Foto: PantherMedia/Scanpix

Pārvākšanās process uz jaunu mājvietu var būt liels pārbaudījums, jo tas prasa arī emocionālu sagatavošanos. Tad, kad pārvākšanās darbi ir paveikti un visas mantas jau ienestas jaunajā mājvietā, kādam var iestāties neliels mulsums par to, ar ko sākt jaunās mājvietas apdzīvošanu. Portāls apartmenttherapy.com sniedz vērtīgus ieteikumus, kas noteikti būtu jāizdara pirmajās 24 stundās, pēc ievākšanās.

Iemūžini mājokli

Vēl pirms visas mantas ir apdzīvojušas mājokli un iekārtotas piemērotākajās vietās, iemūžini mājokļa telpas ar fotokameras palīdzību. Bildes kalpos kā atmiņas par pirmajām dzīves stundām jaunajā mājvietā, kā arī būs liecība tam, kāds mājoklis izskatījies ievākšanās brīdī. Šādas liecības var būt noderīgas, ja rodas kādas domstarpības ar mājokļa saimnieku (ja tas tiek īrēts), tāpēc iemūžināšana tik tiešām vēlāk var izrādīties ļoti noderīga.

Dziļāko kaktu tīrība

Ja jūti nepieciešamību pēc mājokļa iztīrīšanas un izmazgāšanas (tas pat būtu ieteicams, neatkarīgi no tā, cik tīrs tas izskatītos), tad to noteikti vislabāk darīt vēl pirms tas ir apdzīvots ar mantām. Turklāt vēl mantu neizkrāmētās istabās būs daudz vieglāk iztīrīt grūti aizsniedzamas vietas.

Mēbeļu izkārtojums

Svarīgi ievērot mēbeļu izkārtošanas secību. Noteikti nevajadzētu sākt ar atsevišķu un mazāko mēbeļu izkārtošanu. Tā vietā sāc ar lielākajām mēbelēm un tām, kuras iepriekš ir jāsamontē un jāuzstāda, un tikai pēc tam izkārto mazākos kafijas galdiņus, plauktus un citas mazākas mēbeles.

Sāc ar guļamistabu!

Ja ir aizdomas, ka vienā dienā būs grūtības iekārtoties visās telpās vienlaikus, tad noteikti jāsāk ar guļamistabas apdzīvošanu. Svarīgi, lai pārvākšanās dienā vismaz guļamistaba būtu pienācīgi sagatavota miera stundām, tāpēc sāc ar mantu izkrāmēšanu un gultas sagatavošanu šajā telpā.

Mantu kastes atbilstošās telpās

Skaidrs, ka pārvākšanās procesā lielāko daļu jaunās mājvietas aizņems mantas, kas visbiežāk ir sakrāmētas kastēs. Lai būtu vieglāk orientēties un arī izkrāmēt visu nepieciešamo, izkārto mantas tajās telpās, kur tām paredzēts atrasties. Tādā veidā arī nepieciešamības gadījumos būs vieglāk atrast kaut ko, kas vēl nav izkrāmēts.

Izkrāmē pirmās nepieciešamības preces

Pirms apzinīgi ķeries klāt pie visu mantu izkrāmēšanas, vispirms sāc ar nepieciešamākajām precēm, piemēram, gultas veļu, dvieļiem, kafijas automātu, higiēnas precēm, pārtikas produktiem un apģērbu. Pārējais varbūt nebūs tik steidzami nepieciešams, tāpēc atvieglo savas un citu pirmās dzīves dienas jaunajā mājvietā ar konkrētu lietu sagatavošanu. Pirms tam katram pašam ieteicams rūpīgi pārdomāt, kas ir tās mantas un priekšmeti, kas būtu nepieciešami.

Iepazīsties ar kaimiņiem

Kāds varbūt uzskatīs, ka tas ir lieki un nevajadzīgi, tomēr jauno kaimiņu iepazīšana ir svarīga un nozīmīga, lai turpmāk attiecības ar kaimiņiem būtu patīkamas. Ja ir iespēja, pagatavo kaut ko gardu un dodies iepazīties ar ciema kukuli. Protams, nevajadzētu izvairīties no kaimiņu iepazīšanas arī tad, ja pārvākšanās brīdī tie ir jau sastapti, taču ir svarīgi atstāt labu iespaidu par sevi un radīt patīkamas emocijas par šo notikumu.

Skaļa uzkopšana pa dienu

Pārvākšanās procesā laika izjūta patiesi var pazust, taču nevajadzētu to likt manīt kaimiņiem, kas nakts stundās vēlas izbaudīt mieru, ne jauno iedzīvotāju putekļu sūcēja rūkoņu. Cik vien iespējams, centies visus skaļos ar pārvākšanos saistītos pienākumus paveikt dienas gaišajās stundās, lai jaunie kaimiņi nebūtu nokaitināti jau pirmajās iepazīšanās stundās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!