Žalūziju uzdevums ir pasargāt mājokļa iemītniekus no pārāk spilgtiem saules stariem un nevēlamiem garāmgājēju skatieniem. Tās ir ierasta interjera elements biroju telpās, tomēr arvien biežāk žalūzijas kā logu aizsegu un dekoru izmanto arī dzīvojamās telpās.

Vienkāršības un funkcionalitātes dēļ žalūzijas ir viens no izplatītākajiem logu noformēšanas veidiem. Tām ir plaša materiālu un krāsu dažādība - no vēsām alumīnija līdz siltām koka vai spilgtu krāsu auduma žalūzijām, tāpēc iespējams piemeklēt piemērotu variantu jebkuram interjeram.

Vertikālās žalūzijas

Vispopulārākais žalūziju veids ir vertikālās žalūzijas, kas var būt izgatavotas no plastikāta, auduma, alumīnija.

Plastikāta un alumīnija žalūzijas atbilst visaugstākajām higiēnas prasībām, tās ir noturīgas pret putekļu un saules staru iedarbību, ir viegli kopjamas un drošas ekspluatācijā.

Auduma žalūzijas ir interesantāks risinājums interjerā, jo tām ir liela krāsu un rakstu daudzveidība. Audumi var būt piesūcināti ar vielām, kas novērš to deformāciju, izbalēšanu, novērš aizdegšanās iespēju.

Vertikālās žalūzijas ļauj ērti vēdināt telpas. iespējami vairāki žalūziju atvēršanas varianti: visas slejas atveras uz labo vai kreiso pusi vai arī no vidus uz abām malām. Žalūzijas sliede ir pieliekama praktiski pie jebkura loga – virs tā vai arī tieši pie griestiem, loga priekšā. Ļoti plašs materiālu klāsts un cenu amplitūda.

Vertikālās auduma žalūzijas savulaik tika uzskatītas par izteiktu biroja telpu elementu, taču krāsu un materiālu daudzveidība tagad ļauj tās izmantot arī dzīvojamajās telpās, - īpaši, ja jānosedz lielas stiklotas platības, jo vertikālo žalūziju maksimālais platums var būt līdz 6 m. Tiesa, tās nav ieteicamas mājokļos, kuros dzīvo ģimenes ar maziem bērniem, jo to apakšējā mala ir savienota ar ķēdīti, ko var samērā viegli noraut. Tās neiesaka arī telpās, kurās varētu žalūzijas ātri var piesūkties ar netīrumiem.

Lai pasargātu žalūzijas no putekļiem un citiem netīrumiem, tās var apstrādāt ar antistatisku un putekļus nepievelkošu vielu. Parasti šīs žalūzijas tiek izgatavotas pēc individuāla pasūtījumu atbilstoši logu izmēriem.

Gaismas plūsmas regulēšanas iespējas: ar auklu žalūzijas atver un aizver, ar ķēdīti pagriež lameles.

Vertikālās plastikāta žalūzijas tiek plaši izmantotas kā birojos, tā arī mājokļos. Tās nepiesūcas ar smakām, ir noturīgas pret putekļu un saules staru iedarbību. Plastikātam var būt dažāda faktūra un krāsu gamma. Nepieciešamības gadījumā tās var apstrādāt ar aizsargājošām ķīmiskām vielām - šādas žalūzijas ir ideālas telpās, kurās ir noteiktas augstas sanitārās prasības (medicīnas iestādēs, bērnudārzos u.c.)

Vertikālās alumīnija žalūzijas nav tik plaši izplatītas, jo tās, lai arī pilda līdzīgas funkcijas kā plastikāta žalūzijas, maksā dārgāk. Lielākoties tās tiek izmantotas medicīnas iestādēs vai telpās ar stingrām sterilitātes prasībām. Tās tiek izmantotas ugunsbīstamās telpās.

Horizontālās žalūzijas

Horizontālās žalūzijas ir visizplatītākais žalūziju veids mājokļu interjerā, tomēr visai bieži tiek lietots arī biroju telpās. Tās sastāv no horizontāli izvietotām lamelēm, kas izgatavotas no plastikāta, alumīnija, koka vai bambusa.

