Foto: Māris Lapiņš
Jau 25. reizi Latvijā tiek rīkots prestižākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā – Latvijas Arhitektūras gada balva –, kurā tiek noskaidrotas labākās ēkas, un arī šis gads nav izņēmums. Šogad privātmāju kategorijā triumfējusi māja "K_99" Jūrmalā. Nama autore ir arhitekte Sintija Vaivade, SIA "Sintija Vaivade arhitekte".

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Latvijas Arhitektūras lielo gada balvu saņēmusi ēku rekonstrukcija Miesnieku ielā un tās autori SIA "ARHIS Arhitekti", bet starp četrām privātmājām, kas tika pieteiktas konkursam, par labāko tika atzīta māja "K_99" Jūrmalā. Šeit var aplūkot visus konkursam pieteiktos darbus, bet šeit var aplūkot privātmājas, kas tika pieteiktas prestižajam konkursam. Savukārt sabiedrības balsojumā portālā "Delfi" šogad lielāko balsu skaitu ieguva "Hagberg" birojs.

Latvijas Arhitektūras gada balvai tika pieteikta dzīvojamā māja "Strazdiņi" Saulkrastu novadā, māja "K_99" Jūrmalā, privātmāja Bieriņos, kurai dots apraksts "Māja ar četriem jumtiem", kā arī savrupmāja Ķekavas novadā.

Foto: Māris Lapiņš

"Par mijiedarbības starp oriģinālā darba nospieduma un apkārt esošās dabas atpazīšanu. Par augsta līmeņa funkcionalitāti un detaļām ēkas fantastiskajā interjerā, kurš šķiet kā daļa no apkārtējās ainavas," pasniedzot balvu privātmājai "K_99" un ēkas autoriem, sacīja žūrija.

Foto: Māris Lapiņš

"Šīs vietas identitāte ir dabīga kāpa, vēsturiski unikāla un neatkārtojama. Mēs vēlamies definēt šīs vietas identitāti ar arhitektūras pienesumu. Ēkas arhitektūra ir koncentrēta vienā apjomā, kas ieturēta racionālā un funkcionālā formu valodā, un tās kvalitāte ir miers, kurš panākts ar telpu, gaismu un ainavu – kāpa apņem ēku, tai pašā laikā ēka ir kāpā. Ēka ir vienkārša, bet ārkārtīgi precīza. Tās smalkums nav pamanāms uzreiz – precizitāte izpaužas pielietotajos materiālos un detaļās, kuras ir atturīgas, neitrālas, un tās nenomāc ēku," tā par ēku "K_99" vēsta apraksts Latvijas Arhitektu savienības mājaslapā.


Latvijas Arhitektūras gada balvai 2020 tika saņemti 50 pieteikumi. Kā Latvijas Arhitektūras gada balvas 2020 vienojošā tēma tika izvirzīta "Neparedzamās sekas". Tēma liek domāt par sekām, kuras nav iespējams iedomāties vai prognozēt, zīmējot un domājot projektus. Par projektos neitrāli ierakstītiem būvgružu kubikmetriem, kuri rodas, vai laimīgām nejaušībām, kuras notiek – iepriekš neplānotas un nesaskatītas. Tajā pašā laikā nepieciešams domāt arī par pandēmiju, kura padarījusi iepriekš funkcionālas lietas neizmantojamas, savukārt citas – par jauno standartu. Ir nepieciešams domāt no iespējami vairāk aspektiem, lai izvairītos no negatīvām sekām, tomēr vienmēr jārēķinās, ka neparedzamais notiks.

Latvijas Arhitektūras gada balva ir ikgadējs nacionālais arhitektūras konkurss ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sniegumus un veicināt arhitektūras augstvērtīgu attīstību. Gada balva ir Latvijas arhitektūras gada lielākais notikums, atzīts par valstiski nozīmīgu pasākumu, un pati balva ir augstākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā. Latvijas Arhitektūras gada balvu organizē Latvijas Arhitektu savienība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!