Foto: Shutterstock
Pelēks, balts, bēšs: šajos toņos latvietis jūtas kā zivs ūdenī. Lai gan piezemētais elegantums sevī nes virkni priekšrocību (piemēram, ilgi nav jālauza galva par to, kā sakombinēt toņus tā, lai mājā nevaldītu visas krāsu paletes eksplozija), līdz ar rudens dūmaku un pelēko skatu arī aiz loga, piezogas alkas pēc gaišuma un omulības tieši telpās.

Idejas, kā mājokli ietērpt vasaras noskaņās, jālūko mājokļu interjeros tādās valstīs, kur saules stari priecē biežāk nekā Latvijā. Un tādas ir valstis, kuras kaut nedaudz apskalo Vidusjūra – Spānija, Itālija, Grieķija, Turcija, Maroka un Francijas dienvidi. Tas nekas, ja aiz tava loga nešalko jūra un pagalmā neaug apelsīnkoki, vismaz daļu no Vidusjūras interjera stila iezīmēm savā mājoklī var ieviest jebkur.

Šajos reģionos mājokļa interjeros uzsvars tiek likts ne vien uz dabīgajiem materiāliem, bet arī apkārtnei raksturīgajām krāsām – interjeros bieži iekļauts jūras dzirdi zilais, olīvkoku eleganti zaļais un piezemētais piekrastes smilšu tonis. Tāpat mājoklī lieliski izskatīsies neitrālie toņi, piemēram, akmens, salmu, alabastra krāsa, bet siltajiem toņiem izmanto māla, kanēļa, čili piparu un linu toņus. Visbiežāk gan mājokļa sienas Vidusjūras reģionos rotājas baltā krāsā.

Interjera dizainam Vidusjūras reģionos piemīt mūžīga pievilcība, turklāt tā galvenās iezīmes ir pavisam viegli ieviest arī mūsdienīgā interjera stilā. Vidusjūras stilā viena no galvenajām iezīmēm ir dabīgo izejmateriālu izmantošana. Tādēļ, ja mājā ir atsegta mūra vai ķieģeļu siena vai koka sijas, noteikti akcentē tās. Tādā veidā mājoklim piešķirsi arī raksturu. Domājot par sienas apdari, aizmirsti par tapetēm vai perfekti nokrāsotām sienām un ļaujies dekoratīvajam apmetuma šarmam, kas uz sienām radīs nevienmērīgo faktūru.

Galvenajā lomā – flīzes! Viena no spožākajām iezīmēm interjera stilā Vidusjūras reģionos ir košās flīzes. Turklāt tām vieta nav tikai vannasistabā un labierīcībās, bet arī virtuvē, terasē, uz kāpnēm, kā arī pagalmā. Turklāt jo raibākas un krāsainākas būs flīzes, jo labāk. Vidusjūras stilā manīsiet visai košus rakstus, raibus musturus flīžu apmetumos, dažādu krāsu un formu salikumus, un tas viss iekļauts tik gaumīgi, ka nekas nešķiet lieks.

Lai gan baltās sienas, dekoratīvais apmetums, atsegtās mūra sienas un flīzes var radīt visai vēsu noskaņu, mājokli mīlīgu dara aksesuāri – keramika, bagātīgi rakstaini tekstilizstrādājumi. Vidusjūras stilā arī aksesuāru izvēlē, priekšroku atkal dod dabīgiem materiāliem, piemēram, džutai, kokvilnai, linam, klūgām, rotangpalmai. Mājoklī lieliski izskatīsies rakstaini paklāji, Marokas stila spoguļi, spilveni, kuri ietērpti samta, zīda vai brokāta spilvendrānās un plediņi. Mēbeles izvēlies tumšā krāsā, piemēram, riekstkoka. Arī mēbeles vēlams izvēlēties tieši no kokmateriāla vai ādas, un pavisam noteikti izslēgt mājoklī plastmasas mēbeļu klātesamību.


Ar rokām veidotie aksesuāri arī ir viena no Vidusjūras stila spilgtākajām iezīmēm, tādēļ papildini interjeru ar keramikas traukiem un vāzēm un pītām bļodām un groziem, savukārt odziņu mājoklim piešķir ar antīkām senlietām, kuras novietot goda vietā – uz kāda plauktiņa, kurš būs redzams visiem atnācējiem.

Šajā stilā lielā cieņā ir dažreiz pat pārlieku greznās lustras ar svecēm vai spuldzītēm. Šādi gaismekļi labi iederas ne vien viesistabā, bet arī virs ēdamgalda, kur parasti norit visģimeniskākās un draudzīgākās sarunas. Vidusjūras stilā šādus gaismekļus var sastapt arī vannasistabā un guļamistabā.

Lūk, neliela iedvesmas deva, kā mājoklī ieviest saulaino Vidusjūras dvesmu.













Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem "Houzz" un "The Spruce".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!