Pavasaris iestājas ar dzīvību un košumu, tādēļ arī interjerā raksturīgs pavasara plaukums - gan dekoratīvos, gan arī funkcionālos priekšmetos, sākot no dekoratīvām sedziņām līdz pat košiem virtuves piederumiem un tehniskām virtuves lietām. Jo atraktīvāk, jo labāk!

Joprojām aktuāla ikdienišķu priekšmetu un mēbeļu personificēšana - iedzīvināšana ar individuāliem dekorēšanas paņēmieniem, pašdarinātiem rotājumiem un rokdarbu imitācijām, kuros jaušams roku pieskāriens un mīlestība gatavošanas procesā. Interjera iekārtošanā aktuāli ir izmanot arī tekstilijas un adījumus. Modē ir novērtēt roku darbu, būt drosmīgiem radīt jaunas un interesantas lietas pašiem, papildināt esošo vienkāršo ar dekoratīvo.

Krāsās aktuāli svaigi, tīri toņi, kas telpās ienes dzīvīgumu un gaišumu. Drosmīgi tiek izmantotas dažādu košu krāsu kombinācijas, kuras iedzīvina un izceļ baltais vai viegls pasteļa pamattonis. Veiksmīgas kombinācijas veidosies, izmantojot aktuālos citrondzeltenos, debeszilos toņus, pelēko gan siltajā, gan vēsajā kolorītā, violeto toņu gammu - no draiski rozīga līdz piesātināti violetam - un pavasarīgi zaļos, svaigos toņus!

Padomi, ja, pienākot pavasarim, rodas vēlme atsvaidzināt savu mājokli un ar nelieliem ieguldījumiem radīt pavasarīgu gaisotni.

Labu efektu varam panākt, darbojoties ar tekstilijām, t.i., dekoratīvos spilvenus nomainīt pret pavasarīgākiem, ar aktuālu toņu gammu vai tos papildināt ar jauniem akcentiem - pašrocīgi darinātiem tamborētiem vai šifona ziediem, izšūtiem krāsainiem ornamentiem vai pērlītēm. Nomainiet aizkaru noformējumu - papildiniet esošos ar dekoratīviem aksesuāriem vai izvēlieties citus. Telpās izvietojiet dzīvos ziedus. Atraktīvi dekorējiet un krāsojiet telpā esošos puķu podus. Galda noformējumam izmantojiet pavasarīgus galdautus un galda piederumus. Iedzīviniet un mainiet telpu ar detaļu palīdzību.

Pavasaris, līdz ar siltā laika iestāšanos, rosina pievērsties ne tikai interjeram, bet arī eksterjeram. Tādēļ daži padomi, kā interesanti un gaumīgi veidot dārzus un terases.

Liela nozīme dārza noformējumā ir gan funkcionālam, gan dekoratīvam apgaismojumam. Lai izveidotu dārzu interesantu un vienreizēju arī vakara stundās, iestājoties tumsai, iegādājieties gaismekļus kā puķu podus, ar iestrādātām gaismas diodēm dažādās krāsās - tumšajā diennakts laikā tās spēj radīt pasakainu noskaņojumu. Izdekorējiet balkona un terašu ziedu traukus vai piemeklējiet tos pavasarīgākās un košākās krāsās. Ziedu izvietošanai izmantojiet atraktīvus priekšmetus - ķerras, dažāda izmēra spainīšus, kastītes, kuras var dekorēt ar dažādiem interesantiem paņēmieniem. Jauka noskaņojuma radīšanai noderēs arī dekoratīvas dārza sveces. Aktuāla ir dekorativitāte.

Vēl viens veids, kā savā mājoklī ienest gaišas pārmaiņas, ir atbilstoša apgaismojuma izveidošana. Uzziniet, kas ir jāņem vērā, plānojot apgaismojumu?


Apgaismojuma plānošana ir viens no vissvarīgākajiem mājokļa iekārtošanas posmiem. Tā plānošana jāietver pašā mājokļa iekārtošanas procesa sākumā, un tam jāpievērš ļoti liela uzmanība.

Pirmkārt, nepieciešams izvērtēt dzīvokļa vai mājas atrašanās vietu. Otrkārt, plānojot apgaismojumu, jāizvērtē, kādam nolūkam tiks izmantota katra telpa, cik liela nozīme tajā būs funkcionālam un cik - dekoratīvam apgaismojumam.

Apgaismojums mūsdienu interjerā

Manuprāt, mūsdienās pieejams ir un iespējams viss un arī tas, kas kādreiz likās neiespējams. Risinājumu ir ļoti daudz un dažādi - gan pašu gaismas ķermeņu dizainā, pat spuldzīšu veidos. Piemēram, ekonomiskās spuldzes dod tādu pašu gaismas kvalitāti un daudzveidību kā kvēlspuldzes, bet patērē mazāk elektroenerģijas. Ja kādreiz gaismas ķermeņus varējām iedomāties tikai praktiskajās vietās (griesti, sienas, galda vai stāvlampas), tad tagad ir iespēja iebūvēt gaismekļus grīdās, mēbelēs, veidot tos slēptus un nemanāmus līdz ieslēgšanas brīdim, visur, kur vien vēlamies - gan sausās, gan mitrās telpās. Turklāt arī krāsu spektrs ir pietiekošs, lai varētu dekoratīvi izmantot ne tikai gaismas starus, bet arī to nokrāsu, tādējādi radot vēlamo efektu un noskaņu. Ir gaismekļi, kuri darbojas ar vadības pultīm un jau ieprogrammētiem režīmiem, pēc Jūsu vēlmēm. Pastāv iespēja radīt gaismas ķermeņus pēc individuāla pasūtījuma - materiāla, izmēra un krāsām. Pat spuldzītes ir pieejamas tik dekoratīvas un interesantas, ka tās var dominēt kā gaismekļa akcentējošais dekors.

Kādu efektu varam radīt ar apgaismojuma izvēli interjerā? Kā mainīt apgaismojumu, lai telpu radītu plašāku, paaugstinātu griestu sajūtu?

Protams, mazās telpās vajadzētu izvairīties no sīkiem, patumšiem gaismas ķermeņiem, tieši pretēji - jāizvēlas gaišus, silta toņa gaismekļus, lai padarītu telpu vizuāli plašāku. Telpā ar zemiem griestiem nevajadzētu izvēlēties masīvus, lustrveidīgus gaismas ķermeņus, bet gan "plakanus", nelielus un spožus, kas vizuāli pie paceltu griestus un padarītu tos izgaismotus.

Raksts tapis ar DnB NORD Bankas atbalstu sadarbībā ar SIA "ART Express" interjera dizaineri Kristianu Lepsi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!