Foto: stock.xchng
Katra dzīvokļa vai mājas iekārtojumam ir savas individuālās īpatnības. Taču atsevišķas interjera iekārtošanas problēmas, šķiet, ir kopīgas jauniem cilvēkiem, īpaši studentiem, kas gūst savu pirmo patstāvīgās dzīves pieredzi.

Dažkārt vainojams naudas trūkums, citreiz aizņemtība darbā vai izpriecās, taču rezultāts bieži vien ir tāds, ka mūsu mājokļi iegūs vienu no divām dabiskajām tendencēm - vai nu dzīvoklis tiek piekrauts ar mēbelēm, vai arī paliek spartiski tukšs un neiekārtots. Droši vien tu jau zini, kurai kategorijai pieskaitāms tavs dzīvoklis. Lai nu kā, mēs tev palīdzēsim...

Pārblīvētais dzīvoklis
  • Simptomi:
  • Grāmatu un kompaktdisku kalni, kas sakrauti nestabilās kaudzītēs, tām virsū uzlikts vēl neliels grāmatplauktiņš, kas arī ir tā noslogots, ka grāmatas izmētātas pa grīdu, uz naktsskapīša, virtuves galda un citur.
  • Istabā ir neskaitāmas dažādu savstarpēji nesaderīgu krāsu, formu un stilu sofas un krēsli, kas istabā saspiesti tik cieši, ka tev gandrīz vai nepietiek vietas staigāšanai.
  • Neviena no istabas sienām nav redzama, jo tās visas no augšas līdz apakšai noklātas ar visdažādākajiem plakātiem, fotogrāfijām, pastkartēm, konfekšpapīru kolekcijām un citiem "dekoratīviem" elementiem...
Spartiskais dzīvoklis
  • Simptomi:
  • Tavā dzīvojamajā istabā ir mazāk par trim mēbelēm
  • Kartona kastes tev aizstāj televizora galdiņu, naktsskapīti, sofu un virtuves galdu, vārdu sakot, tu tās izmanto visdažādākajām vajadzībām, izņemot mantu glabāšanu un transportēšanu.
  • Uz tava dzīvokļa nemīlīgi kailajām sienām redzams katrs traips, plaisa un naglas atstātais caurums.
  • Runājot, tava balss atskan no kailajām sienām, jo telpā nav nekā, kas bloķētu vai absorbētu trokšņus.
  • Ciemiņi apvaicājas, kā tev patīk tavs jaunais mājoklis, lai gan tu tajā dzīvo jau pusotru gadu.
Kā atbrīvoties no liekajiem krāmiem
  1. Novāc liekos vadus, noslēpjot tos aiz ierīcēm, skapjiem vai citām mēbelēm. Vadus, kas karājas pie sienas - telefona klausules vai piekārtās lampas vadus - var noslēpt ar plastmasas vadu pārvalku, kas ir pieejams baltā un krēmkrāsā, taču to var pārkrāsot atbilstoši sienas tonim.
  2. Sakārto savu bibliotēku, sašķirojot grāmatas pēc izmēra vai krāsas (tas ir joks, esmu pārliecināta, ka grāmatas ir tādēļ, lai tās lasītu, tāpēc cilvēkam, kurš grāmatas kārto pēc krāsām vairāk rūp to estētiskā pievilcība nevis lietošanas ērtums). Kārtojot grāmatas plauktā, liec tās ar muguriņām uz āru, jo tā izskatās tūkstošreiz labāk, nekā sabāžot grāmatas ar muguriņām uz sienu. Atstāj grāmatu rindas priekšā nedaudz vietas, kur tu varēsi izvietot nelielus attēlus un citus nelielus priekšmetus. Jā, par visādiem mīļiem nieciņiem...
  3. Centies kontrolēt šos sīkumu kalnus, laiku pa laikam izmetot ārā nevajadzīgos. Sagrupē šīs lietiņas pēc tēmām, krāsām, formas, lai tas viss neizskatītos tik haotiski. Maini šīs kolekcijas! Tā tu pakāpeniski varēsi izlikt apskatei visus savai sirdij dārgos nieciņus, un taviem ciemiņiem vienmēr būs kas jauns un interesants, ko aplūkot.
