gleznas stiprināt ar stieplīšu vai makšķerauklas palīdzību. Galvenais, lai gleznas būtu piekārtas taisni.

Svarīgi! Vislabāk, ja glezna ir piestiprināta acu augstumā. Dažāda izmēra gleznas var izkārtot grupās, cenšoties tās nekārtot pēc izmēra.

Ja telpā paredzēts tikai viens mākslas darbs un radušās bažas, ka tas pie sienas izskatīsies sērīgi un vientuļi, novietojiet to virs kāda liela interjera priekšmeta, piemēram, dīvāna vai kamīna.

Galvenais - nepārcensties ar kvantitāti. Ja pie sienām būs pārāk daudz bilžu, tas radīs ne tikai nomācošu atmosfēru, bet arī vizuāli sašaurinās telpu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!