Foto: Shutterstock
Gribam to vai nē, bet ārdurvis ir mājokļa vizītkarte, jo tieši šī detaļa ir viena no pirmajām, kuru ievēro mūsu ciemiņi. Kad izsvērti visi tehniskie parametri, atliek vien izvēlēties īsto durvju krāsu. Jāatceras, ka krāsu pasaulē neeksistē "pareizi un nepareizi" – ir jāļauj vaļu savām vēlmēm. Tomēr, ja vēl šaubies par to, kādā krāsā vēlies redzēt savas ārdurvis, esam apkopojuši portāla "Better Homes and Gardens" un "Houzz" sniegtos padomus, kas izvēli atvieglos.

Ja vēlies, ārdurvis var būt spilgts dizaina elements uz neitrālas fasādes fona, taču tāpat tās var saplūst ar fasādes toni, dodot slavas stundu kādai citai arhitektūras detaļai. Turklāt, ja vēlies piešķirt jaunu spozmi jau esošajām mājas durvīm, to pārkrāsošana ir īstais solis.

Klasika vai košs eksperiments?


Neitrālie toņi, piemēram, brūnā, melnā, pelēkā, tumši sarkanā vai tumši zilā krāsa, ir klasika durvju krāsu izvēlē, kas izturēs laika pārbaudi. Turklāt šiem toņiem piemīt vēl kāda lieliska īpašība – ja izlemsi mājas fasādei piešķirt jaunu krāsu, nevajadzēs stundām ilgi lauzīt galvu par pareizajām toņu kombinācijām, jo durvis šajos toņos lieliski izskatīsies uz jebkuras fasādes fona. Vēl lielisks veids, kā sameklēt īsto durvju toni, ir palūkojoties sev visapkārt – zaļie, zilie un brūnie toņi, kas ik uz soli redzami dabā, iederēsies jebkurā mājoklī. Turklāt izmantojot krāsas dabas toņos, māja dabiski iekļausies apkārtesošajā ainavā.

Nelielu māju ir iespējams vizuāli nedaudz palielināt, izmantojot vienu krāsu gan mājas fasādei, ārdurvīm un arī logu rāmjiem, tādējādi iegūstot arī neitrālu fonu, uz kura izcelt citus priekšmetus vai arhitektūras detaļas, piemēram, puķu podus vai kāpnes.

Atzīsim, ārdurvis laima zaļā vai dzeltenā krāsā ir skaistas un atspirdzinošas, taču visbiežāk, pat ja košās krāsas ir tuvas sirdij, interjera dizaina izvēlē tās paliek neskartas. Taču atceries, ka durvju nokrāsošana ir daudz mazāks projekts, nekā istabas izkrāsošana – kādēļ gan neļaut vaļu radošumam? Nebaidies pārkāpt noteikumus! Neierastas krāsas izmantošana mājoklim piešķirs raksturu, padarīs to modernu un atdzīvinās arī tradicionāla izskata fasādi. Ja spilgtām krāsām neesi gatavs, ir gana daudz interesantu izvēļu arī starp tumšajiem toņiem, piemēram, bordo, meža zaļa vai baklažāna krāsa.

Svarīgi piebilst, ka, pirms ķeries klāt lielajiem krāsošanas darbiem, krāsu vispirms vēlams iztestēt, jo dažādos apgaismojumos tā var izskatīties atšķirīgi.

Neaizmirsti par durvju apdari un restotajām durvīm


Nevajadzētu aizmirst par durvju apdari. Lai gan visbiežāk durvju apdare tiek nokrāsota tādā pašā krāsā kā durvis, ir iespējams radīt izcilu mākslas darbu, apdari nokrāsojot durvīm kontrastējošā krāsā. Piesātināti brūnie toņi, piemēram, var sasildīt vēsās krāsas durvis.

Tieši tāpat nevajadzētu aizmirst par restotajām durvīm, ja esi lēmis par labu divkāršai aizsardzībai pret kramplaužiem. Arī šīs durvis ieteicams nokrāsot ārdurvīm kontrastējošā krāsā, kas viena otru papildinās.

Īstā krāsa īstajām durvīm


Tā kā ārdurvis ir pakļautas laikapstākļu ietekmei, ir svarīgi izvēlēties ne tikai noturīgas krāsas, kas laika gaitā neizbalēs un nelobīsies, bet arī aizsargās durvju materiālu no pelēšanas, plaisāšanas, zilēšanas, rūsēšanas un UV starojuma. Lai gan durvis iespējams krāsot gan matētā, gan spīdīgā krāsā, ņem vērā, ka spīdīgās krāsas ne tikai izcels arhitektoniskas detaļas, bet arī defektus un traipus. Tādēļ, lai noslēptu esošos trūkumus, labāk durvis krāsot matētā krāsā.

Ja vēl tikai esi savu ārdurvju meklējumos, šajā "Delfi Plus" rakstā kopā ar ekspertiem skaidrojam būtiskāko par mājokļa ārdurvju uzstādīšanu, tostarp – kā atšķiras dažādi materiāli, vai pašām durvīm ir kāda loma mājokļa drošībā un vai durvju uzstādīšana ir paša spēkiem paveicams uzdevums. Tāpat eksperti iesaka, kam pievērst uzmanību un kā pareizi kopt durvis, lai tās kalpotu pēc iespējas ilgāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!