Nav noslēpums, ka gaismai ir liela ietekme uz mūsu labsajūtu un veselību. Dabā esam pakārtoti saules gaismas ciklam – kad tā aust, mēs ceļamies un dodamies dienas gaitās, savukārt, kad riet, – gatavojamies naktsmieram. Apgaismojums mājoklī rada līdzīgas asociācijas, tādēļ, iekārtojot dzīvojamās telpas, ir jāpievērš uzmanība tā izvēlei. Par to, kādus gaismekļus izvēlēties savā mājoklī gada tumšajos mēnešos un kādu iespaidu apgaismojums atstāj uz mūsu pašsajūtu, komentē apgaismojuma speciāliste Karmena Kirilka.

Droši pārvietoties, ērti strādāt un labi justies - šīs trīs lietas ir svarīgas ikvienā mājā, un atbilstošs apgaismojums ir viens no rīkiem, kā veidot patīkamu vidi. Ne velti interjera dizaineri visā pasaulē tieši apgaismojumu min starp svarīgākajiem faktoriem, kas mājokli padara omulīgu un pievilcīgu. Karmena Kirilka uzsver, ka apgaismojums ietekmē to, kā mēs uztveram telpā apkārt esošās krāsas un interjerā izmantotos materiālus, tas var mainīt mūsu uztveri par telpu (kādas funkcijas šī telpa pilda), tās izmēriem un sajūtām, ko šī telpa mums sniedz. Ne velti apgaismojumam, ienākot mājoklī, ir jābūt siltam un viesmīlīgam, pat nosacīti izkliedētam, lai ienācējam radītu omulīgu sajūtu un aicinātu doties iekšā. Turklāt pareiza gaismas ķermeņa izvēle ir interjera sastāvdaļa, kas dizainu un sajūtas, atrodoties telpā, pacels nākamajā līmenī.

Apgaismojuma funkcija


Nenoliedzami viena no apgaismojuma funkcijām ir labu emociju un harmoniskas vides radīšana. Gaisma rada dzīvību, un arī komforts ir tiešā veidā atkarīgs no apgaismojuma. Siltajos vasaras mēnešos par labu garastāvokli rūpējas saule, taču pārējā laikā mums pašiem ir īpaši jāpiedomā, kā ar atbilstošu apgaismojumu radīt sev komfortu un labsajūtu. Iestājoties tumšākam laikam, varam izjust nogurumu, problēmas koncentrēties un iedvesmas trūkumu. Tas saistīts ar to, ka nesaņemam pietiekami daudz gaismas enerģiju. Speciāliste iesaka šajā laikā dedzināt sveces, izkārt dekoratīvās gaismas un nomainīt spuldzes.

Svarīgākais, izvēloties gaismekļus, ir nebūt kategoriskiem savā izvēlē. Varbūt tos nevajag censties saskaņot ar sienas krāsu vai dīvānu. Tāpat kā glezna, kas tiek pielikta pie istabas sienas, arī telpā izvēlētā lampa ir jāsajūt un jāiemīl. Lampas telpās ir ne tikai kā akcenti vai dizaina objekti, tās rada sajūtas. Ja gaismekļi mājās nerada patīkamas emocijas, tad noteikti laiks padomāt par pārmaiņām.

Mūsdienās ir neskaitāmi daudz risinājumu, kā telpā panākt sev vēlamo noskaņu tieši ar apgaismojuma palīdzību. Pēdējā dekādē par īpaši nozīmīgiem risinājumiem ir kļuvuši apgaismojuma regulatori. Tie lietotājiem sniedz iespēju mājās, birojos un publiskajā vidē radīt visdažādākās atmosfēras, izbaudot puskrēslu un siltus gaismas toņus vai pilnīgi pretēji – vienmērīgi izgaismojot telpu.

Arī "Jung" pārstāvis Leonīds Popoks atzīst, ka apgaismojuma regulatori jeb dimmeri iegūst arvien lielāku popularitāti. Tomēr, nevarot neuzsvērt arī drošības faktoru: "Regulatoru jāizvēlas atbilstoši apgaismojuma slodzes tipam: LED apgaismojums, kvēlspuldzes, halogēna spuldzes, luminiscences lampas u.tml. Tāpat regulatoru izvēlas atbilstoši apgaismojuma slodzes jaudai un atbilstoši vēlamajām vadības īpatnībām, piemēram, apgaismojuma vadība no vairākām vietām, vairāku apgaismojuma grupu vadība ar vienu signālu vai apgaismojuma līmeņa automātiskā uzturēšana.”

Pielāgots apgaismojums katrā telpā


Izvēloties piemērotāko gaismas ķermeni savam mājoklim, jāņem vērā katras telpas funkcijas un fiziskās nianses, dabīgā apgaismojuma klātbūtne un tas, cik daudz tajā ir paredzēts uzturēties. Visās telpās nav nepieciešams vienāds apgaismojums.

Darba zonā svarīgs ir spēcīgāks apgaismojums. Darba telpas izgaismošanu būtu ieteicams sākt ar atbilstoša izmēra un daudzuma galda lampām, kas mazinās acu piepūli. Griestu lampa nodrošinās papildu apgaismojumu apmākušajās dienās vai reizēs, kad darbi ir jāveic vēlajās stundās un galda lampu apgaismojums ir pārlieku intensīvs acu komfortam. Izgaismojums, kas telpā akcentē esošos dizaina elementus, liks šai telpai izskatīties omulīgai.

Savukārt silta gaisma nodrošinās mieru un patīkamu noskaņu guļamistabā. Šī ir telpa, kur mēs atpūšamies. Guļamistabā būtu ieteikums izvairīties no vēsa spektra gaismekļiem, spuldzēm. Siltākas gaismas ļaus atbrīvoties un radīs siltuma sajūtu telpā. Šeit derētu gaismekļi, kurus iespējams dimmēt, lai gaismu pieklusinātu uz nakti, savukārt, istabu kārtojot, – gaismu padarītu piesātinātāku.

Iekārto savu mājokli un izvēlies gaismekļus pēc savām iekšējām sajūtām. Lai nodrošinātu kvalitatīvu apgaismojumu, iedvesmojies un izvēlies dažādus gaismas avotus – centrālo gaismekli, galda lampas vai stāvlampas, kā arī sveces.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!