Foto: Shutterstock
Ja nevari lepoties ar plašām un lielām dzīvojamām telpām, tas nebūt nenozīmē, ka šis trūkums kā jāizceļ. Gluži pretēji, dari visu iespējamo, lai defektu pārvērstu par efektu, un, kā izrādās, ir ne mazums veidu, kā telpai tomēr izskatīties šķietami lielākai.

Dizaineriem visai bieži nākas saskarties ar situācijām, kad gaumīgi jāiekārto nelielas telpas, nezaudējot mājīgumu un funkcionalitāti. Viens no veidiem, kā telpai vizuāli izskatīties plašākai, nekā tā ir patiesībā, gudri izmantot krāsošanas metodes, un tās iesaka dizaineri portālā ''Apartment therapy'', taču tikpat labi tie var būt ievērotie sīkumi, kas kopumā tomēr spēlē lielu lomu kopskatā.

A photo posted by Luxglove (@luxglove) on Feb 2, 2016 at 1:22am PST

Vienkāršākais ceļš ir nokrāsot visas sienas sniegbaltas, taču var izmantot arī kādu oriģinālāku toni, un, pareizi to pielietojot, iegūt arī plašuma sajūtu telpā. Interjera dizainere iesaka vienā telpā vienu sienu pilnībā nokrāsot izvēlētajā tonī, piemēram, sūnu zaļā, to pašu toni izmantojot arī durvīm, ailei, rāmīšiem pie sienām, plauktiem un citām mēbelēm, kas pie tās atrodas. Tas nav viegls uzdevums, tāpēc, ja izpildīt visu pēc šī ieteikuma neizdodas, ievēro kaut nelielu daļu no ieteikumiem, piemēram, sienu krāsā nokrāsojot arī bilžu rāmīšus vai durvju aili. Kontrastējošas krāsas ''sašķeļ'' telpu un padara to mazāku, un to der atminēties.

Liela vērība telpā jāpievērš logu noformējumam. Vizualizējot savu sapņu interjeru, daudzi noteikti iztēlojas lielus logus ar pasakainu ainavu aiz tiem, tāpēc aizkari vai žalūzijas šķiet lieks elements, tomēr realitātē bez šāda papildinājuma, īpaši dzīvokļos, neiztikt. Tā vietā, lai logus un sienu virs un zem tā noklātu ar gariem, smagnējiem aizkariem, dizaineri iesaka izvēlēties rullo žalūzijas, kas atklāj redzamu loga aili. Arī viegli plandoši aizkari vai romiešu žalūzijas derēs, bet raugies, lai kopskats neveidojas smagnējs, bet logi vairāk saplūstu ar sienām.

A photo posted by Siska Raditya (@siskaraditya) on Oct 22, 2016 at 4:32am PDT

Nozīme ir ne vien tam, kādā krāsā ir mēbeles, bet arī kā tās izvietotas telpā. Un šajā sakarā dizaineri iesaka izvēlēties tādu kumodi, dīvānu vai klubkrēslu, kas nav līdz ar zemi, bet veido vismaz 10 centimetru spraugu. Mēbeles uz kājiņām izskatīsies garākas, telpu neradīs tik nomācošu un pārpildītu. Jo plašāka sprauga būs starp grīdu un mēbelēm, jo vairāk telpas šķitīs konkrētajā istabā.

Tā vietā, lai pie sienas izvietotu vairākus mazus plauktiņus ar lielām atstarpēm, kur glabāt literatūras krājumus, izmanto visu sienu un veido personīgo bibliotēku visā garumā un platumā. Šāda pieeja sākotnēji varētu šķist nepiemērota mazai telpai, taču viena pie otras saliktās grāmatas tik iespaidīgos apjomos veidos ļoti gaumīgu kopskatu, vizuāli pagarinot telpu. Atkarībā no tā, kāda ir siena – platāka vai garāka – izvēlies piemērotus plauktus, lai tie aizņemtu lielāko sienas laukumu.

A photo posted by tatiana (@britardeche) on Dec 7, 2016 at 3:53am PST

Viesistabā visai bieži parādās paklāji, taču nepiemērota izmēra, tie var pat sabojāt visus iepriekšējos centienus padarīt telpu vizuāli plašāku. Dizaineri uzsver, ka ļoti svarīgi izvēlēties pietiekami lielu paklāju. Tas gan nenozīmē, ka derēs tikai tāds, kas izklāts pa visas telpas perimetru, taču mazos paklājus labāk atstāt vannasistabai. Nekļūdīsies, ja paklājs būs vismaz par 20 cm garāks katrā pusē par dīvānu, tāpat tam jābūt lielākam par izvietoto kafijas galdiņu. Vairāk par pareizi novietotu paklāju lasi šeit.

Līdzīgi kā tas ir ar paklāju izvietošanu, jāpievērš uzmanība arī tam, kāda izmēra bildes tiek liktas pie sienām. Jo maza izmēra bildes rāmīšos izskatīsies neveikli un telpu padarīs vēl miniatūrāku. Tā vietā, lai pie sienas liktu trīs mazas bildes rāmīšos, izvēlies vienu lielu, vai attēlu, kas sadalīts trīs vai vairākās kanvās vai drukā, kas turpinās. Centies ievērot telpas proporciju arī sienu dekoru izvietošanā – labāk izvēlies horizontālus vai izteikti vertikālus rāmjus, bet četrkantīgos atstāj veikalu plauktos, jo tie nekādu labumu telpas vizuālajam kopskatam nedos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!