Foto: Shutterstock
Sienu krāsojumam telpās ir ļoti liela loma – ar krāsu izvēli var panākt efektu un diemžēl arī defektu. Jo īpaši liela vērība jāvelta mazām un tumšām telpām, kur dienas gaisma iespīd pavisam nedaudz. Ja šāds telpas raksturojums tev ir labi zināms, aizlienē dizainera padomus, kā telpu padarīt šķietami gaišāku.

Mazi logi, zemi griesti, dīvaini leņķi — tas viss var likt telpai šķist tumšākai, nekā pašiem gribētos. Taču pareizo krāsu izvēle var acumirklī pozitīvi ietekmēt telpas gaišumu. Interjera dizainere Henriete fon Stokhauzena sniegusi ieteikumus ''Sadolin.lv'', kā izmantot krāsu, lai pat vistumšāko telpu padarītu gaišāku.

Saglabā vēsas krāsas

Vēsākas krāsas sienām palīdz šķietami atkāpties, kas telpu padara plašāku un gaišāku. Lai panāktu maksimālu efektu, izvēlies bālus pelēkos un zilos toņus.

Ienes telpā nedaudz saules gaismas

Ja meklē siltumu, nebaidies izmantot gaišus terakotas vai dzeltenos toņus — saulaina nokrāsa var padarīt gaišāku telpu. Tomēr uzmanies un nepārblīvē telpu ar brūnām mēbelēm, lai krāsu salikums nekļūtu pārāk uzbāzīgs un drūms.

Foto: Shutterstock

Nokrāso griestus bālā krāsā

Ja mērķis ir padarīt istabu šķietami lielāku un gaišāku, izvairies no tumšām krāsām griestos. Balta krāsa vienmēr ir droša izvēle, taču vari izvēlēties arī citu krāsu bālus toņus — no zaļiem līdz zeltainiem.

Atstaro esošo gaismu

Tumšās telpās pēc iespējas vairāk jāizmanto nelielais esošās gaismas daudzums. Glancētas krāsas izvēle ir lielisks veids, kā gaismu atstarot atpakaļ telpā, to padarot šķietami gaišāku. Īpaši labi iedarbojas ģipša rozā toņi.

Foto: Shutterstock

Neaizmirsti par detaļām

Nokrāso durvju un logu ailes, grīdlīstes un citu koka apdari gaišās, gaismu atstarojošās krāsās, iespējams, tonī, kas nedaudz kontrastē ar sienu. Tas telpai piešķirs struktūru, vienlaikus neatņemot tai gaišumu.

Detaļām ir nozīme

Ienes gaismu arī spītīgi tumšos kaktos, ievietojot telpā gaišas mēbeles vai mēbeles ar spoguļiem un tās kombinējot ar pārdomāti izvietotām lampām. Tāpat lielu lomu spēlē izvēlēti tekstilmateriāli mīkstajām mēbelēm, paklājos, aizkaros un citās interjera detaļās.

Raksts tapis sadarbībā ar ''Sadolin.lv''.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!