Salīdzinājumā ar vertikālajām žalūzijām, tām ir mazāks iespējamais darbības laukums. Ja žalūziju stiprina priekšā logam, jārēķinās, ka telpas vēdināšanai nāksies celt visu žalūziju uz augšu, lai atbrīvotu logu atvēršanai. Savilktā veidā (uz augšu paceltā) žalūzija aizņem apmēram 20-35 cm atkarībā no materiāla, kas jāņem vērā, stiprinot izstrādājumu virs loga.

Horizontālās alumīnija žalūzijas ir izturīgākas pret saules stariem un temperatūras svārstībām, tās izgatavo no alumīnija profillentes (parasti 25 mm vai 50 mm platumā). Horizontālajām žalūzijām piemīt augsta spēja pasargāt no saules stariem. Žalūzijas mehānisms ļauj precīzi noregulēt vēlamo saules gaismas daudzumu telpā. Tās pasargā telpu no pārmērīgas sasilšanas saulainā laikā (tām ir laba termiskā izolācija). Pieejami žalūziju materiāli plašā krāsu gammā.

Iespējamie horizontālo alumīnija žalūzijas piestiprināšanas varianti: pie sienas, ailā, pie loga rāmja, pie loga vērtnes rāmja, starp dubultlogu rāmjiem (starpstiklu stiprinājums).

Žalūziju regulēšana: ar auklu paceļ un nolaiž lameles, pagriež lameles ar stienīti.

Horizontālās koka žalūzijas ir samērā ekskluzīvs produkts, kas tiek izgatavots no speciāli apstrādāta koka plāksnēm, kuras noklātas ar aizsarglaku, tā pasargājot plāksnes no deformācijas, nodrošinot to ilgmūžību un palielinot noturību pret izbalēšanu saulē. Koka žalūzijas iederēsies interjerā ar masīvkoka mēbelēm, ādas dīvāniem vai solīdu kabinetu. Tās piemērotas jebkurā interjerā, kur dominē dabīgais koks.

Šā tipa žalūziju īpatnība: liels svars, tāpēc labi jāapdomā, kādi būs žalūzijas izmēri, lai pēc tam nebūtu problēmu ar žalūziju darbināšanu, it īpaši, paceļot uz augšu. Koka žalūzijas nav ieteicams mitrās telpās, kur ir paaugstināts ūdens tvaiku līmenis gaisā, jo tas var izraisīt koksnes deformāciju.

Koka žalūzijas stiprina virs loga vai pie griestiem. Jāņem vērā, ka šīm žalūzijai jāatvēl vairāk vietas virs loga, kur izvietot savilkto žalūziju, lai tā netraucētu loga vēršanos. Savilktā veidā aizņem vairāk vietas nekā alumīnija žalūzija, jo koka sleju platums un biezums ir divreiz lielāks. Atkarībā no žalūzijas izmēriem, jārēķinās ar 25–35 cm. Iespējams izvēlēties lentes vai diega "trepi", kas būtiski spēj mainīt kopējo koka žalūzijas tēlu.

Horizontālās bambusa žalūzijas piešķir interjeram īpašu kolorītu, radot mājoklī siltuma, mājīguma un lakoniskuma atmosfēru. Tikai bambusam raksturīgā materiāla faktūra un izmeklētie dabīgie krāsu toņi lieliski iederēsies izsmalcinātos austrumu vai netradicionāli modernos interjeros, kā arī vasarnīcās un lauku mājās.

Tās ir aprīkotas ar tādu pašu vadības mehānismu kā horizontālajām koka žalūzijām, taču ar krietni mazāku svaru. Tās var stiprināt pie sienas vai griestiem. Iespējami divi pacelšanas varianti – sarullējot vai savelkot ielocēs. Atkarībā no tā arī jārēķinās ar nepieciešamo stiprināšanas vietu. Materiāls ir pilnībā dabisks, spilgtā saules gaismā tas var izbalēt. Bambuss spilgtā saulē pilnībā neaptumšos telpu.

Rullo žalūzijas

Rullo žalūzijas ir vistipiskākais žalūziju veids mājokļa interjeram, tām iespējami dažāda veida stiprinājumi, tekstūras un krāsu paletes risinājumi, kas ļauj telpas interjeru iekārtot individuālā stilā. Tās var būt izgatavotas no lina, papīra, pītas koksnes, džutas. Žalūziju audums var būt gaismu atstarojošs, gaismas necaurlaidīgs vai gaismu kliedējošs.

Rullo žalūzijas iespējams stiprināt pie griestiem, durvju ailās, mansardu logos, kā arī pakešu logu rāmjos.

