Foto: Shutterstock
Vasaras baudīšana nav iedomājam bez atpūtas svaigā gaisā, tāpēc šūpuļtīkla ieviešana dārzā šķiet vilinoša doma ikvienam atpūtniekam. Ja nespēj izlemt par labu kādam šūpuļtīklam, iepazīsties ar apkopotajiem risinājumiem un padomiem, kas jāņem vērā to izvēlē un uzstādīšanā.

Brazīlijas šūpuļtīkli

Tā kā Brazīlijā atpūta brīvā dabā nav tā drošākā, jo indīgās čūskas, nevēlamās skudras, kukaiņi un citi rāpuļi var pārsteigt nesagatavotu zvilnot zālītē, tad starp kokiem iekārts šūpuļtīkls kalpojis kā lieliska alternatīva, kas saglabājusies arī citviet. Šāda veida šūpuļtīkli pieejami gan ar šķērskokiem gan bez tiem, turklāt katram ir savas priekšrocības un arī trūkumi.

Piemēram, šūpuļtīkls ar šķērskokiem izskatās gaumīgāk arī tad, kad tajā neviens nav apgūlies, taču tas nav tas stabilākais un var apmesties ap savu asi, ja sēdētājs nestabili iekārtojies. Taču bez šķērskokiem veidotais šūpuļtīkls tukšā veidā neizskatīsies tik dekoratīvi, taču vairumam tieši šis risinājums šķiet visērtākais.

Šūpuļtīkli ar statīviem

Ja ir šaubas par ērtu un drošu zvilnēšanu šūpuļtīklā, tad der izvēlēties risinājumu, kas papildināts ar statīvu. Ir pieejams šūpuļtīkls ar metāla, koka vai kāda cita materiāla statīviem, kas vienmēr nodrošinās drošu iesēšanos šajā atpūtas krēslā ar mazāku iespējamību tīklam apgriezties otrādi.

Šis veids ir ērts risinājums, ja ir plānots pārvietot šūpuļtīklu, turklāt to viegli var izjaukt un arī pārvadāt līdzi un izmantot pat tad, ja tuvumā nebūs divi koki, kur to varētu iekārt.

Iekarināms šūpuļtīkls

Šūpuļtīkls var būt pieejams ne tikai āra telpās, bet arī iekštelpās un šādiem risinājumiem ir vairāk piedāvājuma iespēju, nekā spējam iedomāties. Griestos iekarināmi, uz statīva, no auduma, pinuma un vēl citiem materiāliem. Tik, cik ir dažāds piedāvājums, arī ir iespējas to iespējamā iekarināšanā. Atkarībā no tā, cik liela slodze būs jāpiedzīvo atpūtas tīklam, to var iekārt kokā, taču tādā gadījumā jārēķinās, ka kokam tā būs liela slodze un augļu koki var pat pārtraukt dot ražu.

Ja ir iespēja, izmanto speciālos stiprinājumus un iekarini tīklu vienā pusē pie sienas, bet otrā pie statīva vai koka. Ir iegādājami arī atsevišķi stiprinājumi, kas ļaus tīklu pārvietot, ērti noņemt un uzlikt atpakaļ.

Padomi šūpuļtīkla ieviešanai

Kad piemērotākais šūpuļtīkls ir izvēlēts, atliek to vien ieviest vēlamajā vietā, taču šādos gadījumos der ievērot pāris nianses, un viena no tām ir iekarināšanas augstums. Piemērotākais augstums tīklam būtu tāds, ja iekārtā veidā, kad tajā neviens neguļ, tas ir augstumā no cilvēka ceļa līdz gurna līnijai. Ja tas būs zemāk vai augstāk, var būt apgrūtinātāka iekāpšana un izkāpšana. Guļus stāvoklī tīkla zemākajai daļai nevajadzētu būt zemāk par 40 centimetriem.

Svarīgi ievērot, lai šūpuļtīkls jau sākotnējā stāvoklī būtu nostieptā pozīcijā un visi stūri un malas būtu vienādā augstumā un līmenī, citādi tas var apgāzties vai nevienlīdzīgi šūpoties.

It īpaši tad, ja šūpuļtīkls veidots no auduma, to nevajadzētu lieki uzglabāt saules gaismā. Pārlieku ilgstoša uzturēšanās saulē ne tikai izbalinās audumu, bet arī padarīs to mazāk izturīgu. Tas pats attiecas arī uz nokrišņiem – arī lietus gadījumā tīklu nevajadzētu uzglabāt ārā, bet noņemt to un ienest drošākā vietā.

Gadījumā, ja šūpuļtīkls ir notraipīts, to nekādā gadījumā nedrīkst mazgāt veļas mazgājamā mašīnā, tādās situācijās traipus jātīra ar rokām un kādu līdzekli.

Izvairies no gulēšanas tīklā ar apaviem un citiem aksesuāriem, kas var radīt caurumus audumā vai arī nosmērēt to.

Izvēloties šūpuļtīklu, pievērs uzmanību tā audumam un struktūrai. Pītie šūpuļtīkli mēdz būt neērti īpaši vasarā, kad tīklā var gulēt arī peldkostīmā un tādos gadījumos striķi vai iespiesties ādā. Lai nenāktos pa virsu klāt vēl segu, pievērs uzmanību tam, lai gulēšana šūpuļtīklā būtu tik tiešām ērta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!