Foto: Shutterstock
Nevar noliegt, ka franču stila interjeram piemīt kāds maģisks spēks, un kaut nelielās devās šo gaumīgumu gribētos ieviest katram, tāpēc iedvesmojies no šīm idejām un devu romantikas ievies arī savā mājoklī.

Tiem, kam tīk pasteļtoņi, dabiski materiāli un tekstils, smalkas detaļas un romantiskas vēsmas, Provansas stils ir kā radīts mājīguma sajūtas radīšanai.

Ar Franciju un it īpaši Provansu asociē lavandu laukus, ziedošus klajumus, vīnogulājus, pakalnus, gleznainas ainavas, un to visu var transformēt arī interjerā, atliek vien izmantot bagātīgo fantāziju.

Provansas stilam piedien gaisīgi un maigi toņi. Visbiežāk tiek izmantots balts, maigi dzeltens, gaisīgi zils, neuzkrītoši rozā vai blāvi zaļš tonis, un tie visi ir pateicīgi kombinēšanai.

Kas attiecas uz tekstilmateriāliem, tad Provansas stilam piedien lins, kokvilna, zīds un citi audumi dabiskos toņos.

Populāri izmantot mežģīņu rakstus, rūtainus, svītrainus audumus un, protams, izšuvumus.

Tekstilmateriāli klasiski tiek izmantoti aizkaros, paklājos, gultas pārvalkos, spilvenos, taču šim stilam piedien audumus izmantot arī netradicionālākos risinājumos, piemēram, lampu abažūrā.

Provansas stils nav iedomājams bez gaismas, tāpēc bieži vien šāda stila mājokļos lielie logi nebūs aizklāti aizkariem, gluži pretēji – atsegti, ļaujot telpā ienākt dabīgajam apgaismojumam.

Provansas stils ir interesants arī ar to, ka tam piedien antīkas mēbeles, vislabāk no koka. Tās var būt apbružātas, taču attiecīgā noformējumā ar veiksmīgi piemeklētiem tekstilmateriāliem, toņiem un telpaugiem noformējums būs ļoti baudāms.

Ziedu motīvi ir viens no šā stila pamatnoteikumiem. Ziedu raksti var parādīties aizkaros, segās, pārvalkos, mēbeļu audumos, aksesuāros un citās smalkās detaļās, un to nekad nebūs par daudz.

Virtuvē noteikti var atļauties plauktos izkārtot garšvielu trauciņus, eļļas pudelītes, māla bļodas, pie sienas piekarināt virtuves piederumus, kastroļus un citus virtuves atribūtus, jo tas viss piedien konkrētajam stilam.

Francijas vēsmu interjerā neiztikt bez telpaugiem, tiem noteikti jābūt izkārtotiem vairāku telpu nostūros.

Drosmīgākajiem Provansas stila piekritējiem var labpatikt ideja par romantiskiem sienu apgleznojumiem. Īstenā franču stila mājoklī šāds nofermējums noteikti nav svešs.

Jo īpaši labi šis stils izskatīsies lauku mājā, un šādos gadījumos ar Provansas stilu var ļoti brīvi izpausties. Vecās mēbeles var pārkrāsot un radīt tām veclaicīgu efektu ar dekoratīvo krāsojumu.

Francijas vēsmu ieviešanai mājās der ielāgot, ka ar balto krāsu nekad nekļūdīsies, un to var attiecināt ne tikai uz sienu krāsojumu, bet arī uz traukiem, mēbelēm un citām interjera sastāvdaļām. Jo vairāk gaišuma, jo labāk.

Arī mākslinieciskajam bardakam ir vieta Provansas stilā. Ja vien kopskats nav haotisks, tad nedaudz nepareizs iekārtojums ir pat pieļaujams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!