Foto: PantherMedia/Scanpix
Ar ādu apvilktas mēbeles iegādājas tie, kam nav pieņemami lēti, īsmūžīgi darinājumi. Dabīgas ādas mēbeles lielākoties izmanto respektablos kabinetos, plašās viesistabās un pieņemšanas telpās. Kaut arī ādas mēbeļu cenas kļuvušas demokrātiskākas, šīs mēbeles ir un paliek interjera klasika, tāpat kā koks un akmens.

Ādas apdare lielākoties ir mīkstajām mēbelēm – atpūtas krēsliem, dīvāniem, diezgan bieži to izmanto biroja un ēdamistabas krēslu izgatavošanā, retāk –gultas apdarei. Sastopami arī īpaši piedāvājumi – skapju, kumožu, galda apdarei.

Ādas priekšrocības:

· vieglāk kopjama nekā mēbeļu audums;
· izturīgāka, kalpo vairākām paaudzēm;
· prestižs izskats;
· elpojošs apdares materiāls.

Mēbeļu apvilkšanai izmanto dažādu ādu: spīdīgi krāsotu, matēti tonētu, viegli samtainu (nubuku), ar vecuma efektu, ar īpašu faktūru, arī ar spalvu uz augšu. Mēbeles ar kažokādu izskatās ekskluzīvi, taču rada problēmas lietošanā, āda var mest spalvu. Mēbeļu apdarei visbiežāk izmanto teļādu un buļļādu (buļļa āda ir izturīgāka). Vēl izturīgā, taču arī dārgāka ir bifeļāda. Cūkādu izmanto reti, jo tā nav izturīga. Vēl retāk sastopamas ar zebras un citu eksotisku dzīvnieku ādu apvilktas mēbeles.

No ādas apstrādes veida atkarīgs, cik tā būs izturīga pret netīrumiem, vai būs elastīga, kādas būs sajūtas pieskaroties, vai tā izskatīsies dabīgi un cik ilgi saglabās sākotnējo izskatu. Jo āda mazāk apstrādāta, jo vairāk tā saglabā dabisko struktūru, - jo vairāk tā pakļauta vides iedarbībai. Mitruma un temperatūru svārstību ietekmē dabīgā āda pakļauta deformācijai, tā var kļūt cieta.

Nubuks izceļas ar dabisku faktūru, tas ir porains, taustot silts un maigs. Virsma ir tonēta, nevis krāsota, tāpēc grūtāk kopjama. Mitrums un saules starojums nelabvēlīgi ietekmē šo materiālu. Šo ādu virsmas struktūra nav vizuāli viendabīga, virsma maina toni atkarībā no gaismas virziena un lietošanas slodzes.

Lētākā ir gludā, krāsotā āda, bet tas nenozīmē, ka tā ir sliktāka. Tās virsma ir vairāk apstrādāta ar ķimikālijām, viendabīgāka, - tā mazāk izstiepjas un ir vieglāk tīrāma. Tā ir izturīgāka pret nejaušiem skrāpējumiem, to ir vieglāk atjaunot.

Ādas mēbeļu kopšana

Ķīmiski vairāk apstrādātas ādas tīrīšana ir ļoti vienkārša – tikai jānoslauka ar mitru salveti vai drānu, iztiekot pat bez īpaša līdzekļa. Šādu ādu var tīrīt pat ar universālajiem mājsaimniecības tīrīšanas līdzekļiem, kurus nekādā gadījumā nedrīkst lietot nubuka kopšanai. Šādas mēbeles iespējams atjaunot, nokrāsojot ar speciālām krāsām, - tad tās atkal izskatīsies gluži kā jaunas.

Turpretī mazāk ķimizētas, dabiskākas ādas mēbeles jākopj daudz uzmanīgāk, arī netīrumus tās uzņem vairāk. Traipi jāiztīra nekavējoties, vēlākais - dienas laikā, jo iestāvējušos netīrumus iztīrīt ir grūti, pat neiespējami.

Traipi un cita veida netīrumi vairāk izceļas uz gaišām mēbelēm. Nodiluma spīdums vairāk redzams uz tumša nubuka. Nubuka virsma, kad tā kļuvusi spīdīga, kopjama ar īpašu smilšpapīram līdzīgu materiālu, taču to nevajadzētu veikt saviem spēkiem – neprofesionāli tīrot, mēbeli var sabojāt pilnīgi un galīgi. Jebkuras ādas mēbeles kopšanā ieteicams izmantot profilaktiskos līdzekļus, kas aizsargā ādu pret netīrumiem – tā var pagarināt mēbeles kalpošanu nemainīgi labā izskatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!