Foto: Publicitātes foto
Pārcelšanās no dzīvokļa uz māju ir gan iedvesmojošs, gan pozitīvi izaicinošs process. Jaunajās un lielajās telpās iespējams viegli izpausties – īstenot izsapņoto interjera dizaina vīziju, atrast atbilstošu vietu visām savām mantām, kā arī ērti uzņemt viesus. Taču šī brīvība raisa arī daudz jautājumu – ar ko sākt un kā nepārcensties? Interjera dizainere dalās ar dažiem padomiem un ieteikumiem, kas palīdzēs iekārtot dzīvojamo istabu ikvienam.

Ģimene ar diviem bērniem pārcēlās no Rīgas uz piepilsētu. Līdz šim ģimene dzīvoja nelielā divistabu dzīvoklī, bet tagad mitinās paši savā mājā, kurā ir piecas istabas, kas jāiekārto. Esošās mēbeles ir atceļojušas līdzi no iepriekšējā dzīvokļa un diemžēl jau nokalpojušas savu laiku – tās ir novecojušas un jaunajā mājoklī neiederas. Ģimene vēlējās atbilstoši iekārtot dzīvojamo istabu, atrodot vietu arī bērnu rotaļu stūrītim.

Sinhronizē interjeru ar eksterjeru


Izvēloties kādas krāsas un detaļas integrēt interjerā, interjera dizainere iesaka meklēt iedvesmu eksterjerā un apkārtējā vidē. Interjera dizainere izvēlējās interjerā integrēt gaišos un dabiskos zemes toņus, jo māja atrodas ārpus pilsētas. Vecā koka grīda tika atjaunota, lai to pieskaņotu mēbelēm un saskaņotu ar interjera detaļām. Piemēram, pītie grozi brūnā krāsā, koka krēsli, paklājs, galda paliktņi un citi elementi harmoniski iekļāvās interjerā. Telpa tika papildināta ar interjera akcentiem melnā krāsā – pulksteni, stāvlampu, foto rāmjiem un dekoratīviem plauktiem, kas telpai piešķīra klasisku eleganci.

Foto: Publicitātes attēli

"Dzīvojamajā istabā izmantotie dabiskie toņi lieliski papildina mēbeles gaišās krāsās un saskan ar aiz loga esošo ainavu. Šī kombinācija padara telpu dzīvāku un mājīgāku. Protams, ir svarīgi arī "ienest" dabu iekšā, jo mājokļa interjeram jāatspoguļo arī apkārtējā vide. To var viegli panākt mājoklī izvietojot dzīvos telpaugus. Tādā veidā arī daba kļūs par interjera sastāvdaļu, un jebkuri dekori un attēli dabiskos krāsu toņos to atsvaidzinās," stāsta IKEA interjera dizainere.

Gudri risinājumi, kas ļaus ietaupīt vietu


Pēc katrām pārvērtībām, iekārtojot jauno telpu, liekas, ka tā ir kļuvusi mazāka, nekā sākotnēji bija. Tā var likties, jo, uzstādot jaunās mēbeles, papildu glabāšanas risinājumus un citus elementus, tiek samazināta brīvās vietas platība. Tāpēc ir svarīgi izvērtēt, kādu risinājumu ieviešana ļaus vienlaikus ietaupīt arī vietu. Interjera dizainere gar vienu sienu izvietoja grāmatplauktu ar pielāgojamiem plauktiem un dažādām kombinācijām – gan ar augstākiem, gan zemākiem plauktiem.

"Grāmatplaukts, kuru var papildināt ar jauniem plauktiem vai papildu moduļiem, ir piemērots risinājums, kas vienlaikus ļaus ietaupīt vietu un nodrošinās iespēju uzglabāt visu nepieciešamo. Nolēmu optimāli izmantot brīvo vietu pie vienas no sienām un izvietot grāmatplauktu visā tās garumā. Tas rada daudz vienotāku izskatu, jo plaukti ir no vienas sērijas un vienādi – tie nerada "vizuālu troksni". Turklāt laika gaitā iespējams mainīt arī plauktu izkārtojumu un, piemēram, zemos nomainīt uz augstajiem plauktiem, lai radītu dinamiskāku izskatu. Kā arī nav sajūtas, ka tie telpā aizņemtu daudz vietas," uzsver interjera dizainere.

