Foto: Shutterstock

Tas, kas profesionāliem dizaineriem šķiet pašsaprotams, citiem, iespējams, ir pārsteigums, tāpēc ir vērtīgi iepazīties ar padomiem, ko sniedz interjera dizaineri, lai interjera iekārtošanā nebūtu jāpiedzīvo vilšanās un nelielā istaba neveiksmīgu risinājumu dēļ vizuāli neizskatītos vēl mazāka. Portāls Countryliving.com apkopojis vērtīgus ieteikumus, kurus būtu vērts ņemt vērā katram, kam aktuāla mājokļa iekārtošana.

Fototapetes un raibas sienas

Viena no biežāk pieļautajām kļūdām, no kuras grūti izvairīties, jo gribas interjeru radīt oriģinālu, ir raibas un spilgti apdrukātas tapetes, fototapetes vai milzīgi mākslas darbi pie sienām. Pirmkārt, nelielu sienu aizņemšana ar kaut ko spilgtu un apjomīgu ar laiku radīs nomācošu vidi. Otrkārt, tas telpu padara vizuāli vēl mazāku, it īpaši tad, ja siena ir raiba.

Daudz mantu mazā telpā

Protams, mantu daudzums nav atkarīgs no tā, cik liela ir telpa, tomēr mazākā istabā jācenšās arī ietilpināt pēc iespējas mazāk mantu. Jo tukšāki būs plaukti un brīvākas virsmas, jo lielāka plašuma sajūta radīsies mājoklī, par to ir vienisprātis dizaineri.

Noformējuma plānošana

Pirms ķeries klāt pie telpas iekārtošanas, rūpīgi pārdomā kur kas atradīsies. Iepriekšēja plānošana nepieciešama arī tāpēc, lai neiegādātos liekas mantas, piemēram, aksesuārus, kas vienmēr ir liels kārdinājums interjera iekārtošanā. Lielākoties tiek iegādāts kaut kas lieks, tāpēc, lai netukšotu naudas maku un beigu beigās nepiesātinātu jau tā nelielo telpu ar daudz liekām mantām, rūpīgi izvērtē, kas nepieciešams interjeram un kur tieši tas tiks novietots.

Grīdas un durvju krāsa

Pārvērtību ieviešanai mazās telpās jāievēro zelta likums – gaišie toņi paplašina telpu. Tieši tāpēc dizaineri iesaka izvēlēties tieši gaišas krāsas grīdu un arī durvis neieviest pārāk smagnējas un drūmas, arī tās vizuāli padarīs telpu mazāku. Taču tas ne vienmēr attiecināms uz sienas krāsojumu, tieši pretēji – mazā telpā kāda siena var būt pat tumši pelēka, tādā veidā telpa iegūs vizuāli dziļāku kopskatu.

Mēbeļu izvēle

Ne vienmēr gaišas mēbeles būs tā labākā izvēle. Dizaineri cenšas lauzt šo stereotipu, skaidrojot, ka nelielas mēbeles tumšā krāsā uz gaiša fona arī izskatīsies labi, pie viena paplašinot telpu. Turpretim lielas un masīvas mēbeles, neatkarīgi no tā, kādā krāsā, vienmēr padarīs telpu mazāku.

Spīdīgi motīvi

Glābiņš nelielu telpu noformējumam vienmēr ir zelts, sudrabs, varš vai kāds cits metāls, kas ar savu spīdumu ne tikai izgreznos interjeru, bet arī radīs plašuma sajūtu. To pašu var attiecināt arī uz spoguļiem. Šo padomu der ievērot arī virsmu izvēlē. Nedaudz spīdīgs sienas krāsojums, kāda mēbele ar atstarojošiem akcentiem, piemēram, rokturiem, vai spoguļa rāmis, kas nokrāsots ar sudraba krāsu... Šādas smalkas nianses galu galā var padarīt telpu ievērojami plašāku, turklāt gaumīgs spīdums vienmēr asociēsies ar eleganci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!