Foto: Shutterstock
Interjera dizaineri un visi, kas pietuvināti šai jomai, šajā laikā "spicē ausis", lai noskaidrotu, kādā krāsā tad iezīmēsies nākamais gads un kurš būs tas tonis, kas būs jo īpaši aktuāls. Un rādās, ka 2017. gads būs visai pavasarīgs, turklāt arī latviešu dizainere atzīst krāsas aktualitāti Latvijā.

Pasaulē pazīstamā krāsu uzņēmums un autoritāte ''Pantone'' ar dizaineriem, kā jau katru gadu, decembrī izziņojuši nākamā gada aktuālo toni. 2017. gads iezīmēsies sulīgā un spirgtā noskaņā, jo par gada krāsu izsludināts salātzaļais tonis.

Kā raksta ''Pantone'' dizaineri, šis tonis raisa pozitīvas sajūtas, jo asociējas ar pavasari un kaut kā jauna sākumu. Laikā, kad veselīgs dzīvesveids un ''zaļa'' domāšana pārņem pasauli, arī interjerā svaigā vēsma ar atspirdzinoši zaļo toni liks vēl vairāk novērtēt dabas klātbūtni. Zināms, ka zaļajai krāsai piemīt nomierinoša iedarbība, tamdēļ dizaineri ir pārliecināti, ka nākamā gada aktuālākais tonis mājoklī viesīs vien patīkamas pārmaiņas. Ja vēlies uzzināt, kādos salikumos 2017. gada tonis labi izskatīsies, aplūko paletes šeit.

Dizainere par 2017. gada krāsu

Dizainere Baiba Rulle, kas arī seko līdzi aktualitātēm interjerā, jo pati rada dažādas skaistumlietas interjeram, piemēram, lampas un galdautus, kuru radīšanā bez aktualitātēm neiztikt, par nākamā gada aktuālo toni stāsta: ''Salātzaļais tonis ienes pļavas un meža smaržu ikvienā mājoklī, tomēr, lai tas nekļūtu pārāk nogurdinošs, svarīgi nekrāsot visas sienas plaknes vienā telpā šajā tonī, bet gan to kombinēt ar gaiši pelēkajiem pasteltoņiem vai balto piena toni. Šī krāsa būs lieliska akcentos, piemēram, tekstilijās, spilvenos, pledos, paklājos, tāpat to var veiksmīgi kombinēt ar purpura, lavandas vai silti balto toni, kas salikumā ar koka (ozols, bērzs, osis) mēbelēm ienesīs dabas harmoniju.

Ja tīk šī krāsa, bet negribas gluži vēl pārkrāsot sienas, dizainere iesaka izmantot lielus telpaugus kombinācijā ar salātzaļo toni. Tie papildinās, mazliet pieklusinās, bet lieliski harmonizēs ar šo intensīvo toni. Salātzaļš tonējums telpā ir diezgan spēcīgs, īpaši saules staros, tādēļ telpā jābūt arī neitrāli krāsotai plaknei, lai būtu, "kur acij atpūsties", bet situāciju labos, ja mēbeles un aizkari būs gaišos pasteļtoņos.

Arī gaismekļus ieteiktu izmantot pelēkajos vai bēšajos pasteļtoņos kombinācijā ar antīka zelta detaļām. Lai piešķirtu vieglumu interjeram un šim salātzaļajam tonim, jauki izskatās ''vintage'' stila mēbeļu kombinācija ar moderno un minimālisma stilā ieturēto. Tāpat ņem vērā, ka 2017. gada tonim piestāvēs visi dabiskie materiāli – koks, lins, metāls, akmens, stāsta dizainere.

Par krāsas piemērotību telpām, dizainere atzīst: spilgtais un dzīvespriecīgais tonis tomēr vairāk piemērots virtuvēm, ēdamistabām, viesistabām jeb aktīvajām zonām mājoklī.

Pavasarīgi zaļais interjerā

Nākamā gada krāsa ir ļoti pateicīga izmantošanai interjerā. Salikumā ar baltu krāsu, tā joprojām iekļausies minimālisma stilā iekārtotā interjerā.

A photo posted by Tollens (@peinturetollens) on Dec 12, 2016 at 2:34am PST

Zaļie toņi ir pateicīgi salikumiem gan tumšākās, gan gaišākās notīs. Piemēram, pie salātzaļi nokrāsotas sienas lieliski iederēsies kāda mēbele tumšāk zaļā tonējumā.

A photo posted by Deloindom (@deloindom) on Dec 12, 2016 at 1:18am PST

Sulīgi zaļais pat nelielās devās interjerā raisīs svaigu un dzīvespriecīgu noskaņu.

Būs jau gana, ja šo aktuālo toni izmantosi gultas klājumā vai aksesuāros, piemēram, dekoratīvajos spilvenos, pledā, paklājā un citur, kā to ieteica arī dizainere.

A photo posted by @nonagonstyle on Dec 11, 2016 at 6:38pm PST

Virtuves iekārta 2017. gada aktuālajā tonī izskatās vairāk nekā fantastiski! Vai nākamā gada tonis iedvesmojis tevi pārmaiņām interjerā? Ko tu gribētu redzēt savās mājās tieši šajā krāsā? Pastāsti komentāros!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!