  4. Kontrolē dzīvokļa krāsas - nokrāso sienas, grāmatu plauktus un skapīšus vienā krāsā, un tavs interjers uzreiz iegūs nepieciešamo vienotību. Tavām mēbelēm ir piecas dažādas koka faktūras? Noklāj tās visas ar krāsu, un tev būs saderīgs mēbeļu komplekts. Baltā krāsa rada tīrības iespaidu, kā arī lielākas telpas ilūziju, taču tā nekādā ziņā nav vienīgā krāsa, kādā var krāsot interjeru. Svarīgi tikai samazināt dažādo toņu skaitu līdz minimumam. Vizuālo haosu mazināt palīdzēs arī vienkrāsaini laukumi bez ornamentiem.
  5. Iegādājies dekoratīvus kausus, stikla burkas, pītus grozus, alumīnija kārbas, kur tu varēsi glabāt visdažādākos priekšmetus, kas tagad izmētāti pa visu māju. Arī tukšas apavu kārbas var aplīmēt ar dekoratīvu papīru vai audumu un izmantot dažādu sīkumu uzglabāšanai.
  6. Pieliec grāmatu plauktam durvis vai aizkarus, lai noslēptu tur sakrautos krāmus. Aizkarus var izgatavot no auduma, pielīmējot to ar lipīgajiem klipšiem pie plaukta augšmalas. Aizkaru audums jāpiegriež precīzi atbilstoši plaukta lielumam.
Kā piešķirt mājīgumu spartiskai istabai
  1. Padomā par kādu sienu dekoru. Sienām, protams, nav jābūt noklātām ar attēliem, plakātiem un gleznām, lai tās izskatītos gana labi. Kailu sienas laukumu interesantu var padarīt pat viens neparasts rāmis, kas novietots īstajā vietā. Nelieliem attēliem, lai padarītu tos efektīgākus, pievieto paplatas apmales. Tu saki, tev nav neviena mākslasdarba, ko pielikt pie sienas? Muļķības - tu vienkārši neesi par to kā nākas padomājusi.
  2. Lieto krāsas! Tu droši vien esi minimāliste, taču ir liela atšķirība starp elegantu vienkāršību un nemīlīgu tukšumu. Visvienkāršākais veids, kā otro pārvērst pirmajā, ir, prasmīgi izmantojot krāsas. Nokrāso sienas košās krāsās vai arī izcel tikai vienu no sienām, nokrāsojot to drosmīgā tonī. Krāsas mājoklim var piešķirt arī ar košiem spilveniem vai gultas pārvalkiem, nokrāsojot mēbeles vai grāmatu plauktus ar sienu toni kontrastējošā krāsā.
  3. Radoši izmanto apgaismojumu. Ja krāsošana tev šķiet par grūtu, tu vari spēlēties arī ar apgaismojumu. Vecās, apnicīgās baltās spuldzītes nomaini pret krāsainām. Piemēram, sarkanu un dzeltenu spuldzīšu gaismā jebkurš sejas tonis kļūst pievilcīgāks. Pavērs krāsaino gaismu pret sienām, tādējādi piešķirot tām toni.
  4. Iegādājies paklāju. Ja tava istaba ir ļoti plaša, un tavas nedaudzās mēbeles pazūd šajā telpā, tu to vari padarīt mājīgāku, nopērkot paklāju, uz kura iespējams arī sēdēt.
  5. Iegādājies istabas augus. Mazliet zaļuma ikvienai aukstai un nemīlīgai telpai piešķir mājīgumu. Istabas augi ir pievilcīgs rotājums, un, ja tu izvēlēsies pareizos, tie tev sniegs arī lielu gandarījumu, kad tu tos kopsi un vērosi, kā tavs mazais stādiņš izaug par veselīgu un skaistu istabas augu.

    Ja tev ir gaiša saulaina istaba, vari audzēt kaktusus vai bromeliādas, kas izskatās ļoti dekoratīvi, mīl sauli un ļoti, ļoti reti jālaista. Ja tavs dzīvoklis vairāk līdzinās tumšai alai, kur iespīd tikai rets saules stariņš, un ja neesi māņticīga, tad tev piemērota būs efeja, kas labi aug tumšā vietā un ir praktiski neiznīdējama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!