Foto: Publicitātes attēli

Mājokļa energoefektivitāte, atrašanās vieta un cena ir daži no būtiskākajiem faktoriem, pēc kuriem ekonomiski aktīvie cilvēki izvēlas iegādāties savu jauno dzīvokli. Liela daļa no tiem ir tā dēvētie mileniāļi jeb tūkstošgades paaudzes cilvēki, kas dzimuši aptuveni laikā no 1980. līdz 2000. gadam. Inflācija un cenu pieaugums jaunā mājokļa iegādi liek izvērtēt vēl rūpīgāk. Igaunijas nekustamā īpašuma attīstītāja "Kaamos" interjera dizainere Aļona Radomski (attēlā) atklāj mileniāļu galvenos faktorus, izvēloties savu sapņu dzīvokli.

Virtuve ar dzīvojamo istabu kā mājokļa centrs

Virtuve, kas apvienota ar dzīvojamo istabu, kļuvusi par ierastu praksi mājokļu interjerā. Arī mileniāļi to labprāt izvēlas, tikai ar nosacījumu – dzīvojamās istabas logiem jābūt lieliem. Tie ne tikai ļauj telpā ieplūst vairāk saules gaismai, bet rada sajūtu, ka dzīvojamā platība ir lielāka. Par iespējamiem siltuma zudumiem nav jāuztraucas, jo mūsdienu tehnoloģijas ļauj saražot energoefektīvus logus. Savukārt, lai vasarā mājokli pasargātu no pārmērīgas saules gaismas, pieejams plašs klāsts ar noēnošanas risinājumiem.

Radomski stāsta, ka neatkarīgi no tā, vai dzīvokļa iemītnieki izvēlas ēdienu gatavot paši vai to pasūta no piegādātājiem, virtuve joprojām ir mājokļa centrs, kur komunicēt patīkamā vidē. "Mileniāļi virtuvi uztver mazliet citādi nekā viņu vecāki. Tā vairs nav vieta, kur ilgas stundas pavadīt, gatavojot ēdienu, bet gan drīzāk gaiša un plaša telpa, kur sapulcēties kopā ar ģimeni un draugiem, lai jauki pavadītu laiku," skaidro interjera dizainere. Tāpēc mileniāļi virtuves mēbeles izvēlas no augstas kvalitātes materiāliem un bieži tur vēlas redzēt arī salu, kas kļūst par vienojošu elementu ar dzīvojamo istabu. Mūsdienu sadzīves tehnika attīstās roku rokā ar cilvēku vajadzībām un dinamiskā dzīves ritma izaicinājumiem, tāpēc ir jaudīga un vieda, un bieži nav pat redzama, jo iebūvēta virtuves iekārtā.

Foto: Publcitātes foto

Viedās tehnoloģijas komfortam

Mileniāļi ir auguši laikā, kad strauji attīstījušās tehnoloģijas, tāpēc viņi tās labi pārzina un ir pieraduši, ka ar Wi-Fi palīdzību var pieslēgties draugiem, darbam un pārējai pasaulei. Mileniāļi jūtas komfortabli ar jaunām lietotnēm un veidiem, kā iespējams kontrolēt savas ierīces, un arī mājās vēlas baudīt priekšrocības, ko tās sniedz. Piemēram, attālināti vadīt signalizāciju, apkures vai gaisa dzesēšanas iekārtas, ar pults vai aplikācijas palīdzību kontrolēt ventilācijas sistēmu, apgaismojumu, aizkaru atvēršanu u.c. Arvien populārākas kļūst viedās durvju slēdzenes, tādējādi ģimenei ar maziem bērniem, piemēram, dodoties uz tuvējo parku vai veikalu, līdzi nav jāņem dzīvokļa atslēgas, kuras mēdz pazust vai kaut kur aizmirsties, norāda Radomski.

Foto: Publicitātes attēli

Kompakta guļamistaba un mājas ofiss

Mileniāļu ikdiena ir ļoti aktīva, un miegam viņi velta vidēji no sešām līdz astoņām stundām diennaktī. Interjera dizainā tas ir ieviesis tendenci, ka guļamistaba var būt kompakta, jo cilvēkiem nav daudz laika, ko tur pavadīt. Tas gan neizslēdz iespēju, ka guļamistabā var atrasties pat mājas ofiss – nedaudz palielinot naktsgaldiņa vietu, tur iespējams ierīkot virsmu datora novietošanai un kādā plauktā nolikt arī printeri. Ja vietas ir ļoti maz, nolaižamu galda virsmu var iemontēt kaut vai drēbju skapī un izvilkt tikai tad, kad nepieciešams darboties ar datoru.

Mājas ofiss neapšaubāmi ir kļuvis par nepieciešamību daudzos mājokļos, jo cilvēki ir sapratuši, ka nav obligāti jādodas uz darbu, lai efektīvi paveiktu savus darba pienākumus. Tos var izdarīt arī mājās vai ceļojot apkārt pasaulei. Radomski skaidro, ka ergonomiskas darbstacijas izveidei var pietikt ar vietu viena kvadrātmetra lielumā, kurā novietots galds, krēsls, portatīvais dators un neliels printeris.

Foto: Publicitātes attēli

Vannasistaba atpūtai

Pirms vairākām desmitgadēm vannasistaba funkcionāli tika uzskatīta drīzāk par saimniecības telpu, tāpēc parasti bija neliela izmēra un bez īpašām ērtībām. Tagad tā tiek veidota un iekārtota vairāk kā istaba, kur cilvēki pavada laiku, ne tikai lai nomazgātos, apģērbtos vai sapostos savam nākamajam uznācienam, bet arī nesteidzīgi atpūstos. "Kaamos" interjera dizainere novērojusi, ka mileniāļi vēlas, lai vannas istabā būtu ierīkota ne tikai vanna, bet arī duša, un atzinīgi novērtē, ja tur ir logs, kur ieplūst dienas gaismai. Savukārt kā odziņa uz putukrējuma visam ir vannasistabā novietots klubkrēsls vai tamlīdzīgas atpūtas iespējas.

Minimālisms un atbildība pret apkārtējo vidi

Skandināvu dizaina mājokļus, kas visā pasaulē guvuši ievērību ar minimālismu, funkcionalitāti, praktiskumu, neitrālām krāsām un dabīgiem materiāliem, ir iecienījuši arī mileniāļi. Viņiem ļoti rūp apkārtējā vide, tāpēc ir svarīgi zināt, cik ilgtspējīgi un videi draudzīgi ir mājoklī izmantotie materiāli – krāsas, grīdas segumi, vannasistabas flīzes u.c. Lai arī tas sadārdzina dzīvokļa izmaksas, tūkstošgades paaudze apzinās, ka, domājot par planētu un arī pašu mājokļa iemītnieku veselību, nākotne pieder ilgtspējīgiem un ekoloģiskiem risinājumiem. Tas attiecas arī uz pārvietošanos ikdienā, tāpēc šiem cilvēkiem ir svarīgi, lai dzīvoklī vai kādā koplietošanas telpā būtu iespēja ērti novietot velosipēdu. Būtiska ir arī sava autostāvvieta ar iespēju tuvākajā nākotnē tur uzlādēt elektromobili.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!