Rullo žalūzijas labi saderas kopā ar aizkariem, veidojot siltu atmosfēru viesistabā, bērnistabā un patīkamu krēslu guļamistabā. Tās var veiksmīgi likt lietā vietās, kur parasti aizkari nav izmantojami, piemērām, stiklotā lodžijā vai virtuves logā.

Auduma rullo žalūzijas ir vispopulārākais žalūziju veids dzīvojamās telpās. Kaut arī tās nespēj regulēt gaismas plūsmu telpā kā horizontālās vai vertikālās žalūzijas, to priekšrocība ir labāka saderība ar aizkariem, kas ļauj padarīt loga noformējumu ne tikai funkcionālu, bet arī dekoratīvu.
Šis žalūziju veids ir iecienīts bērnistabās, jo spēj aptumšot telpu arī bērna diendusas laikā. Visbiežāk izmanto kā nakts aizkaru, kombinējot ar plānajiem aizkariem. Apgaismošanas intensitāti istabā var regulēt arī, izvēloties telpas funkcijai un dabiskā apgaismojuma intensitātei atbilstošas krāsas un blīvuma audumu. Ja logi ir saulainā pusē, ieteicams izvēlēties audumus ar saules atstarojošu virsmu. Šie audumi nebalē un neļauj izbalēt arī istabas interjera priekšmetiem.
Rullo aizkaru konstrukcija ir ļoti funkcionāla, - tos var iemontēt loga ailā, uz stikla paketes, uz sienām un pat uz griestiem. Sarullētā veidā aizņem tikai 5–10 cm virs loga, tādējādi netraucējot telpas vēdināšanu.

Visu audumu virsmas ir apstrādātas ar putekļus atstumjošu līdzekli. Maksimālie žalūzijas izmēri ir atbilstoši katra auduma specifikai.

Kasešu rullo žalūzijas ir speciālas žalūzijas, ko stiprina tieši uz pakešu logu rāmja. Ļoti ērts, bet par parasto rullo žalūziju dārgāks izstrādājums. Darbināšanas mehānisms ir ievietots speciālā dekoratīvā kastē. Žalūzijas regulēšana notiek ar ķēdīti, audumu paceļot vai nolaižot un fiksējot vajadzīgajā līmenī. Dekoratīvo kaseti stiprina pie rūts augšējās loga līstes un vadulas ar abpusēji līmējošo lenti pielīmē pie sānu loga līstēm. Šis variants ir ļoti ērts un praktisks lietošanā - netraucē atvērt logu arī vēdināšanas režīmā.

Romiešu žalūzijas

Romiešu žalūzijas ir viens no senākajiem Eiropas aizkaru veidiem, arī mūsdienās tām ir ļoti plašs pielietojums. Tās iespējams gan iekārt loga ailā vai virs tās, gan piestiprināt pie durvīm, gan izmantot telpas nodalīšanai.

Romiešu žalūzijas apvieno žalūziju ērtumu un praktiskumu ar klasisku audumu izsmalcinātību. Tās lieliski iekļausies jebkurā interjerā neatkarīgi no tā noformējuma stila; galvenais – pareiza auduma izvēle.

Romiešu žalūziju audums pie karnīzes stiprinās ar līplenti. Šīm žalūzijām ir īpašs karnīzes mehānisms un atsvari auduma slejas apakšmalā, kas dod iespēju aizkaru ar auklas palīdzību savilkt mīkstās, horizontālās ielocēs un nofiksēt vajadzīgajā augstumā. Saules gaisma tiek klusināta, izmantojot dažāda blīvuma audumus.

Stiprina romiešu žalūzijas pie sienas vai griestiem, bet jārēķinās, ka savilktā veidā tās aizņems 25–30 cm vietas virs loga.

Parasti romiešu žalūzijas darina no stingriem audumiem, izplatītas ir arī žalūzijas no bambusa. Tradicionāls materiāls - lina audums divās kārtās. Ārpusei ieteicams izmantot dabīgu, gaišu linu, lai pasargātu telpu no saules izraisītās uzkaršanas, savukārt iekšpusei - krāsotu linu.

Romiešu žalūziju konstruktīvā risinājuma īpatnības neļauj saglabāt auduma zīmējuma veselumu ieloču vietās, taču tieši tas piešķir tām papildu šarmu, radot viļņa efektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!