Foto: Publicitātes foto

Ja vēlies savu mājokli iekārtot moderni vai vienkārši atsvaidzināt tā interjeru pēc jaunākajām tendencēm, tad zini, ka interjera dizaina pasaulē šogad ir daudz interesantu jaunumu katra gaumei. Šā gada mājokļa tendences uzskaita IKEA interjera dizainers Jans Petrašūns, kurš nupat apmeklējis lielāko un nozīmīgāko dizaina notikumu pasaulē – Milānas dizaina nedēļu.

Aktuālās krāsas un materiāli


Zemes toņi un koši akcenti. Šogad izstādē dominē divas krāsu paletes: gaišie zemes toņi – brūna, pelēka, zaļa, terakotas, bēša krāsa un Bauhaus stila pamatkrāsas. Pie Bauhaus stila pamatkrāsām pieder zilganvioletā, sinepju dzeltenā, terakotas oranžā, rozā un lillā krāsa. Šajā stilā iekārtotā interjerā sastopami drosmīgi un negaidīti krāsu salikumi, piemēram, zils un lillā un citi.

Plūdenas formas. Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem šogad mēbeļu forma nav daudz mainījusies, un dizainā turpina dominēt apaļas un plūdenas formas ar noapaļotiem stūriem. Simetrija, skaidras ģeometriskas formas un apļi redzami gan mēbelēs, gan interjera priekšmetos – kafijas galdiņos, spoguļos, attēlos, paklājos, spilvenos. Tas rada aicinošu un mājīgu atmosfēru.
Arī šogad dīvāni, atpūtas krēsli un krēsli ir ar zemām atzveltnēm un lielākoties tievām kājām. Horizontālās līnijas atdzīvina uz tām izvietotie interjera priekšmeti, kas izskatās kā roku darbs un kuru forma nav ideāla. Daudziem priekšmetiem, tostarp ēdamgaldiem un kafijas galdiņiem, izvēlēta skulpturāla forma. Paklāju un spilvenu rakstos dominē skaidras ģeometriskas formas.

Foto: Publicitātes foto

Dabiski materiāli. Ilgas pēc harmonijas un būšanas tuvāk dabai izpaužas ne tikai krāsu gammā un izliektajās formās, bet arī izmantotajos materiālos. Dabisku materiālu izmantošana ir aktuāla jau vairākus gadus. Marmoram, kokam, rotangpalmai un akmenim, kas jau kādu laiku tiek plaši izmantoti, pievienojušies tādi materiāli kā smilšakmens, terakota, māls, keramika un āda.
Sevišķi jāuzsver smilšakmens uznāciens, jo tas plaši izmantots galdiem, kumodēm, virtuves mēbeļu fasādēm, kā arī dekoratīvajiem sienas paneļiem. Mēbelēs bieži sastopama smilšakmens un koka kombinācija. Tapsējumos savu uzvaras gājienu turpina buklē audums. Dažādās krāsās un faktūrās tas plaši lietots dīvāniem, atpūtas krēsliem un krēslu atzveltnēm. Savukārt velūru pamazām aizstāj velvets. Šogad biežāk bija redzamas mēbeles ar ādas apdari. Par Bauhaus stilu liecina arī mēbelēs iestrādātās vitrāžas, kas šogad nav retums. Pamazām interjerā atgriežas arī lakota finiera mēbeles.

Kas atgriežas, bet kas iziet no modes?


Izteiktu atgriešanos piedzīvo 20. gadsimta vidus stils, ko raksturo tīras līnijas, izliektas formas, pieklusinātas krāsas un dabas materiālu uzvaras gājiens. Izstādē nevarēja nepamanīt tā saukto japandi stilu, kas apvieno skandināvu stila funkcionalitāti un japāņu minimālismu un harmoniju. Šādā stilā iekārtots interjers ir tuvu dabai un mākslai, tur ir tīras līnijas un košas, monohromas krāsas.

Mazāk populāra kļūst modernā klasika, zelta detaļas, tumši interjeri. Daudzām mēbelēm dizaineri atsakās no liekā – atvilktnes un plauktus var atvērt ar uzspiešanas mehānismu, kas aizstāj rokturus un ļauj saglabāt mēbeles viengabalainību.

Virtuves darba virsmas kļūst plānākas. Virtuvē dominē gludas formas, un izlietnes un plītis nereti ir iegremdētas virsmā.

Foto: Publicitātes foto

Polsterēto mēbeļu rāmji ir noslēpti, lai vizuāli mēbeles izskatītos mīkstākas. Ja koka vai metāla rāmis tomēr ir redzams, tas kalpo kā stilu paspilgtinošs akcents.

Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem mēbelēm ir mazāk zeltītu detaļu, tikai retu reizi zeltītas ir kājas un 20. gs. vidus stila mēbeļu rokturi.

Kuras tendences var aizstāt ar jaunajām?


Petrašūns ir pārliecināts, ka futūristiskās, daudzstūra formas ar spīdīgām virsmām pamet mūsdienu mājokļa iekārojumu. To vietā nāk dabiskas un organiskas formas un pasteļtoņi.

