Paklājs mājoklī ir krāšņa rota, bet nereti mūsdienās daudzi tam nelemj par labu, jo lielas klapatas sagādā tā tīrīšana. Tā ir arī gaumes lieta, jo nav viena noteikta paklāju novietošanas vai krāsu uzstādījuma, viss ir atkarīgs no pašu saimnieku vēlmēm un finansiālām iespējām. Kamēr vieni savulaik paklājus iecienīja likt kā sienas dekoratīvo elementu, citos mājokļos grīdas nebija iedomājamas bez mīksta tepiķa. "Tava Māja" ar ekspertu palīdzību skaidro, vai paklāji ir aktuāli arī mūsdienās.

Pārdomās un ieteikumos dalās interjera dizaineres Vīva Ieviņa, Dace Zeltiņa, Kristīne Plaude, kā arī interjera dizainers Ēriks Karlsons.

Paklāji mūsdienās – vai vēl aktuāli?

"Cilvēki pret paklāju dzīvojamās telpās izturas visai rezervēti un izvēlas nelabprāt, populārāks tas ir privātmājas otrajam stāvam vai guļamistabām dzīvoklī," atzīst Plaude.

Savukārt interjera dizainere Ieviņa norāda, ka mūsdienās mājokļu interjerā ir raksturīgi vairāki virzieni un tendences, bet paklāji nekur nav pazuduši. "Pats vārds – mājoklis – liecina par to, ka māju videi vienmēr ir bijis un būs raksturīgs mājīgums, ko vislabāk spēj nodrošināt tekstilmateriāli, tajā skaitā – dažādi paklāji," uzsver Ieviņa. Viņa norāda, ka tieši mīkstie materiāli rada labu akustisko klimatu telpās. "Paklājiem ir tīri funkcionāla nozīme lieko atbalsu slāpēšanā, klusuma garantēšanai," piebilst Ieviņa. "Un tieši paklāju šķiedru, to dažādās aušanas, siešanas, pīšanas, mezglošanas, vīšanas, cilpošanas, adīšanas, tamborēšanas, šūšanas un filcēšanas tehniku daudzveidība rada pamatu daudzpusīgām taustes sajūtu iespējām." Viņa akcentē arī paklāju estētisko pusi: tie ienes telpās vajadzīgos akcentus, faktūru bagātību, piešķir interjeram raksturu. "Visdārgākie un vislabākie – rokām darinātie, īpašie, tekstildizaineru veidotie," iesaka interjera speciāliste.

Arī Ēriks Karlsons un Dace Zeltiņa akcentē paklāju aktualitāti arī mūsdienās, kuri tiek izvietoti ne tikai mājokļos, bet arī biroju ēkās. "Tepiķi nav zaudējuši aktualitāti," uzsver Zeltiņa. Viņa arī skaidro, ka tepiķus plaši izmanto funkcionālo zonu iezīmēšanai, piemēram, atpūtas zonai.

Tendences un izvēle

"Toņu izvēle ir un paliek tikai gaumes pārziņā, taču, ja skatās ilgtermiņā, neitrālie un dabā sastopamie toņi vienmēr vinnē," piebilst Plaude. "Nav mazsvarīgi arī respektēt apkārtējo vidi vai ēkas vēsturi, vēsturisko stilu un tam raksturīgos toņus".

Ēriks Karlsons sarunā ar "Tava Māja" pastāstīja, ka vēl salīdzinoši nesen aktuāli bija paklāji zilganzaļos un zaļganos toņos, tomēr krāsas izvēle ir atkarīga no interjera. Arī Dace Zeltiņa akcentē paklāja kopskatu interjerā. "Aktuāli ir visu veidu un faktūru tepiķi – galvenais, lai veidotos labs un savdabīgs kopskats ar pārējām istabas lietām."

Savukārt Vīva Ieviņa mudina cilvēkus būt drosmīgiem grīdsegu izvēlē, kā arī izvēlēties tādus tepiķus, kas pašus uzrunā un priecē.

