Foto: IKEA
Katru sezonu varam lasīt par jaunākajām modes tendencēm interjerā, nemaz nerunājot par top gada krāsu, kas katru gadu mainās. Vai ir tendences, kas neizies no modes? Par to raksta turpinājumā.

Kā portālam "Māja&Dārzs" norāda "IKEA" interjera interjera dizaina nodaļas vadītājs Dariuss Rimkus, tendences reti ir ilglaicīgas, taču dažas dizaina izpausmes tā arī neiziet no modes vai allaž atgriežas nedaudz citā veidolā. Ko tas nozīmē? Viņš atzīmē, ka ir iespējams izveidot interjeru, kas neiziet no modes, arī, spēlējoties ar tendencēm. Tam nepieciešams klasisks fons, uz kura izcelties aktuālajām tendences krāsām un rakstiem.

Raksta turpinājumā viņš dalās pārdomās par tendencēm, kas neizies no modes.

Funkcionalitāte

Mājās svarīgākais vienmēr būs ērtības un funkcionalitāte jeb tas, kādā mērā tiek nodrošinātas iemītnieku vajadzības un vēlmes. Nemainīga vērtība joprojām ir daudzfunkcionāli priekšmeti un ērtības, kas pārdzīvo visas mainīgās tendences. Daudzveidīga pielietojuma mēbeles kļūs tikai populārākas, jo jau tagad daudzviet pasaulē dzīvojamā platība uz vienu iedzīvotāju sarūk. Tādas mēbeles ir, piemēram, kafijas galdiņi ar mantu glabātavu un guļamdīvāni.

Ilgtspējīgs interjera dizains

Arvien vairāk cilvēku rūp daba, un šī tendence ir atnākusi uz palikšanu – tā kļūst arvien aktuālāka, un tās apmēri tikai pieaugs. Ļaudis cenšas dzīvot dabai draudzīgāk, gādājot par ekoloģiju, un jaunā paaudze šajā jomā ir izglītotāka par iepriekšējām. Pircēji arvien vairāk uzmanības pievērš preču ilgtspējai, un pieprasījums pēc ilgtspējīgiem materiāliem pieaug.

Mūsdienās arvien biežāk izmanto no atjaunojamiem, pārstrādātiem vai pārstrādājamiem materiāliem izgatavotus priekšmetus, un dabai draudzīgāki risinājumi ir pieejami arvien plašākam cilvēku lokam. Piemēram, paklājus un aizkarus mēdz izgatavot no pārstrādātām plastmasas pudelēm, bet mēbeles – no pārstrādātiem kokmateriāliem. Daudz ko izgatavo arī no atjaunojamiem materiāliem, piemēram, bambusa lampas un priekšmetus no džutas, lina, kokvilnas vai citiem materiāliem.

Dabiski materiāli

Papildus pieaugošajam pieprasījumam pēc ilgtspējīgiem interjera risinājumiem, mājokļa iekārtojumā joprojām izmanto arī dabas priekšmetus. Mainot tekstilizstrādājumus dzīvojamā istabā vai guļamistabā, droša izvēle būs lins, vilna, džuta, rotangpalma un citi dabiskie materiāli. Tie ne vien lieliski izskatās, bet ir arī izturīgi, praktiski un atraisa mājīguma sajūtu telpā.

Pītas mēbeles ir stilistiski daudzveidīgas, tām ir specifiska faktūra, kas rada siltu atmosfēru. Arī rotangpalmas atpūtas krēsls, džutas paklājs, banānu šķiedras taburete, bambusa šķiedru lampa vai priedes masīvkoka krēsli ir nemainīgi veiksmīga izvēle.

Foto: IKEA

Krāsas, kas vienmēr ir modē

Neitrālie toņi joprojām ir aktuāli, jo tos ir viegli kombinēt ar jebkāda stila mēbelēm un dažādām krāsām. Veidojot ilglaicīgu interjeru, galvenos priekšmetus, piemēram, dīvānu, paklāju un krēslus, izvēlas neitrālā krāsā. Krāsu kārtas un akcentus var veidot ar segām, dekoriem un mākslas darbiem. Neitrāli klusinātie toņi tā arī nav izgājuši no modes un piestāv dažādiem stiliem. Mainoties akcentējošo krāsu tendencēm, tie atkal un atkal atgriežas modē ar moderno krāsu niansēm. Šīs krāsas ir tik populāras, jo daudziem saistās ar mierpilnu atpūtu mājās.

Piemērs klasiskā stila interjeram: neitrālas krāsas un klasiska dizaina dīvāns, daudz spilvenu līdzīgos toņos un kāds samta apdares elements. Pieskaņots dabas materiālu paklājs radīs pārdomāta un apzināti veidota interjera iespaidu. Lampas, sveces un telpaugi papildinās koptēlu un padarīs interjeru omulīgāku, jo īpaši vēsākā gadalaikā.

Baltā krāsa vienmēr ir bijusi eleganta un moderna. Ja telpā ir baltas sienas, krāsu kombinācijas veido ar interjera priekšmetiem; tā sienas nebūs jāpārkrāso ikreiz, kad gribēsi telpā mainīt krāsu tonalitāti. Virtuves interjerā baltas sienas un balta darba virsma iederas gan modernā, gan tradicionālā stila interjerā. Personību telpai piešķir tieši tev raksturīgi interjera priekšmeti, un savu stilu var parādīt ar kontrastējošas krāsas akcentiem vai armatūru. Krāsaini akcenti labi kontrastē arī ar baltu gultas veļu, kas ir nomierinoša, vienkārša un vizuālo stimulāciju samazina līdz minimumam. Minimālisma izpausmes interjerā nomierina prātu un palīdz pilnvērtīgi atpūsties guļamistabā, kurā valda absolūts miers.

Foto: IKEA

Tradicionālais stils

Tīras, vienkāršas līnijas mēbeļu dizainā vienmēr ir iecienītas, un tam ir loģisks pamatojums. Vienkārši, gaiši, labi veidoti tradicionālā stila interjera priekšmeti vienmēr ir aktuāli. Tie parasti ir izgatavoti no gaiša masīvkoka vai metāla, ar lina vai dzijas apdari vai ir kādā no pamatkrāsām. Tradicionālā stila elementus izmantojot modernā interjerā, var panākt mazliet rotaļīgu efektu.

Augi

Daži mājās apzināti veido džungļu sajūtu, telpaugus karinot pat pie griestiem un ar tiem aizņemot visas brīvās virsmas, bet citiem pietiek, ja mājās ir tikai daži mazi augi, kas telpā ienes dzīvīgumu un krāsas. Viens ir pilnīgi skaidrs – telpaugi mājās vienmēr ir laba izvēle, lai cik daudz vai maz to būtu.

Tie telpu vizuāli atdzīvina un ienes krāsas, un tā tas būs vienmēr. Telpaugi interjerā nav nekāds jaunums – dabas mīļu mājokļos tie ir bijuši jau kopš neatminamiem laikiem. Tie ir daudz vairāk par izskatīgu interjera elementu – augi spēj attīrīt gaisu un nodrošina mūsdienās tik nepieciešamo dabas tuvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!