Foto: Shutterstock
Kamēr vēl telpa nav apdzīvota ar mēbelēm, plauktos nestāv mantas, telpa izskatās gana plaša un nemaz nerodas aizdomas par to, ka varētu būt pārāk maz vietas. Telpa patiesībā paliek tieši tikpat liela, kā iepriekš, taču nereti iekārtošanas procesā tiek pieļautas kļūdas, kas ietekmē kopskatu, un rezultātā telpa izskatās niecīgāka, nekā patiesībā ir.

Ja vien neesi noalgojis profesionālu dizaineri, kurš palīdzētu šajos jautājumos, pie iekārtošanas darbiem jāķeras vien pašam, un te noderīgs būs portāla ''Elle Decor'' apkopojums ar biežāk pieļautajām kļūdām, kas ne tajā labākajā veidā ietekmē telpas koptēlu.

Pārlieku centīga saskaņošana

Viens no klupšanas akmeņiem, kas sākotnēji varētu šķist nenozīmīgs – nianšu saskaņošana. Ja gultas pārvalks būs saskaņots ar sienas krāsu, tādi paši būs arī spilveni un aksesuāri plauktos, un vēl aizkari itin līdzīgi, šī vienādība izskatīsies nomācoša. Pārlieku centīgā saskaņotībā būs grūti pamanīt atšķirības, līdz ar to – telpa izskatīsies mazāka.

Lai izvairītos no šāda misēkļa, izmanto atšķirīgas tekstūras, piemēram, svītrainos spilvenus papildini ar dažiem vienkrāsainiem, bet rožaino aizkaru audumu atstāj tikai pie logiem, un gultas klājumā izmanto ko neitrālāku. Dizaineri arī iesaka izvairīties saskaņot mēbeles ar sienas krāsu, tādā gadījumā viss saplūdīs un telpas vizuāli izskatīsies mazāka.

Foto: Shutterstock

Tumšas sienas

Šim noteikumam, šķiet, būtu jābūt pašsaprotamam, tomēr lieku reizi vērts atgādināt – tumši sienu krāsojumi absorbē gaismu un gala rezultātā telpa izskatās mazāka, nekā ir patiesībā. Tas gan nenozīmē, ka telpai jābūt ar balti krāsotām sienām, tumšās krāsas var būt, tikai nelielās devās, un varbūt ne pa visu sienas laukumu, bet tikai vienā joslā. Turklāt, ja kāda siena izvēlēta tumšākā tonī, nevajadzētu to pašu darīt ar mēbelēm – pārlieku daudz tumšas detaļas nomāks telpu.

Mēbeles pēc iespējas tuvāk sienām

Telpas iekārtošana nebūt nav no vieglākajiem uzdevumiem, tomēr nevajadzētu par visām varītēm mēbeles izvietot pēc iespējas tuvāk sienām un atstāt telpas viduci tukšu. Telpas konfigurācija jāiekārto pārdomāti, un pie sienas pieliekot dīvānu, telpa no tā plašumu diemžēl neiegūs. Ja vien ir iespēja, centies tādas mēbeles, kā dīvānu, atpūtas krēslu, kafijas galdiņu centrēt telpas vidus daļā, lai paliek brīvā zona starp sienām un mēbelēm. Šāds izkārtojums radīs iespaidu, ka ejas ir plašākas un telpa izskatīsies lielāka.

Foto: Shutterstock

Pārlieku daudz mēbeļu

Tāpat rūpīgi pārdomā, vai tiešām visām mēbelēm jābūt konkrētajā telpā. Nereti vienā istabā saliktas vairāk mēbeles, nekā patiesībā tās tiek reāli ikdienā izmantotas. Jāņem vērā, ka katra mēbele, neatkarīgi no tā, cik liela vai maza tā būtu, aizņem vietu, un ''nozog'' plašumu, tāpēc pārdomā katras mēbeles nepieciešamību. Lielām, masīvām mēbelēm nevajadzētu atrasties tuvu logam – tas radīs telpu tumšāku un pie viena arī sašaurinās telpu.

Smalku detaļu pārbagātība

Protams, ir jauki ik pa laikam pārskatīt no ceļojumiem atvesto suvenīru krājumus vai izlikt uz plauktiem fotogrāfijas rāmīšos, tomēr visbiežāk interjerā redzamie sīkumi gluži vienkārši ir par daudz, un tas veido telpas kopskatu ne tajā labākajā ziņā. Varētu domāt, ka tam nav nozīmes, tomēr liekas mantas, kas ir acu skatieniem pamanāmas, var radīt iespaidu, ka telpa ir mazāka nekā patiesībā. Tieši tāpēc labāk pie sienas liec nevis piecas mazas bildītes rāmīšos, bet vienu lielu, plauktos izkārto lielākus aksesuārus un mazāk, nekā daudz un niecīgus, no tā telpas kopskats tikai iegūs.

Foto: Shutterstock

Aizkaru garums

Arī tādai interjera sastāvdaļai kā aizkariem pie loga ir visai liela loma telpas plašuma vai šauruma kopskatam. Kā izrādās, tādi aizkari, kas beidzas līdz ar palodzes malu vai virs tās, vizuāli sašaurina telpu. Ja vēlies, lai logu noformējums nekaitētu telpas kopskatam, izvēlies aizkarus, kas nokarājas līdz pat grīdas segumam. Ja netīk, ka tie saskaras ar grīdu, var izmantot speciālos magnētus, kas tos satur uz augšu kopā, bet tie joprojām eleganti nokarājas un vizuāli pagarina sienu.

Neatbilstošs apgaismojums

It kā pietiekams liels gaismeklis pie griestiem un papildu tam atvēlēta vieta galda lampai, taču telpa tik un tā izskatās neliela. Apgaismojumam patiesi ir liela nozīme, un nereti neatbilstošās vietās novietoti gaismekļi rada nevēlamo efektu. Uz liela galda nevajadzētu likt mazu galda lampu, un tā vietā, lai izvēlētos stāvlampu ar vienu spuldzi, izvēlies tādu, kurai apgaismojums izkārtots vairākos līmeņos, piemēram, ar divām spuldzēm, katra ar savu abažūru. Tādā veidā varēs variēt ar gaismas intensitāti. Mazās telpās labi izskatīsies vairākas iebūvētās griestu lampas, nevis viena liela, nokarena lampa, kas vizuāli sazeminās griestus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!