Foto: stock.xchng
Apgaismojuma jautājuma risināšana diezgan bieži interjera plānošanā tiek atstāta kā pēdējā lieta, tomēr vispareizākais būtu pārdomāt nepieciešamās lampas vienlaicīgi ar telpas iekārtošanu.Jums var būt visskaistākais interjera dizains pasaulē, bet ja tas netiek pienācīgi apgaismots, tad tas var palikt nepamanīts. Savukārt uzmanīga apgaismojuma plānošana var uzlabot pat visnecilākā interjera dizaina izskatu.

ViesistabaPlānojot apgaismojumu viesistabai jāņem vērā aktivitātes, kas ir paredzētas tajā. Vispārējais jeb centrālais apgaismojums nepieciešams, piemēram, lai skatītos televizoru, darba apgaismojums lasīšanai vai rokdarbiem un akcentējošais apgaismojums mākslas darbiem, augiem un interesantām arhitektūras detaļām. Reostata slēdzis (gaišāk - tumšāk) ir īpaši piemērots viesistabai, jo tas ļauj piemērot apgaismojumu noskaņojumam un aktivitātēm.

Lasīšanai ir nepieciešama darba gaisma, kas krīt no lasītāja pleca aizmugures. To var panākt, novietojot grīdas lampu klubkrēsla sānā. Lai izvairītos no atspīduma, ēnas apakšējai daļai jābūt acu līmenī. Gleznas var izgaismot ar zemas voltāžas gleznu lampām, bet augus var akcentēt ar gaismu virs tiem, radot interesantus siluetus uz sienām.

Televizoram un datoram piemērots ir zemas intensitātes vispārējais apgaismojums, kas ļauj saredzēt ekrāna attēlu un nerada atspulgu acīs.

Virtuve

Virtuve ir lielākoties darba zona, bet tā ir arī ģimenes un draugu pulcēšanās vieta. Līdz ar to virtuvē ir nepieciešama gaisma, kas ir gan omulīga, gan funkcionāla.
Centrālais jeb vispārējais apgaismojums nodrošinās pietiekoši daudz gaismas, tomēr tas neatrisina problēmu, ka, darbojoties virtuvē, var nākties atrasties savā ēnā. Šīm zonām nepieciešams papildu darba apgaismojums. Piemēram, divas trošu sistēmas lampas virs izlietnes dos pietiekošu gaismu, kas nepieciešama trauku mazgāšanai.

Ēdamgaldu var izgaismot ar viena kupola nokarenu griestu lapu tieši virs tā. Vēlams izvēlēties šādu lampu ar dimmera kontroli, kas ļaus ieslēgt spožāku gaismu, lai veiktu dažādus mājas darbus, bet blāvāku, ja paredzētas, piemēram, vakariņas.

Apgaismojums zem skapīšiem ir ideāls risinājums darba virsmas izgaismošanai. Centieties šo apgaismojumu iebūvēt skapīšos pēc iespējas tuvāk uz to ārmalu, lai izvairītos no atspīduma. Vēlams izvēlēties lampas, kas noklāj vismaz divas trešdaļas no virtuves skapīšu garuma.Guļamistaba

Apgaismojums guļamistabā var radīt būtisku ietekmi uz miega kvalitāti, tādēļ ir svarīgi rūpīgi izplānot apgaismojumu.

Viena no visizplatītākajām kļūdām ir izvietot tiešas lejup krītošas gaismas lampas virs gultas. Tas rada lielu atspīdumu un padara, piemēram, lasīšanu diezgan nekomfortablu.

Ja Jums patīk lasīt gultā, tad labs risinājums būs galda lampa uz nakts skapīša, kas novietota nedaudz aiz galvas, tuvāk sienai. Ideāls risinājums ir regulējamie apgaismes ķermeņi, kurus var it kā pielocīt klāt. Tāpat arī sienas lampa, kas novietota līdzīgā pozīcijā, var lieliski noderēt lasīšanai.

Ja vēlaties radīt īpašu noskaņu guļamistabā, tad var izmantot grīdas lampas vai lampas, kuras gaismas stari krīt caur augiem. Tomēr jāatceras, ka šādam apgaismojumam jābūt sekundāram, t.i., tam jābūt kā papildu risinājumam centrālajai lampai.Vannas istaba

Vannas istabā ir nepieciešama vienmērīga un neēnaina gaisma, lai varētu bez jebkādām problēmām, piemēram, noskūties un uzlikt grimu. Mazās vannas istabās pilnīgi var pietikt tikai ar spoguļu lampām, jo tās izgaismos visu telpu, bet lielākās ir nepieciešams papildu griestu apgaismojums.

Vislabākais risinājums vannas istabā ir griestos iebūvējamās halogēnlampiņas ar speciālu izolāciju pret mitrumu. Šīs lampiņas atkarībā no to dizaina varbūt ar gaismas atstarojošiem matētiem stikliem, kas veido klusinātu apgaismojumu, kā arī ar caurspīdīgiem stiliem spožākai gaismai.Priekštelpa

Priekštelpas gaitenī lampas būtu jānovieto ik pēc 2-3 metriem. Gaitenī gaismu var nodrošināt gan ar griestu lampām, gan sienas lampām, gan trošu sistēmu lampām. Lielisks risinājums ir kustināmas trošu sistēmu lampas, kas dos vispārējo apgaismojumu, bet tajā pašā laikā ļaus izgaismot gleznas vai ģimenes fotogrāfijas.

Tagad atliek vien doties uz veikalu un izvēlēties sev tīkamākos gaismekļus. Varat ieskatīties K-rauta veikalos, jo tagad vairāk nekā 100 lampu modeļiem ir akcijas cenas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!