Foto: Shutterstock
Nav jau viegli diviem cilvēkiem vienoties par vienotu mājokļa iekārtojumu, jo katram no mums ir sava gaume, vēlmes un vīzija par to, kādam jābūt kopīgajam mājoklim. Lai kopdzīves uzsākšana jaunajā miteklī nesāktos un nebeigtos ar strīdiem, ieklausies profesionālu dizaineru padomos no ''Housebeautiful'' un ierosinājumos no ''Māja&Dārzs'', kas var atvieglot lēmumu pieņemšanu.

Vienošanās savā starpā

Pirms dodaties pie dizainera vai mēbeļu ražotājiem, pārim savā starpā ir jāvienojas par to, kāds ir atvēlētais budžets un kas ir prioritātes, jo nereti šādas neizrunātas lietas liek pieņemt nepareizus lēmumus. Nevajadzētu doties pie mēbeļu ražotājiem vai dizaineriem, kas plānos telpas noformējumu vēl pirms ticis veikts remonts. Vispirms ir jāieklāj grīda, jānokrāso sienas un jāizveido telpu apdare, un tikai tad arī pašiem būs skaidrāks prāts par to, kas nepieciešams šajā telpā un kādu pāris to vēlas redzēt pabeigtā stāvoklī. Pasteidzoties bieži vien tiek pieļautas kļūdas, jo ir iegādātas vai pasūtītas lietas, kas patiesībā vēlāk vairs nešķiet vajadzīgas.

Tāpat pārim savā starpā ir jāvienojas par lietām, kas kalpos ilgtermiņā. Ja nevar atļauties iegādāties gan labu televizoru, gan kvalitatīvu dīvānu, tad abiem kopīgi jāizlemj, kas ir svarīgākais kopējā mājokļa iekārtošanā.

Lietu skaidrība

Kā zināms, vīriešu un sieviešu uztvere un domāšana ir atšķirīga, tāpēc ne vienmēr otrs pēc atstāstītā savā prātā vizualizēs tieši tādu ainu, kāda atbilst realitātei. Vienalga, vai tā būtu krāsas, gultas, virtuves iekārtas vai vannas izvēle, svarīgi vienoties savā starpā par to, kā tas izskatīsies un kā katrs vizualizē gala rezultātu. Dizaineri iesaka aplūkot dažādas bildes iedvesmai, lai pēc redzētā, abi varētu vienoties par gaidāmo gala rezultātu. Ja kādai no iesaistītajām personām mājokļa iekārtošanā nav vēlme piedalīties, tad abu starpā arī ir jāvienojas par to, ka otrs visu veidos pēc saviem ieskatiem, lai vēlāk nenāktos klausīties pārmetumos.

Kompromiss

Jebkura saruna par kopīga mājokļa iekārtošanu beigsies ar strīdiem, ja netiks ievērots kompromiss. Tas, kas vienam ir ērts, otram var būt nepiemērots, tāpēc katru niansi vēlams iepriekš pārrunāt, lai nebūtu lieki izdevumi un pats galvenais – strīdi. Ja lēmējs par mājokļa iekārtošanu ir tikai viens cilvēks, tad otram nepieciešams uzticēties, paļauties un arī piekāpties, jo neiesaistīšanās neļauj kritizēt.

Emocionālais stāvoklis

Mājokļa interjeru viennozīmīgi ietekmē konkrētā brīža emocionālais stāvoklis, tāpēc nereti dizaineri iesaka uzticēt ne tikai savu gaumi, bet arī savas izjūtas profesionālim, lai vēlmes var apvienot ar izjūtām, ko pašiem dažkārt grūti raksturot. Cilvēkam, kam patīk minimālisms interjerā, varbūt nenojauš, ka atrodoties šādā telpā jutīsies ne gluži savā ''ādā'', jo patiesībā cilvēks vēlas dzīvespriecīgāku mājokļa iekārtojumu. Zinot cilvēka emocionālo stāvokli, interjers var tikt papildināts ar pieskaņotām krāsām vai akcentiem, tāpēc nevajadzētu izvairīties no pārdomu izteikšanas profesionāļiem. Tas attiecas gan uz sievieti, gan vīrieti.

Tāpat ne vienam, ne otram nevajadzētu kautrēties izteikt savas pārdomas vai viedokli par to, kas patīk un kas nepatīk. Arī šādam nolūkam var izmantot dažādus piemērus fotogrāfijās, kas atspoguļotu gan to, kas atbilst un kas neatbilst pašu gaumei. Tādā veidā gan dizaineram būs vieglāk izpildīt savu uzdevumu, gan pārim izteikt savas vēlmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!