Foto: Shutterstock

Jebkurai telpai mājoklī jābūt pārdomātai un iekārtotai tā, lai patiktu tās saimniekiem, bet reizēm šķiet, ka kaut kā ir par daudz vai par maz. Iedvesmojoties no portāla "Houzz", aplūkojam dizainera Jenika Simarda ieteikumus, kā iekārto dzīvojamo istabu, lai tā, iespējams, kļūtu par omulīgāko un gaumīgāko telpu mājoklī, kur būtu patīkami uzturēties ne tikai mājokļa saimniekiem, bet arī to viesiem.

Dzīvojamā istaba var būt iekārtota jebkādā stilā – modernā, askētiskajā skandināvu stilā, mākslinieciskajā "art deco", noplukušajā šikā, etniskajā stilā vai kādā citā, bet tai jābūt vietai, kur var justies komfortabli un relaksēti ne tikai ar ģimenes locekļiem, bet arī draugu pulkā. Kā uzsver portāls, telpas labiekārtošana un dekorēšana savā ziņā ir kā māksla, jo tai jāizskatās labi un arī jāpilda sava funkcija.

Ja vēl neesi iekārtojis savu dzīvojamo istabu, tad šie dizainera padomi būs kā reiz laikā, bet, ja esi, tad vari smelties iedvesmu, lai ienestu kādas jaunas vēsmas telpā.

Miksēt gaišo ar tumšo. Ja dzīvojamā istaba ir balta un gaiša, tad dzīve tajā var šķist pārāk "tīra" , bet, ja ir pārāk tumšs, tad atkal var rasties sajūta, ka dzīvojat alā. Gaišā un tumšā sajaukums telpā rada dinamiku, piešķir tai dziļumu un balansu. Jebkura telpa tikai iegūst, ja tajā ir gaišo un tumšo krāsu salikums vai dekori.

Neitrālo toņu kontrasts. Telpu, protams, var ieturēt baltā un melnā krāsā, bet tā vietā var lemt par labu kam mierīgākam, piemēram, neitrālajiem toņiem. Konrastējošie neitrālie toņi telpai piešķirs bagātīgāku un glamūrīgāku izskatu. Kā redzams attēlā zemāk, kontrasti panākti ar karameļu krāsas dīvānu, tekstilijām, zeltītiem dekoriem un mēbelēm.

Rotaļājies ar tekstūrām. Tas ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā telpai piešķirt omulības sajūtu. Turklāt cilvēkiem patīk pataustīt dažādas tekstūras. Dzīvojamās istabas iekārtošanā var iekļaut ādas izstrādājumus, kokvilnu, vilnu, metālu, stiklu un vēl daudzas citas.

Vari sākt ar spilveniem un to dažādajām tekstūrām. Tas būs lielisks risinājums, ja dzīvojamo istabu iekārto mazbudžeta variantā.

Koka esamība. Ja runā par tekstūrām, tad nevar nepieminēt arī koku, kas ir viens no top materiāliem, lai telpā ienestu omulības, siltuma un mājīguma sajūtu. Ir tik daudz dažādu veidu, kā koku integrēt dzīvojamā istabā, piemēram, tas var būt ne tikai gaumīgs žurnālgaldiņš, krēsli, rāmīši, dīvāna kājas, bet arī griesti un grīda.


Mēbeļu dažādība. Protams, veikali piedāvā arī vienādus komplektus, kur ir vienas krāsas dīvāns un krēsli, bet tā vietā var ļauties dažādībai. Šādi dzīvojamā istaba nebūs vienmuļa, bet tajā izcelsies katra mēbele. Kā redzams attēlā zemāk, dīvāns ir citā krāsā, bet atpūtas krēsli pavisam citā. Vienīgais kopsaucējs ir pelēkais krāsu tonis. Šādi var izdabāt arī katram ģimenes loceklim, ja viņam ir konkrētas prasības attiecībā uz mēbelēm.


Izvēlies praktiskus audumus un tekstīlijas. Padomā, ka nākotnē jums, iespējams, būs bērni vai mājdzīvnieki, tāpēc rūpīgi apdomā, kādā krāsā iegādāsies to pašu dīvānu. Bērni var radīt nekārtību un radoši izpausties uz mēbelēm. Kā iesaka "Houzz" dizaineris, vislabākais risinājums būs vidējā krāsu toņa izvēle, kas nebūs ne par gaišu, ne par tumšu. Tāpat var lemt par labu ādas mēbelēm, jo no tām salīdzinoši viegli ir iztīrīt netīrumus, bet jāatceras, ka arī ādas mēbelēm ir arī savi mīnusi, jo uz tām ļoti labi var redzēt dzīvnieku skrāpējumus.

Piešķir telpai krāsas! Maza kripatiņa košuma telpai piešķirs dinamiku relaksētu atmosfēru. Tas var būt ne tikai košs dīvāns, bet arī mazas detaļas, piemēram, krāsaini fotorāmīši vai spilveni.

Gaumīgs paklājs. Kā uzsver "Houzz" eksperts, paklājs ir spēcīgs dizaina rīks, kas telpu piepilda ar enerģiju, kā arī tas savā ziņā pasargā grīdu no nodiluma. Šajā rakstā vari izlasīt dizaineru viedokli par to, vai paklājs telpā ir joprojām aktuāls elemets vai aizmirsta modes lieta.


Izvēlies mēbeles, kuras ir viegli pārvietot. Tas krietni atvieglos istabas pārkārtošanu, jo nebūs jānopūlas ar smagnējām un masīvām mēbelēm. Tāpat šādas mēbeles padarīs ērtāku ikdienas dzīvi, proti, ātri vien varēs piebīdīt klāt kādu galdiņu vai krēslu, ja negaidīts viesis ierodas ciemos. "Houzz" dizainers arī rosina izmantot dažādas mazas mēbeles, piemēram, mazākus ķeblīšus vai galdiņus, kurus ērti varēs piebīdīt tuvāk vai tālāk dīvānam.

Ievēro attālumus, lai sarunas noritētu bez problēmām. Piekritīsiet - jo tālāk atrodas sēdvietas, jo grūtāk ir cilvēkiem sarunāties savā starpā. Kā skaidro "Houzz", labākā distance ir apmēram 2,4 metri, kas nozīmē - no galdiņa centra uz katru sānu vajadzētu mēbelēm būt izvietotām vismaz 1,2 metri attālumā. Protams, 12-vietīgs dīvāns ir perfekts ballītēm, bet, ja vēlies radīt omulīgu un mīlīgu telpu, tad labāk izvēlēties mazākas mēbeles, kuras var sabīdīt kopā.

Neuztver visu tik nopietni. Dzīvojamā istaba ir telpa, kur var radoši izpausties, izveidojot mākslas darbu galeriju, izliekot savas mīļlietiņas, kā arī novietojot tajā dažādu krāsu spilvenus, atvērtā tipa plauktus, uzglabāšanas grozus un neparastākas mēbeles. Tiecoties pēc perfektās kārtības, pat izkritusi sedziņa vai nomesta rotaļlieta telpā liksies kā "sāpīgs īkšķis". Tāpēc iekārto māju tā, kā tev labpatīk, nevis centies skriet modei pakaļ, lai to radītu tādu, kas, iespējams, galīgi nebūs tavā gaumē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!