Grāmatplauktu var pielāgot, izvēloties vaļējus, slēgtus vai daļēji slēgtus plauktus. Tas ļaus paslēpt tādas lietas kā traukus un galda piederumus. Materiāli, kurus var izmantot slēgtajiem nodalījumiem, ir dažādi – izvēlei pieejami paneļi vai stikla durtiņas dažādās krāsās.

Foto: Publicitātes attēli

Ģimene vēlējās, lai istabā būtu liels ēdamgalds, tāpēc labākais risinājums, kas ļauj ietaupīt vietu, ir izvelkamais galds. Ikdienas vajadzībām lieliski piemērots ir četrvietīgs galds, bet slēptais triks ir tas, ka, pateicoties komplektācijā iekļautajai papildu virsmai, galdu var viegli izvilkt un pagarināt. Tas ļaus nodrošināt vietu sešām personām. Papildu virsmu, kad tā netiek izmantota, var viegli noņemt un uzglabāt zem galda virsmas. Turklāt, tas lieki neaizņems vietu. Arī brīvā siena blakus galdam tika radoši izmantota, lai pakārtu un novietotu galdam nepieciešamos rezerves krēslus.

Rotaļu stūrītis bērniem


Ģimene atzīst, ka lielā viesistaba kalpo arī kā bērnu rotaļu istaba. Tā kā abi ģimenes bērni ir mazi, vecāki apzinās, ka improvizētais rotaļu stūrītis būs nepieciešams vēl vairākus gadus. Interjera dizainere iekārtoja rotaļu stūrīti bērniem brīvajā vietā, kas atradās blakus dīvānam.

Dizainere izveidoja ietilpīgu uzglabāšanas risinājumu, kas papildina interjeru un ļauj uzglabāt bērnu rotaļlietas – baltas krāsas plauktu kombinācijai pievienoja glabāšanas kastes melnā krāsā. Uzglabāšanas risinājums – rāmis, kura komplektā iekļautas slīdes vadotnes, lai rāmī jebkurā brīdī varētu ievietot vai izņemt kastes un plauktus – ir piemērots risinājums telpai un bērnu vajadzībām. To var viegli uzstādīt, brīvi kombinējot dažādus rāmjus, kastes un plauktus. Kastes var viegli izņemt un novietot atpakaļ. Šis ir ļoti pieņemams risinājums rotaļlietu uzglabāšanai un kārtošanai. Turklāt plaukts ir salīdzinoši zems, tāpēc, novietojot tam virsū spilvenus, to var izmantot arī kā sēdvietu.

Foto: Publicitātes attēli

"Iesaku būt radošiem un daudzas lietas izmantot universāli. Piemēram, es izmantoju bilžu turētājus kā vietu, kur uzglabāt bērnu zīmuļus, krītiņus un grāmatas. Bilžu turētājus esam pieraduši izmantot kā vietu, kur izvietot attēlus un rāmjus, taču uz tiem var novietot dažādus dekorus, puķu podus un piezīmju grāmatas arī," iesaka dizainere. Lielāku kārtību palīdzēs uzturēt arī perforēti dēļi, kurus var izmantot ne tikai priekšmetu uzglabāšanai, bet arī kā vietu, kur izvietot bērnu zīmējumus. Tādējādi tie kļūs par interjera sastāvdaļu. Radošām aktivitātēm bērni novērtēs molbertu, uz kura varēs brīvi izpausties un zīmēt. Novieto to bērnu rotaļu stūrītī un izmanto arī ģimenes spēļu vakaros, lai sekotu līdzi rezultātam starp spēlētājiem un ģimenes komandām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!