Tā kā paklāju piedāvājums ir plašs, interjera dizainere iesaka izvēlēto "dārgumu" ienest telpā, kur tam paredzēta vieta. "Ņemiet vērā, ka katrā telpā ir sava atmosfēra, sava krāsu un gaismu noskaņa un, kas iepatīkas salonā vai tirdziņa stendā, ne vienmēr izskatīsies tikpat labi arī savā mājoklī," brīdina interjera dizainere. Speciāliste iesaka izmantot daudzviet salonos piedāvāto iespēju paklājus pielaikot savā mājā, tad varēs saprast, vai izvēlētais segums patiešām iederas interjerā. "Visi labie interjera un paklāju saloni pret ķīlas naudu izsniegs paklājus pielaikošanai, izmantojiet to!" aicina Ieviņa. Vienmēr pastāv arī iespēja vērsties pie interjera dizainera, kurš palīdzēs konsultēt un ieteiks atbilstošāko paklāju interjeram.

Arī paklāja lielums ir individuāli risināms jautājums. "Protams, vieglāk, ja paklājs nav liels, tas ir vieglāk pieskaņojams, tīrāms un maināms," piebilst Ieviņa. "Uzskatu, ka katrai telpai iespējams atrast piemērota materiāla paklāju, ja nepieciešams, ir visdažādāko šķiedru, dabisko un sintētisko, arī gumijas paklāji, funkcionāli un ērti, izskatīgi."

"Paklājs drīkst būt jebkāds, šodien netiek uzskatīts, ka pūkaini, spalvaini, fakturēti paklāji ir problēma putekļu dēļ, jo ir pietiekams profesionālu putekļsūcēju klāsts. Lai dzīvo paklāji! To rakstu, stilu, formu un krāsu pilnībā," uzsver interjera speciāliste.

Paklājs pie sienas – dizaina elements vai aizmirsts dekors?

Dažos mājokļos savulaik varēja novērot aktuālu tendenci – paklāju likšanu pie sienas. Taujāti, vai mūsdienās arī joprojām ir aktuāla paklāju novietošana pie sienas, interjeru dizaineru domas dalās.
Piemēram, interjera dizainere Zeltiņa norāda, ka paklājus pie sienas izmanto kopš viduslaikiem. "Nekas šajā ziņā nav mainījies. Stereotipi padarījuši šo ideju par nepieņemamu daudziem," vērtē interjera dizainere. Savukārt Karlsons sarunā ar "Tava Māja" atzīst, ka foto ar paklājiem pie sienām manījis dažādās joku lapās, bet parasti neviens pie sienām tepiķus neliekot.

"Šī tendence bija raksturīga astoņdesmitajos gados, un tradīcija nāk no PSRS laikiem," apstiprina interjera dizainere Plaude. "Tagad to sastapt nez vai izdosies, ja nu vienīgi paklājs nav ieguvis mākslas darba statusu vai ir uzskatāms par gobelēnu".

Sienas paklājs var būt ne tikai kā dekoratīvs un aktuāls aksesuārs, bet arī skaņas slāpētājs telpā, norāda Vīva Ieviņa.

Kur nenovietot paklājus?

Interjera dizaineri ir teju vienisprātis par paklāju nenovietošanu telpās, kur bieži ir mitrums. Piemēram, Karslons iesaka paklājus nenovietot vannasistabā un virtuvē, bet Zeltiņa – ēdamzonā, jo paklājs tur nav praktisks.

"Paklāju viennozīmīgi nevajadzētu izvēlēties telpās, kur ir nepieciešama bieža mitrā uzkope," iesaka interjera dizainere Plaude.

Šajā "Tava Māja" rakstā varēsi atrast padomus, lai veiksmīgi savu paklāju iztīrītu no netīrumiem ikdienā, bet šeit vari smelties gudrības par lielo paklāju tīrīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!