Foto: Privātais arhīvs
Nu jau kādu laiku latvju zīmes ir teju vai kulta lieta – vieni tās tetovē, citi drukā uz apģērba, bet vēl kāds rotājas ar šīm zīmēm bižutērijas veidolā. Lai gan grūti vēl ar kaut ko pārsteigt šajā jomā, interjeristes Ingas Skrastiņas oriģinālās idejas nespēja atstāt vienaldzīgu.

Ar Ingas radošajām izpausmēm iepazinos pavisam nejauši – feisbukā, kur nemitīgi var ieraudzīt ko jaunu, taču šie darbi uzrunāja tik ļoti, ka radās vēlme iepazīt autori un izzināt vairāk par ceļu uz rezultātu un latvju zīmju izmantojumu mūsdienīgā interjerā.

Nekas nav nejaušs

Inga atklāj, ka interese par zīmēm sākusies, kad piedzima dēli. Šobrīd viņiem ir pieci un trīs gadi, bet tajā laikā, kā jau daudzas māmiņas, meklējusi viņiem kādu aizsardzību. Inga gan piebilst, ka tas bijis vairāk intuitīvs ceļš. ''Sāku ieklausīties zīmēs, it kā nejaušā informācijā, kas tomēr nekad nav nejauša. Tā mans ceļš aizveda pie dziednieka un baltu zīmju pazinēja Ziedoņa Kārkliņa, kurš uztaisīja mūsu ģimenei katram savu individuālo baltu zīmi. Sāku pētīt zīmes tuvāk, to nozīmi, spēku, un mācīties tās pareizi izmantot.

Mūsu mājās ir daudz zīmju – gan mūsu individuālās, gan Jumītis goda vietā, gan Zalktis darba vietā, Māras Krustu krusts un Uguns krusts, kā arī Austras koks. Katrai zīmei ir sava nozīme un spēks, ko tā dod dažādos dzīves brīžos. Manā gadījumā tīri intuitīvi es veidoju zīmes, kas attiecīgajā dzīves periodā deva spēku. Tāpēc māja pamazām piepildās ar visām zīmēm. Piemēram, kad bija vajadzīga enerģija un spēks, es taisīju Uguns krustu, tikai pēc tam apjaušot, kāpēc tieši šeit un tagad. Šobrīd spēju apzināti izmantot to jaudu un atbalstu attiecīgajos dzīves brīžos, ko sniedz katra no mūsu zīmēm. Bija periods mūsu ģimenē, kad saskārāmies ar smagu veselības pārbaudījumu, tad meditēju uz Dzīvības zīmi.''

Taču, kā jau to var noprast, ar latvju zīmju izveidi katram ģimenes pārstāvim vis nebeidzās. Ar interjeru projektēšanu un sienu dekorēšanu Inga nodarbojas jau sen, un kad Ziedonis uztaisījis ģimenei individuālās zīmes, meklēti risinājumi, kā tās integrēt modernā mājoklī. Rezultātā dzima ideja uztaisīt zīmi no dekoratīvā apmetuma, bet veidot to rāmī kā gleznu. Tā nu gala rezultātā, apvienojot enerģiju ar mākslu, izveidojās ''Baltu spēka zīmes''. Inga atklāj, ka pamatā izmantojot dekoratīvo apmetumu travertīnu', kā sastāvā ir dabīgās izejvielas un minerāli. Tālāk, to apstrādājot, tas rada akmens imitāciju. Idejas autore arī atzīst, ka šo zīmju veidošana ir arī kā sava veida meditācija.

Foto: Privātais arhīvs

''Šajā tehnikā latvju zīmes esmu integrējusi ne tikai kā gleznas rāmjos, bet arī veidojusi dekorāciju tieši uz sienas. Tās ir bijušas gan sienu plaknes dzīvojamās istabās, gan darba zona virtuvē, gan kamīns. Tāpat ļoti skaisti izskatās zīmju josla eksterjerā – uz mājas fasādes. Šajā gadījumā vēl esmu radošos meklējumos, jo teorētiski šādā veidā zīmes var iemūžināt jebkur,'' idejās dalās Inga.

Vaicājot, vai pašai Ingai nešķiet pārspīlēta mūsdienās tik plaši kultivētā latvietība ar latvju zīmēm, radošo darbu autore atzīst, ka interese par šo jomu ir atdzimusi. Un tas ir tikai normāli, ka latvieši intuitīvi meklē savas saknes un arī spēku, ko šīs zināšanas dod. ''Tās nav tikai zīmes. Arvien vairāk tiek vērsta uzmanība uz rituāliem, un līdz ar to arī apjausts, kādu spēku un enerģiju tie dod. Veids, kā integrēt zīmes mājoklī, ko piedāvāju es, ir mūsdienu risinājums interjeram. Tas ir senā un sakrālā apvienojums ar moderno. Bieži esmu dzirdējusi no saviem klientiem, ka beidzot viņi ir ieraudzījuši to risinājumu, kas viņus uzrunā, lai ienestu zīmes savā mājā.''

Katrai zīmei ir sava nozīme

Taču nebūt nepietiek vien ar to, ka iegādājies vai sarūpē kādu latvju zīmi. Tāpat kā katrai zīmei ir sava nozīme, tāpat ir arī ieteikums, kur to labāk būtu novietot. Inga skaidro, ka nav sliktu zīmju, bet ir jāzina to nozīme, lai realizētu savas ieceres. Kā piemēru Inga min senču pieredzi, kad ceļot māju, ieejas durvis novietoja noteiktā vietā, lai svētība nāk iekšā, nevis ārā. ''Tāpat arī Jumi būtu vēlams turēt mājas goda vietā, jo tas nes svētību un pārticību, savukārt Mārtiņa zīmi turēt daba vietas tuvumā – pārticībai. Šai pašai vietai ļoti iederīgs ir Zalktis – gudrības simbols.''

Veidojot zīmes uz sienām vai liekot gleznas jau gatavā mājoklī, situācija ir atšķirīga, jo to novietojums izriet no tā, kur ir brīva siena to novietošanai, tāpēc Inga parasti klientiem iesaka katram pašam sajust, kas ir tā īstā zīme. ''Sajūtām ir jāļaujas, jo zemapziņā un intuitīvi mēs paši visu ļoti labi zinām,'' sajust sevī latvietību aicina Inga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!