Grāmatplaukta organizēšanai nav universālas pieejas, un nav svarīgi – kārto grāmatas alfabētiskā secībā, pēc žanra, augstuma, krāsas vai citiem principiem, jo būtiskākais ir atrast sev piemērotāko sistēmu, kas rada prieku un šķiet ērta. Grāmatplaukts ir kaut kas dziļi personisks, tādēļ svarīgākais ir, lai pašam patiktu izkārtojums tajā un ikreiz uz to paskatoties, rastos prieks. Iedvesmai piedāvājam portāla "Homes and Gardens" ieteikumus, kā organizēt grāmatplauktu, lai tas ne tikai izskatītos skaisti, bet arī mudinātu biežāk rokā paņemt grāmatu.

"Homes and Gardens" citē mēbeļu kompānijas "The Painted Furniture Company" direktoru Ādamu Braunu: "Sakārtotas grāmatas piešķir mājīgumu jebkura stila interjerā. Tas, kā jūs tās organizējat, atkarīgs no personīgās gaumes – nav pareizu vai nepareizu veidu."

Atkarībā no tā, cik daudz grāmatu ir tavā kolekcijā, organizēšana un plānošana var aizņemt lielu daļu tavas dienas. Tomēr, kad reiz esi izlēmis par sistēmu, kādā grasies izkārtot iespieddarbus, ir diezgan viegli izkārtojumu padarīt arī estētisku, papildinot plauktus ar nozīmīgām piemiņas lietām, fotogrāfijām un mākslas darbiem.

Iekārtojot grāmatplauktu, pārdomā, vai visas grāmatas vēlies redzēt savā kolekcijā, jo varbūt ir kādi izdevumi, kas nesagādā prieku, nepatīk, asociējas ar sliktām emocijām vai vienkārši zini, ka tām nav vieta tavā grāmatplauktā. Tādas izliec pārdošanā, atdot draugiem un paziņām, ziedo. Ja grūti izlemt un atvadīties no konkrētām grāmatām, noliec tās "varbūt" kaudzītē un atstāj uz nedēļu vai divām vietā, kur vari tās ērti saskatīt, jo tas palīdzēs saprast, kuras no tām esi gatavs pārvietot uz savu grāmatu kolekciju, bet no kurām – atvadīties.

Un vēl viena lieta – pirms kapitāli pārkārto grāmatplauktu, pirmā lieta, kas jāizdara – jāiztukšo plaukti un kārtīgi tie jānoslauka.

Alfabētiskā secībā


Ja grāmatas lasi daudz un bieži tās izmanto, "House and Gardens" iesaka ieviest alfabēta kārtību. Tas nav radošākais veids, kā sakārtot grāmatas, taču noteikti praktiskākais, jo meklēto vari atrast ātri un viegli.

Alfabētiski vari grāmatas kārtot pēc nosaukuma vai autora uzvārda, kā tas tiek darīts grāmatnīcās un bibliotēkās. Vienīgais mīnuss – ne visi atceras grāmatu autorus, bet, ja tev tā nav problēma, tad šī sistēma noteikti būs piemērota.

View this post on Instagram

A post shared by @tamereader

Sagrupē pēc žanra


Grāmatu kārtošana pēc žanra ir mazliet komplicētāka, jo tev jāpārzina savs grāmatu krājums un to žanrs. Tomēr šis ir interesants risinājums, kas ērti ļauj izvēlēties grāmatu, atkarībā no tā, kāds noskaņojums un vēlmes tev konkrētajā brīdī ir. Piemēram, ja rudenī vēlies lasīt trilleri vai kaut ko atmosfērisku, mistisku, uzreiz zināsi, kurā plaukta daļā jāsniedzas pēc vēlamā.

Viens no veidiem, kā vienkāršoti šādā veidā sakārtot grāmatas ir, piemēram, daiļliteratūra un zinātniskā literatūra, vai sadalīt vispārīgās kategorijās: romantika, fantāzija, mistika, trilleris, pašizaugsme, memuārs, kulinārija un tā tālāk.

Radi varavīksnes efektu


Grāmatplaukta sakārtošana krāsu secībā nav praktiskākā metode, taču tā ir estētiski pievilcīgākā. Šo metodi var izmantot, ja atpazīsti grāmatas pēc to muguriņām vai vāku krāsas, jo citādi var paiet daudz laika, lai atrastu īsto izdevumu, īpaši, ja grāmatu ir daudz.

Lai radītu modernu ombre efektu, sakārto grāmatas secīgi no tumšākā toņa uz gaišāko un no apakšas uz augšu – melnas un tumši brūnas grāmatas liec augšējā plauktā, baltās – apakšā, bet pārējās krāsas izkārtojot pa vidu.

