Foto: Shutterstock

Mūsdienās atvērtā tipa koncepta mājokļi ir lielā cieņā – virtuve vairs nav atsevišķa telpa, bet apvienota ar viesistabu. Rezultātā iegūstam lielu un plašu telpu, kurā izpausties pēc sirds patikas. Iedvesmojoties no portāla "Houzz", apkopojām izplatītas kļūdas atvērtā tipa mājoklim, kurus uzskaitījuši pieci dizaina eksperti.

Nav zonējuma. Lai telpa būtu funkcionāla un vizuāli pievilcīga, vēlams telpu sadalīt zonās – atpūtas zona, ēdamzona un gatavošanas zona.

Ieteikums. Tas uzreiz nenozīmē, ka šīs zonas jānodala ar sienu! Vienkāršs veids, kā nodalīt zonas, ir ar dīvāna palīdzību! Zem dīvāna palieciet paklāju, blakus tam novietojiet stāvlampu, atpūtas zona gatava! Vēl zonējumu var panākt ar grīdas segumu, piemēram, virtuves zonējumam var izvēlēties citu (flīzes), bet apūtas zonas pusei citu (kaut vai parketu).

Arī attēlā zemāk vari aplūkot, kā telpā sadalītas zonas!

Pārāk liels stilu un materiālu miksējums. Pārāk daudz stilu un materiālu vienā telpā mājokli vizuāli var padarīt pārbāztu, radīsies sajūta, ka visa ir par daudz.

Ieteikums. Izvēlies un pieturies pie viena stila, kas vislabāk patīk. Mēbelēm un interjera dizaina priekšmetiem jābūt saderīgiem. Kā raksturo dizainere – jābūt tādai sajūtai, ka tie "nāk no vienas ģimenes", ne divām dažādām.


Pavirša attieksme pret apgaismojumu. Atvērtā tipa telpās gaismekļi nereti nav izvietoti tur, kur tie patiešām ir nepieciešami. Apgaismojums telpā palīdz radīt noskaņu, ar to varam paspilgtināt kādu stūrīti, bet par to mājokļa iekārtošanas procesā nereti piemirstam.

Ieteikums. Rūpīgi izplāno, kur liksi mājoklī lampas. Vai telpā ir pietiekami daudz rozešu stāvlampām (vai tās nav otrā telpas galā)? Padomā, vai izvēlētās lampas saskan arī ar interjeru. Kā katrai telpai pielāgot gaismas ķermeņus, lūko šeit.

Virtuve nepiestāv telpai. Kā portālam "Houzz" atklāj eksperti, bieži vien var redzēt atvērtā tipa plānojuma telpas, kur virtuve vispār nepiestāv atpūtas zonai. Tā ir gluži vai kā no citas operas.

Ieteikums. Izvēloties virtuvi, pavaicā sev – vai tā iekļausies pārējā telpā? Vai virtuves iekārta būs saskanīga ar pārējām mēbelēm, kas izvēlētas?


Izvēlētas pārāk lielas un masīvas mēbeles. Tā vien šķiet, ka atvērtā tipa plānojumā telpā vietas daudzums ir neierobežots, bet tā nebūt nav! Kā izrādās, izplatīta kļūda ir masīvu mēbeļu izvēlēšanās.

Ieteikums. Izmēri mēbeles un savu telpu! Vai noskatītās preces iederēsies mājoklī? Vai nebūs tā, ka pēc tam lielā dīvāna dēļ būs pavisam šaura eja līdz virtuvei?


Veco ieradumu turpināšana jaunajā mājoklī. Kā izrādās, daudzi atvērtā tipa plānojumos turpina īstenot arī jaunajā mājoklī. Kā uzsver dizaineri, atvērtā tipa plānojuma iekārtojums atšķiras no slēgtā tipa telpām, tāpēc šīs idejas nevajadzētu pārnest.

Ieteikums. Dizaineri iesaka jauno telpu aplūkot ar jaunu skatījumu, bet vecās idejas atstāt pagātnē. Papētiet idejas internetā, palasiet noderīgus resursus par atvērtā tipa plānojumiem.

Neveikls un neparocīgs mēbeļu izvietojums. Tā, kā norāda dizaineri, ir viena no izplatītākajām kļūdām, iekārtojot atvērtā tipa telpu. Nereti dzīvokļu īpašnieki dīvānu piestumj pie sienas, jo tā varēs iegūt lielāku platību staigāšanai, bet, šādi rīkojoties, varam panākt pretēju rezultātu - telpa liksies plaša kā jūra.

Ieteikums: Pārliecinieties, vai mēbeļu izvietojums ir ērts un parocīgs. Dīvānu nenovietojiet pie sienas, paeksperimentējiet, novietojiet to istabas vidū, pretī varat tam novietot vēl vienu dīvānu (ja telpas platība atļauj), blakus novietojiet arī atpūtas krēslus, papildiniet atpūtas stūrīti ar žurnālu galdiņu utt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!