Foto: Shutterstock
Interjera dizaina tendences mainās nepārtraukti, un galvenais iemesls tam ir cilvēku tieksme pēc harmoniskas un skaistas vides. Nereti, lai šādu vidi radītu, ir jāatbrīvojas no vecajiem priekšmetiem un mēbelēm vai jāļaujas vien nelielām pārmaiņām. Tāpēc tirdzniecības centrs internetā "220.lv" kopā ar interjera dizaina eksperti Annu Ilmeri atklāj, kas ir lielākie "kaitnieki" interjerā, no kuriem vēlams atbrīvoties, lai ielaistu jaunas vēsmas un mājīguma sajūtu telpā.

Jāatbrīvojas no smagnējiem aizkariem

Interjera dizainere norāda, ka dabiskais apgaismojums telpu padara gaišāku un vizuāli plašāku, tāpēc labāk atbrīvoties no tumšiem un smagnējiem aizkariem. Logu noformējumam telpā vajadzētu kļūt par interesantu akcentu, taču tam nav jābūt valdonīgam vai drūmam. Vasaras sezonā telpai piestāv vieglums, tāpēc dizainere iesaka izmantot caurspīdīgus vai vieglas struktūras audumus un materiālus.

Foto: Shutterstock

Jā, tas mazina privātuma sajūtu. Tomēr pastāv vēl citi varianti, kā estētisko apvienot ar lietderīgo. Piemēram, ja ir vēlme telpā paslēpties, gaisīgās un vieglās tekstūras aizkarus var kombinēt ar sulīgiem, krāsainiem akcentiem, kas nosegs logu, taču vienlaikus interjeram piešķirs "odziņas efektu". Aizkari var būt nedaudz tumšāki vai gaišāki par telpas sienām, tādējādi tiks radīta optiskā ilūzīja un vizuāli paplašināta telpa.

Akcentu sienas var atjaunot vai vienkāršot

Vēl nesen akcentu sienas interjera dizainā bija īsts modes kliedziens. Tās vienlaikus spēj radīt interesantāku kopskatu un telpu padarīt plašāku. Ilmere atzīst, ka šobrīd, dzīvojot laikā, kad arvien aktuālāks ir minimālisms un ilgtspēja, interjerā dominē vienkāršums. Tāpēc populāri ir kļuvis akcentu sienas veidot, izvēloties noņemamus priekšmetus, piemēram, gleznas, augus vai spoguli. Jā, arī šādā veidā tiek radīta akcenta siena.

Savukārt tiem, kuru mājokļos ir izveidota akcenta siena pirms vairākiem gadiem un ir pienācis laiks to nomainīt, viens no risinājumiem ir izvēlēties foto tapeti. Šis risinājums ir ļoti universāls, turklāt nesagādā lielu piepūli. Ja pēc kāda laika tā apniks, varēs nomainīt pret jaunu. Bet tie, kuri apņēmušies radīt lielākas pārmaiņas interjerā ar drosmīgām krāsām un faktūrām, var veidot akcentu sienu no atklātiem ķieģeļiem, betona un dabīgā akmens.

Foto: Shutterstock

Praktiskas mēbeles

Viesistabā saskaņot dīvānu un mīkstos krēslus ir ļoti novecojusi tendence, tāpēc no šādas kombinācijas būtu vēlams izvairīties. Protams, ir izņēmumi – šāds komplekts plašās telpās var izskatīties ļoti eleganti, bet dizainere labāk iesaka izvelēties praktiskāku risinājumu.

Lai telpai piešķirtu individuālitāti, dzīvojamās istabas mēbelēm nav jāsader kopā, taču tās arī nedrīkst radīt pārblīvētas telpas sajūtu. Piemēram, viena no aktuālākajām šī brīža tendencēm ir veidot dīvāna, atzveltnes krēsla un galda kombināciju, īpaši dzīvokļos, kur platība ir ierobežota.