Šis veids ir noderīgs ģimenēm ar maziem bērniem, jo, kā skaidro profesionāla organizatore Katrīna Lorda, grāmatu krāsu saskaņošana plauktā ļauj bērnam viegli novietot grāmatu atpakaļ tam paredzētajā vietā un neradīt nekārtību, izvelkot savu iecienītāko grāmatu, jo bērns noteikti zina, kādā krāsā tā ir.

Izcel savas iecienītākās grāmatas


Ja negribi pievērst īpašu vērību lielajam grāmatplauktam un tajā izkārtojums tev nav tik svarīgs, tomēr kaut ko īpašāku radīt vēlies, tad var izveidot iecienītāko grāmatu "kaktiņu", kurā stāv tie iespieddarbi, kuriem vēlies piekļūt visbiežāk. Novieto tos viegli sasniedzamā vietā vienuviet, lai katru reizi tie nav jāmeklē pa visiem plauktiem. Estētiskam efektam var izmantot grāmatu dalītājus vai citus smagus priekšmetus, kas saturēs grāmatas abās pusēs.

Šāda metode var noderēt arī aktīviem lasītājiem, lai atsevišķi nošķirtu tās grāmatas, kuras vēl nav lasītas.

Sadali pēc augstuma


Grupējot līdzīga izmēra un augstuma grāmatas, tas piešķirs tīru, sakārtotu un kārtīgu izskatu. Bet, atkarībā no tā, cik funkcionālu izkārtojumu vēlies, te var paeksperimentēt ar izkārtojuma veidiem, piemēram, garākās grāmatas nolikt abās plauktu malās un pakāpeniski salikt īsākās, līdz vidū ir zemākās.

View this post on Instagram

A post shared by ana (@literaryxqueen)

Ievēro divu trešdaļu noteikumu


Lai grāmatas saglabātos ilgāk, tām "jāelpo", tāpēc ideālā gadījumā vajadzētu izvairīties tās salikt ļoti blīvi. Turklāt, kā saka mājokļu organizators Bens Sofers, ja grāmatas cieši saspiež vienu pie otras, tās ir grūti izvilkt, un tas var radīt jucekli. Tāpēc eksperti iesaka ieviest divu trešdaļu noteikumu – ar grāmatām piepildi tikai divas trešdaļas no katra plaukta. Tas, ko dari ar tukšo vietu, atkarīgs no tā, kādā stilā vēlies redzēt mājokļa interjeru. Te ir vieta radoši izpausties – aizpildīt šīs vietas ar personīgām lietām un dekorācijām vai atstāt tukšas, radot minimālisma noskaņu.

Atstāj vietu citiem priekšmetiem


Šis organizēšanas veids ir līdzīgs iepriekšējam, tikai, atšķirībā no tā, te tu vari atstāt tik daudz brīvas vietas, cik vēlies, neievērojot nekādus izkārtošanas "noteikumus". Galu galā, grāmatplaukti nav paredzēti tikai grāmatām; te ir vieta arī fotogrāfijām ar ģimeni un draugiem, vāzēm ar ziediem, suvenīriem un visam citam, kas sagādā prieku un ir mīļš.

Eksperti iesaka lietas grupēt nepāra skaitļos un atstāt ap tām gana daudz vietas, lai plaukts neizskatītos "aizbarikādēts". Šādi kārtojot plauktus, paturi prātā kopējo interjeru un istabas krāsu paleti un to, ka pedantiski iekārtoti plaukti izskatīsies auksti, bet jēgpilni sakārtoti priekšmeti ar raksturu piešķirs telpai personību un mājīgumu.

Papildini ar mākslas darbiem


Iecienītāko mākslas darbu pievienošana grāmatplauktam padara to par vizuāli estētisku fokusa punktu, un grāmatplaukts vairs nav tikai praktiski izmantojama mēbele.

Eksperti iesaka centrā nolikt izcilākos un iecienītākos, bet virzienā uz malām – mazākas nozīmes darbus. Izmanto dažāda stila, izmēra un krāsu rāmjus, jo tas radīs interesantāku un pievilcīgāku efektu.

Izmantojot grāmatplauktu kā mākslas darbu displeju, var kombinēt grāmatu izkārtojumu un maksimāli izmantot vertikālo telpu, kas citādi paliek neizmantota, ja grāmatas tiek rindotas viena aiz otras. Grāmatas liekot guļus, apakšā liec smagākās un lielākās, pakāpeniski samazinot izmēru. Lai piešķirtu dimensiju, citā plauktā grāmatas kārto rindā un, lai taupītu vietu, varbūt ir iespēja tās salikt divās rindās.

View this post on Instagram

A post shared by Cici (@cici_realtor)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!