Foto: Shutterstock
Varētu šķist, ka griesti kalpo tikai kā telpas iekšējais norobežojums, taču tam ir arī iespēja mājokli padarīt vizuāli plašāku. Šeit talkā jāņem dažādi dizaineru padomi, kā zemākus griestus pacelt šķietami nedaudz augstāk.

Augsto griestu telpas ne tikai vizuāli izskatās plašākas, bet arī dod iespēju realizēt vairākas interesantas idejas. Kādas ir augsto griestu piedāvātās priekšrocības, ko iespējams ieviest tikai šādās dzīvesvietās, uzzini šajā rakstā.

Taču "Houzz" skaidro, ka zemajiem griestiem noteikti nav jākļūst par iemeslu tam, ka prātā izsapņotajam mājoklim teic ardievas. Talkā jāņem rūpīgi izvēlētas krāsas, pārdomāta gaismas ķermeņu izvietošana telpā, kā arī vēl citi knifi, kas var palīdzēt labot šķietamo nepilnību.

Ja viesistaba vai guļamistaba parasti var lepoties ar lielāko platību, mazāka rūme tiek atvēlēta vannasistabām. Meklējot veidus, kā telpu paplašināt, dizainere Džena Bula izvēlējusies izvairīties no griestu līstēm un dot priekšroku gareniem skapīšiem. Šādi arī griesti izskatās nedaudz augstāki.

Neskatoties uz to, ka šī dzīvokļa skats ir patiesi iespaidīgs, tā griesti tikuši raksturoti kā "nomācoši zemi". Pirmkārt, šeit talkā ņemta krāsa ar viegli zīdainu spīdumu, lai pamainītu gaismas spēles telpā. Otrkārt, virs galda esošās lustras dizains paredz, ka tā piestiprināta tuvu griestiem. Šādā veidā starp galdu un lustras zemāko punktu ir visnotaļ liela, neizmantota vieta. Ja lustra būtu zemāka, telpa uzreiz šķistu mazāka, bet griesti – zemāki.

Šīs virtuves vairāki plaukti pielīdzināmi skapju izmēriem. Tie apzināti izvēlēti pārspīlētā lielumā, lai vertikāli pagarinātu telpu.


Savukārt šajā virtuvē plašums panākts ar ēdamzonas veiksmīgu nodalīšanu. Uzmanība pievēršama kvadrātu sienai, kuru daudzums rada sajūtu, ka tā ir garāka nekā patiesībā. Turpretī krāsu saskaņotība parūpējas par vienāda stila ieturēšanu un plašuma radīšanu, "nesašķeļot" to vairākās daļās.


Ja saimniekiem šķiet, ka mājokļa griesti ir pārāk zemi, un gribas kaut ko darīt lietas labā, var apsvērt zemāku mēbeļu iegādi. Tas nenozīmē, ka gulta jāatdod prom un jāguļ tikai uz matrača, taču pēc iespējas zemāki varianti ļaus griestiem izskatīties augstākiem. Kā piemēru var minēt zemāk redzamo vannasistabu, kurā tualetes poda skalojamā kaste ir visnotaļ zema.


Taču arī garenas horizontālās līnijas var būt veids, kā apmānīt aci, telpu padarot plašāku. Šeit dizaineri izvēlējušies garus plauktus, uz kuriem secīgi izkārtotas dažādas mantas. Svarīgi gan atcerēties, ka augšējais plaukts nedrīkst būt pārāk augstu, lai neradītu tieši pretēju efektu.



Ja vēlies, lai griesti izskatās augstāki, izvēlies vienkrāsainas un gaišas krāsas mēbeles. Tāpat aizkaru garums, audums un novietojums ietekmē ne vien to, cik lieli vai mazi izskatās logi, bet arī rada kopskatu visai telpai un griestu augstumam. Vēl citus variantus, kā zemiem griestiem likt izskatīties augstākiem, atradīsi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!