Foto: Shutterstock
Dienas laikā cilvēks paspēj būt dažādās vietās, piemēram, darbā, veikalā, treniņā, saviesīgos pasākumos un citur, taču viss sākas un beidzas vienā vidē – mājās. Mājai ir jābūt vietai, kurā vēlamies atgriezties, taču aktuāls paliek jautājums, kā šādu mājas sajūtu radīt. Taisi savu pūra lādi vaļā un liec iekšā pašmāju cilvēku padomus, kā ienest dzīvesvietā mājīgumu.

Bildes

Elizabetes Pučes dzīvoklis ir rotāts ar bildēm no vienas malas līdz pat otrai. Viņa stāsta, ka bildes, kuras novieto sava dzīvokļa plauktos, nav nejauši izvēlētas. "Manā dzīvesvietā ir fotogrāfijas gan ar tuvākajiem cilvēkiem, gan arī sirdij tīkamiem dabas skatiem. Un, protams, manu sunīti. Viņi vienkārši ir manas mājas." Elizabete uzsver, ka bildes lielākoties runā pašas par sevi, jo, skatoties uz tām, jūtamas neviltotas emocijas. Mājīguma sajūta tieši no tā arī veidojas – sajūtām, atmiņām un pozitīvas pieredzes.

Foto: Shutterstock

Mīkstas segas

Neskatoties uz to, vai diena bijusi līdz pēdējai pilītei grūta vai mierīga līdz sirds dziļumiem, atnākt mājās un iekrist gultā ir liela bauda. Anda Lapiņa dalās pieredzē, ka drīz viņai mājās vajadzēs atsevišķu skapi, kas veltīts tikai segām. "Esmu diezgan salīga, tāpēc segu daudzums manā mājvietā skaidrojams gan ar praktisko, gan mājīgo pusi," smejot iesāk Anda. Viņa saka, ka, ietinoties siltās segās, rodas sajūta, ka nekas nevar būt vēl labāk. Viņa iesaka ikdienā apklāt dīvānu ar mīkstu (vai pat ļoti mīkstu) segu, un mājīguma sajūtas līmenis noteikti paaugstināsies: "Satinos un gaidu, kad atkal mani pārņems tā lieliskā sajūta, ka nekur negribas un nevajag iet."

Foto: Shutterstock

Vaniļas sveces

Dienas laikā gaismas ielaišanai dzīvesvietā izmantojam logus, bet vakaros – gaismekļus. Zane Feldmane teic, ka romantiskāku un mājīgāku sajūtu rada sveces: "Protams, izmantoju arī lampas, taču iedegt sveces un pasēdēt ar vīru ir vakara rituāls." Viņa uzsver, ka sveces iepērk daudz un dažādas, taču visvairāk iecienījuši sveces ar vaniļas aromātu. "Sveču gaisma un vaniļas aromāts spēj uzburt īpašu, sapņainu noskaņu un radīt miera sajūtu."

Foto: Shutterstock

Augi un ziedi

Izrādās, ka ziedi un augi patīk ne tikai sievietēm, bet arī vīriešiem. Ritvara Vītiņa ģimenes mājā katrā istabā ir pa kādam puķupodam. Viņš stāsta, ka ciemiņi reizēm uzsver, ka pie viņa esot kā tropos: "Es par to esmu tikai priecīgs. Tropos taču visi jūtas labi." Ritvars saka, ka ar telpaugiem var "saslimt", jo kad nolikts viens, pavisam drīz blakus gribas iegādāties vēl kādu: "Augi un ziedi manī rada relaksējošu sajūtu un aizpilda tos mājas tukšumus, kur tādiem nevajadzētu būt."

Foto: Shutterstock

Gaismas avoti

"Gaismai ir ārkārtīgi liela nozīme dzīvokļa kopējā aurā," teic Klinta Epalte, kura uzskata, ka mājīguma sajūtu rada dažādu gaismas avotu kopums. Viņa piebilst, ka visām mājvietas telpām nav jāvieš vienādas izjūtas: "Es uzskatu, ka pietiek, ja dzīvoklī vai mājā ir viena telpa, kurā justies brīvam un nepiespiestam. Katram mums vajag savu miera oāzi." Viņa savā dzīvesvietā mājīgumu cenšas ieviest, ietverot interjerā gan pašgatavotas lampas, gan lielus logus, gan arī turpinot sapņot par mierīgi degošu kamīnu.

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!