Foto: DELFI
Vienam ceļošana ir hobijs, citam – darbs. Vietas, kurās esam pabijuši, mēdzam piefiksēt atmiņā dažādi – ar kičīgiem ledusskapja magnētiņiem, ziloņu figūriņām uz palodzes, šķīvjiem un krūzītēm, mīkstajām rotaļlietām, fotogrāfijām u.t.t.

Tiem, kam nepatīk krāt dažādas figūras vai magnētus un kas ir minimālisma piekritēji, iespējams, šis būs viens no pateicīgākajiem veidiem, kā atzīmēt apceļotās vietas. Skaisti, vienkārši, vienmēr redzami un eleganti – dekoratīva pasaules karte, kas ierāmēta un pielikta pie istabas sienas gleznas vietā.

Karti var drukāt gan uz glancēta papīra, gan uz kanvas auduma. Ja karte izdrukāta uz papīra, to noteikti vajadzētu ierāmēt. Rāmi var nopirkt jau gatavu un izmēram atbilstošu, var algot profesionālu ierāmētāju, bet galu galā – tas nav maz tik sarežģīti, lai to neizdarītu ar savām rokām.

Foto: DELFI

Nepieciešamais aprīkojums

  • četri koka dēļi (1-2 cm biezi), bet var izmantot arī grīdlīstes;
  • zāģis;
  • āmurs, naglas vai kokam paredzēta līme;
  • smilšpapīrs;
  • finiera vai stingra kartona loksne pamatnei;
  • finiera nazis;
  • rāmja āķis.

Procesa gaita

  1. Nozāģē koka dēļus tā, lai tie atbilstu izdrukātās kartes izmēriem. Ja esi izvēlējies izmantot grīdlīstes, tad gali būs jāzāģē slīpi, lai var savienot rāmja malas taisni.
  2. Kad visas četras rāmja malas nozāģētas, saliec tās kopā un sanaglo.
  3. Tad ar smilšpapīru rāmis jāapstrādā tā, lai tam nebūtu asu stūru un citu nelīdzenu vietu.
  4. Rāmja aizmugurē izmanto finiera vai kartona loksni.
  5. Nomēri izveidotā koka rāmja garumu un platumu. Atliec mērus uz pamatnes plāksnes un ar finierzāģi uzmanīgi izgriez nepieciešamo laukumu.
  6. Finiera loksni novieto uz koka rāmja un abas daļas sastiprini ar naglām vai kokam paredzētu līmi. Naglošanas procesā finieris var saplaisāt. Ja tev nav piemērotu nagliņu, labāk izmanto līmi.
  7. Kad rāmis gatavs, ievieto tajā karti, bet vislabāk, ja karti vari pielīmēt, lai tā turētos stingri (nepieciešami tikai daži punkti, kur uzspiest līmi). Rāmim piestiprini āķi, aiz kura to piekārt pie sienas.
Foto: DELFI


Draudzīgs ieteikums: pirms sāc darbu, atrodi kādu plēvi vai citu audumu, kuru paklāt uz darba virsmas, lai to nesasmērētu vai nepielīmētu.

Apceļoto vietu atzīmēšana var būt dažāda – ar līmes pistoli pielīmēti akmentiņi, speciālas piespraudes, fotogrāfijas. Ļauj vaļu iztēlei!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!