Foto: Shutterstock
Mazas telpas allaž asociējas ar šaurību, jo tajās nevar izvietot pietiekami daudz mēbeļu. "Tava Māja" ar dizaineres palīdzību skaidro, kā iekārtot mazu viesistabu tā, lai tā ir gaumīga un praktiska.

Ar portālu "Tava Māja" padomos dalās dizainere Vīva Ieviņa, kura skaidro, kas jāsaprot ar jēdzienu "maza viesistaba" un kā to labāk iekārtot, lai istaba būtu daudzfunkcionāla.

Kas jāsaprot ar jēdzienu "maza viesistaba"

"Spriežot pēc nosaukuma, šīs istabas izmantojums ir viesošanās," norāda dizainere. "Viesošanās – labprātīga, prieka pilna tikšanās ar cilvēkiem, kuri nav mājinieki, bet gan radi, draugi, paziņas, kas aicināti un reizēm, iespējams, ne aicināti, ne gaidīti ieradušies." Kā norāda Ieviņa, ar šo istabas apzīmējumu droši vien nav domāta viesu guļamistaba, tiesa, tas neizslēdz, ka reizumis kāds viesis pēc viesošanās arī tiek turpat uz dīvāna izguldīts.

Telpa ar viesošanās funkciju

Ieviņa arī pieļauj, ka mūsdienās daudzos mājokļos, iespējams, nemaz nav atsevišķas telpas, kur viesoties. Kā liecina dizaineres pieredze, parasti daudzām ģimenēm ir istaba vai telpa, kurā ne tikai ciemojas, bet arī pašiem notiek kopā būšana, proti, kopīgas maltītes, skatīšanās, mācīšanās, kopīgas sarunas un klausīšanās, esot visiem kopā.

"Šajā reizē par ģimeni uzskatāma arī ģimene, kuru veido viens cilvēks," piebilst dizainere. "Tātad – patiesībā mēs apspriedīsim dzīvojamo istabu jeb lielo istabu, jo tā parasti ir mājoklī tā lielākā, tajā arī uzņem viesus, tā reizēm ir apvienota ar ēdamistabu vai virtuvi, un tai mēdz būt vēl milzums citu funkciju. Un reizēm (vienistabas dzīvoklī) tā arī ir vienīgā istaba."

Viņa arī akcentē – šajā gadījumā nebūtu precīzi minēt kādu ļoti konkrētu ciparu, kas raksturotu mazu viesistabu. "Pieņemsim, ka tā varētu būt arī daudzos mikrorajonos septiņdesmitajos, astoņdesmitajos gados būvēto deviņstāvu paneļu māju 602. sērijas trīsistabu un četristabu dzīvokļu 15 līdz 18 kvadrātmetrus lielā caurstaigājamā istaba," piebilst speciāliste. "Tā ir tieši tik liela, cik ir."
Ieviņa mudina izvērtēt, kāpēc radusies vēlēšanās, lai istaba vizuāli tiktu palielināta. Kādēļ lai tā izskatītos lielāka, nekā ir? "Vai tiešām "liels" ir kaut kas labāks par "mazu"? Liela auguma cilvēks ir vērtīgāks par mazāka izmēra personu?" pārdomās dalās speciāliste.

Knifiņi un padomi, kas jāņem vērā

Viņa aicina arī skatīties un domāt nedaudz citādi, proti, mazajā telpā uzskaitīt visas darbības, kas varētu tikt veiktas, un visas mēbeles un iekārtas, kas tās nodrošinātu. "Tad jāpadomā, kādā veidā panākt, ka nepieciešamo lietu skaits tiktu samazināts, saglabājot visu paredzēto veiktspēju," iesaka dizainere. "To iespējams izdarīt, veidojot mobilu, maināmu iekārtojumu ar mainīgām, daudzfunkcionālām mēbelēm un iekārtām."

Ieviņa rosina telpā novietot izvelkamu galdu ar maināmu augstumu – gan lielu ēdamgaldu vai darbagaldu, gan vidēju spēļu galdu, gan mazu, zemu žurnālu galdiņu. Tāpat šādā telpā iederēsies saliekami krēsli vai ķebļi, piepūšami spilveni, kur viesiem apsēsties. "Ikdienā tie tiek uzglabāti kādos priekšnamu vai guļamistabu iebūvēto skapju augšējos plauktos," norāda dizainere. Mazā telpā var novietot arī dīvānu, kas pārvēršams gultā, galdu, kas izbīdāms no skapīša vai sienas. Tāpat ir vēl daudz un dažādi risinājumi, kurus var īstenot mazās telpās.

"Padoms – nepārblīvējiet telpu ar priekšmetiem, atstājiet tikai ikdienā nepieciešamo un izvēlieties to, uz ko kādu laiku būs prieks katru dienu skatīties," uzsver Ieviņa.

Viņa atgādina, ka fiziski istabā ir vajadzīga brīva telpa, kur netraucēti kustēties un darboties. "Tai jābūt labi vēdinātai, svaiga gaisa pilnai, pietiekami gaišai, noskaņās mainīgai, reizēm nomierinošai, reizēm mobilizējošai," atgādina dizainere. Kā skaidro speciāliste, neiztrūkstoša mēbele ir arī labs dīvāns, kas ir ne par cietu, ne par mīkstu, ērts un patīkams. Tāpat arī nozīme ir skatam pa logu, jo tas paplašinās telpisko perspektīvu. Savukārt zaļie augi liks domāt par dabas bezgalību, norāda speciāliste. "Gaiša grīda uzsvērs tīrības un plašuma sajūtu. Un tumšajā diennakts laikā būtisks ir pārdomāts mainīga mākslīgā apgaismojuma ritms," tā Ieviņa.

"Atcerēsimies seno pasaku par istabas paplašināšanu, kad lielai saimei nepietika vietas. Risinājums – kādu brīdi tur likt padzīvot arī kazai, tad aizsūtīt kazu prom un laimīgi secināt, cik nu mazā istaba ir kļuvusi liela," atgādina dizainere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!