Foto: Shutterstock
Kad ziemas putekļi noslaucīti, logi un aizkari izmazgāti, puķes pārstādītas un paklāji izsūkti, laiks ķerties pie pavasara dekorācijām. Drūmās ziemas krāsas jānomaina ar gaišām vai pat spilgtām, savukārt Ziemassvētku dekorāciju vietā jāliek, ja ne gluži Lieldienu zaķi, tad vismaz kaut ko atsvaidzinošu. Neliels tulpju pušķis ar pūpoliem vai balts galdauts piešķirs mājoklim īstenu pavasara atmosfēru.

Šobrīd, kad gaidām meteoroloģisko pavasari, varam lēnām uzpost mājokli, lai no ziemas tajā nepaliktu ne dvašas. Dabas motīvi, spilgtas krāsas un ziedi ir vien daži paņēmieni, kā mājokli dekorēt pavasara sezonā.

Dabas motīvi


Dabas motīvi interjerā ir aktuāli vienmēr, taču īpaši populāri tie kļūst pavasarī. Vieglākais un lētākais veids, kā integrēt dabas motīvus interjerā ir iegādāties skaistus spilvenus ar ziedu rakstiem. Der arī gultasveļa ar elegantiem augu un ziedu ornamentiem. Tāpat arī aizkari var būt gan ar floras, gan faunas motīviem. Ja izvēlas faunu, tad estētiski izskatīsies gan putni, gan tauriņi.

Tauriņu un ziedu motīvus var izmantot arī tapetēs, sienu gleznojumos vai fotogrāfijās. Arī tas neprasīs lielus ieguldījumus. Toties pie sienas piekarinātas tauriņu vai ziedu gleznas uzreiz mājoklī radīs pavasara atmosfēru.

Foto: Shutterstock

Metot pie malas sīkumus, var ķerties pie radikālām pārmaiņām. Varbūt tieši šis pavasaris ir īstais laiks, lai pārlīmētu tapetes vai pieliktu jaunas flīzes virtuvē. Ja gribas dabas motīvus tapetēs, tad droši var izvēlēties elegantus peoniju un rožu ornamentus vai neitrālus vīteņaugu rakstus. Savukārt flīzēs joprojām aktuāli ir Vidusjūras garšaugu motīvi vai vienkārši balta krāsa.

Foto: Shutterstock

Ziedi un augļi


Turpinot dabas tēmu, jāpievēršas telpaugiem, grieztiem ziediem un augļiem. Protams, nekas tik ļoti neatsvaidzina telpu, kā svaigi ziedi. Tiem pat nav jābūt grezniem pušķiem, tieši pretēji – jau vairākus gadus modē ir vienkārši lauku stila pušķi. Pavasara sezonā ļoti aktuāli ir pušķi no tulpēm, narcisēm un pūpoliem. Eksperimentēt var arī ar pavasara ziediem puķupodos. Piemēram, hiacintes nelielā puķupodā virtuvi pārvērtīs par brīnišķīgu pavasara citadeli.

Arī svaigi augļi uz galda labi papildinās pavasara tēmu. Lai arī Latvijas teritorijā citrusi aktuāli ir tieši ziemas sezonā, tomēr daudzās Eiropas valstīs, citronus izvēlas kā galda dekoru pavasarī. Kāpēc tā? Jo to spilgti dzeltenā krāsa var konkurēt par ar sauli.

Foto: Shutterstock

Krāsas


Tā nu esam nonākuši līdz krāsām. Protams, katru pavasari nepārlīmēsi tapetes vai nepārkrāsosi sienas. Taču detaļas gan var mainīt. Pavasarī aktuāli ir gaiši un spilgti toņi. Piemēram, gaiša veļa acumirklī pārvērtīs guļamistabu līdz nepazīšanai. Arī aizkari, gultas pārsegi un galdauti ātri ziemas drūmo noskaņu nomainīs pret žirgto pavasara atmosfēru. Atkarībā no interjera, galdauti var būt gan baltā, gan sārtā, gan dzeltenā krāsā, gan maigos pasteļtoņos. Spilgtus krāsu akcentus var panākt arī ar mīkstajām mēbelēm. Piemēram, dzeltens klubkrēsls viesistabā pavasari padarīs jo īpaši krāšņu.

Foto: Shutterstock

Cilvēki, kuriem patīk eksperimenti, var iemēģināt roku krāsošanas darbos. Virtuves skapīšu vai grāmatu plauktu pārkrāsošana nebūt nav laikietilpīgs process. Taču pirms ķerties pie krāsošanas darbiem, pienācīgi jāsagatavo virsma, kā arī vēlāk kārtīgi jānostiprina krāsa. Krietni vieglāk ir plauktus vai skapīšus dekorēt ar elegantām aplikācijām.

Dabīgie materiāli


Runājot par dabīgiem materiāliem interjerā, nav uzreiz jāiedomājas par robustām ozola mēbelēm. Dabīgie materiāli var tikt izmantoti gan galdautos: lini un kokvilna, gan traukos: māls, stikls, koks. Arī sienu dekori var būt izgatavoti no dabīgām šķiedrām. Piemēram, joprojām populārie sapņu ķērāji lielākoties tiek izgatavoti no dabīgām šķiedrām. Tāpat modē ir gan pīti grozi, gan vāzes, kas rotātas ar pinumiem.

Foto: Shutterstock

Interjera priekšmeti


Protams, interjera priekšmetiem nav obligāti jābūt tikai no dabīgiem materiāliem. Turklāt mūsdienās ir daudz imitāciju, kas veiksmīgi aizstāj dabīgos materiālus. Taču pievēršoties interjera priekšmetu izvēlei pavasara sezonā, īpaša uzmanība jāvelta vāzēm un traukiem. Baltas vāzes vienmēr būs aktuālas, tāpēc tā var būt pat laba investīcija gluži tāpat kā eleganti māla trauki. Savukārt, ja gribās uz pavasari kaut ko īpaši modernu, tad var iegādāties vāzes cilvēka galvas formā – tās jau vairākas sezonas ir viens no populārākajiem interjera priekšmetiem. Aktuāli ir arī klasisko vāžu vietā izmantot vecas piena kanniņas vai konservu stikla burkas, kas mājoklim piešķirs nedaudz vintāžas pieskaņu.

Foto: Shutterstock

Raksta tapšanā tika izmantota informācija no "House Beautiful".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!