Foto: Shutterstock

Šāda kombinācija ne vien izskatās labi, bet ir arī ļoti funkcionāla, apvienojot komfortu un praktiskumu. Dizainere stāsta – šāds iekārtojums rada dinamiskumu, padarot telpu dekoratīvi bagātāku, jo tajā ir līnijas un faktūras.

Mazie interjera priekšmeti var radīt haosu

Ilmere stāsta, ka cilvēkiem piemīt viena kopīga iezīme – iegādājoties jaunu plauktu vai sekciju, mēs tos ātri vien aizkrāmējam ar dažādiem nieciņiem. Protams, ir nozīmīgi savā telpā izvietot priekšmetus, kuri rada patīkamas sajūtas, tomēr tas arī var novest pie samērā nekārtīga kopskata.

Mazie interjera priekšmeti apgrūtina arī telpas uzkopšanu, jo uz tiem krājas putekļi un tīrīšana aizņem ilgāku laiku. Protams, aksesuāri un dekori izdaiļo telpu, tāpēc, lai interjers izskatītos dārgs un izsmalcināts, jāpievērš uzmanība to kvalitātei, materiālam un izmēram. Arī šāda pieeja var vizuāli paplašināt telpu un mazināt haosu.

Vienlaikus dizainere piekrīt, ka mazie interjera priekšmeti bieži vien ir lietas, no kurām visgrūtāk atvadīties. Taču tās var arī nemest ārā, tā vietā mantas var novietot neredzamā vietā, un, kas zina, varbūt pēc laika šie priekšmeti atradīs savu vietu arī interjerā. Otrs variants – kas neder pašam, derēs citam. Mantu ziedošana vai pārdošana ir labs veids, kā nevajadzīgiem priekšmetiem dod otro iespēju.

Mākslīgie vai dabīgie augi?

Neatkarīgi no tā, vai telpaugi ir mākslīgi vai dabīgi, tie ienesīs siltumu, mieru un mājīgumu jebkurā telpā. Taču nekas neaizstās dabīgos augus – tie piešķir telpai svaigumu un eleganci. Augi var arī palīdzēt vizuāli palielināt telpu un dažkārt paslēpt kādu trūkumus.

Foto: Shutterstock

Tomēr Ilmere atzīst, ka arī mākslīgiem augiem ir savi plusi. Taču jāpievērš uzmanība to kvalitātei. Mūsdienīgi, augstas kvalitātes mākslīgie augi nav sliktāki par īstiem telpaugiem, tāpēc tie ir lieliska alternatīva cilvēkiem, kuriem ir maz laika vai nav pieredzes augu stādīšanā un kopšanā.

Spilveni jāmaina bieži

Spilveni ir viens no vienkāršākajiem un ekonomiskākajiem veidiem, kā panākt vienotu stilu viesistabā vai guļamistabā. Taču viena no kļūdām ir vecos, mīļos spilvenus lietot gadiem. Dizainere iesaka reizi divos gados atjaunot savu spilvenu komplektu un iegādāties jaunus. Lielākoties spilveni nav pārāk dārgi, bet vienlaikus interjeram piešķir svarīgu akcentu.

Ilmere ir novērojusi, ka vēl viena izplatīta kļūda ir iegādāties tikai dažus spilvenus un domāt, ka interjers līdz ar to ir atjaunots. Taču tā nav – patīkamam un mājīgam kopskatam ir nepieciešami vairāki, dažādu krāsu un izmēru spilveni.

Dizainere uzsver, ka dīvāns, kura komplektā ir spilveni, arī nav glābiņš. Vien ar dīvāna spilvenu komplektu būs par maz, lai interjers izskatītos moderns. Tāpēc droši var iegādāties papildus spilvenus. Vislabāk ir izmantot trīs dažādas krāsas, kas pieskaņotas citiem priekšmetiem telpā, piemēram, sienas, paklāja vai aizkariem.

Interesanti spilvenu krāsu salikumi ir: tumši zils vai tumši sarkans un rozā; piesātināti sarkans vai oranžs un izteikti zaļš; violets un sinepju dzeltens; tumši zaļš, zelts un fuksijas krāsa; kā arī salvijas zaļš vai zils un zelta krāsa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!