Foto: Serena Eller Vainicher
Kā dzīvoklim piešķirt raksturu un tajā ielikt savu personību? Ar krāsām! Tās interjeru, gluži tāpat kā audeklu, padarīs par mākslas darbu. Ja nepieciešamas idejas savam domu lidojumam, ielūkojies, kādi risinājumi izvēlēti, atjaunojot kādu dzīvokli Romā.

Arhitektūras un dizaina studija "Studiotamat" kādā ekskluzīvā Romas rajonā eleganti renovējusi 160 kvadrātmetrus plašu dzīvokli. Tas atrodas 1930. gadā celtas ēkas augšējā stāvā un izceļas ar neparastiem, taču funkcionāliem risinājumiem, kā arī drosmīgu krāsu izvēli, kas kopsummā veido mājīgu telpu, kuru paspilgtina dabiskā gaisma, kas ieplūst visā mājoklī, kā arī 100 kvadrātmetrus plašā dzīvokļa terase, kas kalpo kā jumta dārzs. Drosmīgā krāsu izvēle iedvesmojusi arī nosaukumu, ar kuru arhitekti kristīja projektu, – "Cromatica", kas itāļu valodā nozīmē hromatisks jeb krāsains.

Reiz dzīvoklis bija sadalīts daudzās nelielās telpās, taču renovācijas laikā tā plānojums veidots C formā. Jaunie dzīvokļa saimnieki vēlējās atvērtas, elastīgas telpas, līdz ar to remontdarbu laikā tika nojaukts viss iespējamais, atjaunojot vien neaizstājamās konstrukcijas, skaidro uzņēmuma līdzdibinātājs Matteo Soddu.

Netālu no galvenās ieejas dzīvoklī atrodas galvenā guļamistaba ar vannasistabu. Šīs telpas raksturo neitrālie sienas toņi un vienkāršas, lineāras mēbeles, kas rada omulīgu sajūtu un ļauj telpā relaksēties. Viens no galvenajiem telpas elementiem ir pēc pasūtījuma izgatavotais ozolkoka skapis kontrastē ar terakotas segumu, kas klāj teju visu grīdu dzīvoklī.

Viesu istabas sienas savukārt rotājas spilgti zilā tonī. Istabas akcenti – "Gae Aulenti" radītā galda lampa un rakstainais gultas pārklājs, savukārt istabas durvju vietā izmantoti mīksti plūmju krāsas aizkari.

Teju nekur dzīvoklī nav izmantotas ne žalūzijas, ne nakts aizkari, lai maksimāli palielinātu dabiskā apgaismojuma ieplūšanu mājoklī. Astoņus metrus garais gaitenis pārvērsts par savu mākslas darbu galeriju un siltumnīcu, kurā atrodas viena no mitekļa īpašnieka kaislībām – dažādu augu sugas kolekcijas.

Savukārt gaiteņa galā paveras skats uz viesistabu. Viena no sienām ir spilgti sarkanā krāsā, tādējādi atdzīvinot telpu. Viesistabā grīdas segumam izvēlēts riekstkoka parkets, bet centrālajā zonā novietots kamīns un ērts "Dumas by Living" dīvāns, atzveltnes krēsls un kafijas galdiņš. Šī telpa sadalīta divās zonās – blakus kamīnam parketu nomaina terakotas grīdas segums, iezīmējot kabinetu jeb darba zonu, kurā atrodas rakstāmgalds ar krēsliem. Netālu atrodas arī ēdamistabas zona ar apaļu galdu un koka krēsliem. Caur stikla durvīm iespējams nokļūt plašajā virtuvē, kuras centrā atrodas virtuves sala.

Terases stūrī izveidots dīvāns no ķieģeļiem, kas pārklāts ar spilveniem. Terase ir gluži kā dabisks dzīvojamās telpas paplašinājums. Tā apzaļumota ar dažādu sugu augiem. Arī terase sadalīta vairākās zonās – no atpūtas stūra, kurā relaksēties, līdz pusdienu galdam, kurā ieturēt gardas maltītes svaigā gaisā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!