Foto: Shutterstock
Apgaismojumam nereti mājokļa iekārtošanā pievērš pārlieku mazu uzmanību. Pareizi izvēlēts, tas lieliski papildinās un ļaus funkcionāli izmantot telpu, turpretim kļūdaini piemeklēts – visu sabojās. Katrai telpai ir savs uzdevums, līdz ar to – arī savs piemērotais gaismeklis, un par to stāsta ''Lampu Nams'' pārstāve Agnese Vitkovska.

Virtuve

Virtuvi mēdz uzskatīt par omulīgāko telpu visā mājoklī, tāpēc svarīgi šeit izvietot pienācīgu apgaismojumu, lai šo atmosfēru nenomāktu.

Virtuves apgaismojuma izvēlē speciāliste iesaka vislielāko uzmanību vērst darba virsmas izgaismošanai, lai būtu ērti veikt virtuves darbus. Šobrīd aktuāla tendence virtuvē ir salas tipa virsma, kur noteikti tad jāpielāgo apgaismojums - jābūt vairākiem gaismas ķermeņiem virs tās.

Iebūvētās vai spotlampas griestos, lampas virs darba virsmas, virtuves skapīšos, centrālais apgaismojums un dekoratīvi sienas gaismekļi būs aktuālākās izvēles apgaismojumam virtuvē. Šai telpai vajadzētu izvēlēties viegli tīrāmus gaismekļus no metāla vai plastikāta.

Foto: Shutterstock

Viesistaba

Viesistaba ir telpa, kurai parasti izvēlas vispārējo apgaisojumu, un pēc tam, atkarībā no interjera dizaina, klāt kombinē griestu lampas, sienas lampas, stāvlampas, galda lampas. Viesistabā ļoti būtisks ir elektrības pieslēgums, lai varētu gaismekļus ieslēgt dažādās kombinācijās un no dažādām vietām telpā.

Līdzīgi kā virtuvē, arī šajā telpā apgaismojums jāpielāgo dažādām situācijām. Ja viesistabā ir ēdamgalds, virs tā noteikti jābūt kādai lampai. Jāraugās, lai televizora zonā gaismas netrūktu, pie kafijas galdiņa būtu pietiekami gaišs, lai varētu lasīt. Pievērs uzmanību tam, lai gaismas intensitāti var mainīt, neliedzot iespēju uzstādīt arī romantiskāku noskaņu.

Viesistabā visai labi iederēsies kāda stāvlampa pie dīvāna, lai, mīkstajā dīvānā sēžot, var arī lasīt, bet tā kā tieši šeit parasti pavadām visvairāk laika kopā ar ģimeni un viesiem, parūpējies arī par noskaņas lampām. Un te var izpausties katrs pēc saviem ieskatiem. Vai tās būtu diegu bumbiņas, kuras var viegli uztaisīt arī pats, spuldzīšu virtenes, kāda dekoratīva stāvlampa, iekarināta papīra bumba vai kas interesants istabas stūrī, noskaņas lampai vajadzētu būt katrā viesistabā.

Foto: Shutterstock

Guļamistaba

Telpa, kurā visam jābūt tieši tā, kā vēlas saimnieks, taču der ievērot, ka šeit nudien nepiestāvēs spilgtas lampas kā ofisā. Tā vietā labāk izvēlēties vairākus gaismekļus, kas piedāvā regulēt gaismas intensitāti, nevis lampas, kas ir vai nu ļoti spilgtas, vai pārāk tumšas.

Guļamistabā svarīgi izvēlēties gaismas ķermeņus, kurus var ieslēgt dažādās kombinācijās un tiem regulēt gaismas intensitāti. Klasiska izvēle būs kāda lampa ar auduma abažūru, bet, atkarībā no telpas izmēriem un interjera, var kombinēt griestu, sienas, galda lampas un stāvlampas vienā telpā.

Pie gultas katrā pusē noteikti jābūt pa naktslampiņai, lai būtu iespēja vienam lasīt, otram gulēt. Ideāli, ja pie gultas ir papildu slēdzis, kas ļauj izslēgt/ieslēgt arī lielo apgaismojumu telpā.

Foto: Shutterstock

Vannasistaba

Šajā telpā noteikti vajadzīga lampa ar IP klasi, kas paredzēta mitrām telpām, bet pamatpgaismojumam jāizvēlas griestos iebūvētas lampas vai spotlampas. Vēl svarīgs ir apgaismojums pie spoguļa, un šeit ir divi varianti - blakus spogulim vai virs tā.

Ja vēlies būt oriģināls apgaismojuma izvēlē vannasistabā, kāds dekoratīvs griestu vai sienas gaismeklis sniegs vēlamo rezultātu. Konsultante stāsta, ka šobrīd ļoti populāri vannasistabās ar ķieģeļu sienu izvēlēties gaismekļus, kas virza gaismu gan uz augšu, gan leju. Šādas lampas izceļ sienas apdari.

Atšķirībā no visām pārējām telpām, tieši vannasistaba ir tā, kur gaismas nekad nebūs par daudz. Ja šajā telpā ir vanna, padomā arī par to, lai atsevišķi varētu iedegt vien nelielu lampu un noskaņu reizē ar gaismu panākt ar svecēm.

Foto: Shutterstock

Priekšnams

Līdzīgi kā vannasistabā, arī priekšnamā rūpīgi jāpārdomā gaismekļu izvēle, lai nebūtu par tumšu. Parasti šajā zonā mēdzam ielūkoties atspulgā, tāpēc svarīgi apgaismojumam būt pietuvinātam dienasgaismai.

Bērnistaba un darba zona

Citās dzīvojamās telpās, piemēram, bērnistabā, mājas bibliotēkā vai darba telpā apgaismojums jāpielāgo telpas apdzīvošanai. Piemēram, uz darba galda noteikti jābūt atsevišķai lampai, neatkarīgi no tā, cik spilgta ir lielā griestu lampa, ja kādā telpā ierīkots lasīšanas stūrītis, tur noderīga būtu kāda stāvlampa. Atkarībā no telpas un vajadzībām tās izmantošanā, padomā, kādiem nolūkiem gaisma vajadzīga un cik lielu lomu tā spēlē konkrētajā istabā. Ja nespēj izšķirties starp vairākiem apgaismojuma veidiem, prātīgāk būs nodrošināties ar dažādām iespējām istabu pieliet ar gaismu – gan spilgtākā, gan tumšākā noskaņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!