Ilgtspējīgs dzīvesveids šodien vairs nav retums, un sabiedrības pieprasījums pēc ilgtspējīgiem, pārstrādājamiem un atjaunojamiem materiāliem vēl nekad iepriekš nav bijis tik liels. Mājsēde, kas ilga pēdējos divus gadus, radīja nepieciešamību dabu teju burtiski ienest mājoklī. Arī iepriekš interjera dizainā figurēja koks, korķis un pārstrādāta plastmasa, taču šogad Milānas dizaina nedēļā tie dažādās formās un funkcionalitātē bija redzami teju katrā ekspozīcijā. Sākot no sienas virsmām un virtuves mēbeļu fasādēm līdz paklājiem un krūzīšu paliktņiem. Dizainers domā, ka dabisku un atjaunojamu materiālu izmantošana interjerā vēl nav sasniegusi savas popularitātes augstāko punktu.

Slīpētas un spīdīgas virsmas, piemēram, slīpēts marmors, koks, flīzes, iziet no mājas iekārtojuma modes. Izstādē daudzviet bija redzamas matētas virsmas, un tam ir vairāki iemesli. Pirmkārt, matēti materiāli mājoklim piešķir mierīgu, mājīgu un dabisku noskaņu. Otrkārt, ir arī praktisks pamatojums, jo matētu virsmu kopšana un tīrīšana ir vienkāršāka un skrāpējumi ir mazāk redzami.

Nepieciešamība mājokli padarīt par miera ostu atspoguļojas jaunajās tendencēs, un matētu materiālu izmantošana ir viens no veidiem, kā to panākt.

Pārsteidzoši jaunumi


Virtuve vairs nav tikai vieta, kur gatavot ēst. Pandēmijas ietekmē darba vietas mājokļos tika iekārtotas ne tikai dzīvojamajā istabā un guļamistabā, bet arī virtuvē. Darba vajadzībām un piederumu glabāšanai atvēlēts atsevišķs, neliels galds, bet dažkārt pat visa siena. Turklāt arvien biežāk virtuves iekārtojumā parādās atpūtas krēsli, funkcionālais apgaismojums un kafijas galdiņi. Šādā mājīgā stūrītī ir patīkami pavadīt laiku ar tējas krūzi, grāmatu vai iegrimt pārdomās.

Foto: Publicitātes foto

Lielākā virtuvē, sevišķi, ja tā aprīkota ar virtuves salu, ir gana vietas saskarsmei ar draugiem un ģimenes locekļiem. Virtuves kļūst arī par vietu, kur kopīgi pavadīt laiku. Iespējams, tieši šī iemesla dēļ aizvien izplatītāka kļūst tendence virtuves piederumus turēt paslēptus, izmantojot bīdāmās durvis un izbīdāmas bāra letes virsmas. Šādi risinājumi palīdz paslēpt plīti, izlietni un pat krānu.

Arī vannasistaba ir telpa, kas vairs nav domāta tikai savu ierasto funkciju pildīšanai. Vannasistabas arvien vairāk atgādina nelielus spa centrus ar funkcionāliem un dekoratīviem plauktiem vajadzīgo piederumu novietošanai. Līdzīgi kā virtuvē, arī vannasistabā var novietot mīkstās mēbeles, paredzēt vietu žurnāliem un citām vannasistabai it kā neierastām lietām. Koka mēbeles nu ienākušas arī vannasistabā, radot vairāk mājīguma un piešķirot dabisku noskaņu mājas intīmākajai zonai. Vēl jāpiemin, ka vannasistaba var kalpot arī kā maza sporta zāle, ja vien tur pietiek vietas, lai novietotu trenažieri, vingrošanas paklājiņu vai citu sporta aprīkojumu.

Jau vairāk nekā gadu bieži var redzēt, ka dzīvojamā istabā ir nevis viens kafijas galdiņš, bet divi vai pat trīs dažādi galdiņi. Tie pilda gan savu funkciju, gan kalpo kā svarīgs interjera akcents. Galdiņus var kombinēt, izvēloties dažādus materiālus, kas tajos dominē, piemēram, keramiku, akmeni vai koku, kā arī tie var būt dažādās krāsās.

Jau labu laiku vertikālās līnijas ir kas vairāk nekā tikai mājokļa iekārtojuma akcents. Vertikālas koka līstes izmantotas kā sienu un mēbeļu fasāžu dekoratīvais elements, no tām veido arī nodalošās sienas.

Nodalošās sienas var minēt kā izstādes jaunumu, kas arī droši vien ieviests pandēmijas ietekmē, lai nodalītu telpas daļas un radītu privātu zonu katram ģimenes loceklim. Nodalošas sienas var būt dažādas: minimālisma stilā un izgatavotas no koka līstēm vai greznas – ar zeltītām vai rotangpalmas detaļām 20. gadsimta vidus stilā ieturētā interjerā vai pat no auduma. Telpas sadalīšanai var izmantot arī stilizētu grāmatplauktu, kurā izvietoti augi.

Viedās inovācijas interjerā


Starp viedajām inovācijām atrodamas virtuves bezvadu iekārtas, piemēram, blenderis, kas ieslēdzas, kad to novieto konkrētā vietā. Ir pat tādas virtuves darba virsmas, uz kurām plīts var atrasties jebkur – zem virsmas ierīkotā indukcijas sistēma virsmu silda tur, kur nepieciešams. Tādā veidā virtuves zonu var izmantot maksimāli funkcionāli un estētika tiek pacelta jaunā līmenī.
Vizuāli sakārtotu iespaidu virtuvē panāk mājsaimniecības priekšmetus glabājot aiz bīdāmām durvīm vai zem bāra letes. Tādējādi saimnieks var izlemt, ko un kad paslēpt atkarībā no situācijas un vajadzībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!